Äppelvetebröd i långpanna

Mycket gott och saftigt äppelvetebröd som bakas i långpanna och som sedan skärs i rutor. Enkelt recept på vetebröd med äpplen, kanel och smör.
äppelvetebröd i långpanna
Tid: 3 timmar varav 1 timmes jobb
ca 24 bitar

Ingredienser:

Fyllning:

Pensling:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Rör om i botten och låt blandningen bli 37°C (om den inte redan är det). Detta är degspadet.

    (Om det blir för varmt, låt stå och svalna. Det är viktigt att du rör om i botten så att värmen fördelas så att det inte blir för varmt i botten för då dör jästen. Är det för kallt tar jäsningen längre tid, så hellre för kallt än för varmt.)

    smält smöret
    Smält smöret.
    degspadet
    Degspadet.
  3. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills den är upplöst.

    jäst med lite av degspadet
    Jästen med lite av degspadet.
    jästen utrörd
    Jästen utrörd.
  4. Häll på resten av degspadet. Rör ner strösocker, salt och kardemumma.

    degspad med socker, salt och kardemumma
    Degspad med socker, salt och kardemumma.
  5. Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det i litermått eller väga det.

    (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du kommer ta för mycket vilket leder till dålig jäsning samt torrt och kompakt bröd.)

    vetemjöl i litermått
    Vetemjöl i litermått.
  6. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig och blank deg. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar, ca 5 minuter.

    tillsätt mjöl lite i taget
    Tillsätt mjöl lite i taget.
    blank och smidig deg
    Blank och smidig deg.
  7. Låt degen jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 1 timme.

    (Passa på att förbereda fyllningen och plåten med bakplåtspapper under tiden degen jäser.)

    jäs övertäckt
    Jäs övertäckt.
    degen efter jäsning
    Degen efter jäsning.
  8. Mät upp smöret till fyllningen i en bunke och låt det bli rumsvarmt.

    smör till fyllningen
    Smör till fyllningen.
  9. Tillsätt kanel och strösocker. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt.

    smör, kanel och strösocker
    Smör, kanel och strösocker.
    rör ihop fyllningen
    Rör ihop fyllningen.
  10. Använd en långpanna med non-stick-beläggning ca 30x40 cm eller använd ugnens långpanna i samma storlek. Om långpannan inte har non-stick-beläggning så klä den med två bakplåtspapper som täcker botten och kanterna och går om lott på mitten. (Har du jättestort bakplåtspapper som kan täcka hela ytan ändå så räcker det förstås med ett bakplåtspapper.)

    två bakplåtspapper omlott i en långpanna
    Två bakplåtspapper omlott i en långpanna.
  11. Häll försiktigt ut den jästa degen i långpannan. Dra ut den så den blir skapligt jämn (inte så jättenoga) över plåten utan att trycka mer än nödvändigt på degen.

    dra ut degen
    Dra ut degen.
  12. Tryck små gropar med tummen över degen.

    (Man kan tänka att hålen ska hamna i mitten av rutorna man ska skära när äppelvetebrödet är gräddat.)

    många små gropar
    Många små gropar.
  13. Fördela fyllningen i groparna.

    fyllning i groparna
    Fyllning i groparna.
  14. Skala äpplena och skär i klyftor.

    Äppelklyftor
    Äppelklyftor.
  15. Tryck ner några äppelklyftor i varje grop. Tryck ner ordentligt.

    äppelklyftor nedtryckta
    Äppelklyftor nedtryckta.
  16. Låt jäsa 30 minuter.

    efter jäsning
    Efter jäsning.
  17. Vispa upp ett ägg. Pensla med det uppvispade ägget.

    Tryck ner äppelbitarna (de har en tendens att tryckas upp när det jäser).

    uppvispat ägg
    Uppvispat ägg.
    penslat med uppvispat ägg
    Penslat med uppvispat ägg.
  18. Grädda längst ner i ugnen i 175°C i ca 30 minuter till den fått fin färg.

    färdiggräddat äppelvetebröd
    Färdiggräddat äppelvetebröd.
  19. Låt svalna. Skär i rutor, om man vill och om det går kan man skära så att äppelbitarna hamnar i mitten av rutan.

    vetebröd i rutor
    Vetebröd i rutor.
  20. Servera eller frys in äppelvetebrödet.

    Sikta eventuellt florsocker över vid servering.

    äppelrutor utan florsocker
    Äppelrutor utan florsocker.
    äppelrutor med florsocker
    Äppelrutor med florsocker.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (104 g): 261 kalorier, 38 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer

Tips för att undvika tillsatser

Fritt från tillsatser om du använder smör.

Hållbarhet och förvaring

Äppelrutorna går bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Karin
Godaste vetebröd jag nånsin har bakat!!
Det var så smidigt att följa ditt recept och resultatet blev helt sanslöst bra! Jag och sonen måste hejda oss så att vi inte föräter oss på dessa supergoda bullar!!
Plus I kanten att de bakas i långpanna! Enkelt och utsökt. Tack! De här blir vår nya favorit.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest