Recepten.se – Recept> Bröd> Fiberrika brytbröd

Fiberrika brytbröd

Mycket goda saftiga och luftiga brytbröd som även är fiberrika. Dessa bröd bakas snabbt och enkelt. En lite längre jästid bidrar till att bröden blir så luftiga och vackra.
Fiberrika brytbröd
Brytbröd - nyttigt bröd med mycket fibrer
Skriv ut   Mejla
Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning
Mängd: 24 st

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke.

    • 25 g jäst för söta degar
    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm mjölken till 37°C, rör om i botten, annars är det lätt gjort att det blir för varmt.

    (Det är viktigt att det inte blir mer än 37°C däremot gör det inget om det blir några grader mindre än 37°C, det ger bara en längre jästid vilket bara är bra.)

    fingervarm mjölk
    Fingervarm mjölk.
  3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen är upplöst.

    jäst upplöst i mjölk
    Jäst upplöst i mjölk.
  4. Häll sedan på resten av mjölken och tillsätt kvarg, sirap och salt. Blanda.

    tillsätt resten av mjölken, kvarg, ljus sirap, salt
    Tillsätt resten av mjölken, kvarg, ljus sirap, salt.
    blandad jäst, mjölk, kvarg, sirap, salt
    Blanda.
  5. Tillsätt vetegroddar och vetekli. Blanda.

    Tillsätt sedan grahamsmjölet och blanda till en kladdig smet.

    Tillsätt sist vetemjölet, lite i taget och arbeta degen smidig, använd gärna elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Degen ska när den är klar vara kladdig men ändå smidig och börja släppa bunkens kanter.

    tillsätt vetegroddar och vetekli
    Tillsätt vetegroddar och vetekli.
    tillsätt grahamsmjöl
    Tillsätt grahamsmjöl.
    arbeta in vetemjölet
    Arbeta in vetemjölet.
    degen klar för jäsning
    Degen klar för jäsning.
  6. Låt degen jäsa ordentligt till dubbel storlek ca 1,5 - 2 timmar.

    (Tiden jäsningen tar beror på din inomhustemperatur, drag samt degvätskans temperatur. Längre jästid ger luftigare bröd. Så snåla inte med jästiden. Låt degen bli 2 kanske till och med 2,5 ggr större, titta till degen lite då och då mot slutet kanske var 15:e minut, så länge degen växer så jäser den men om degen börjar sjunka ihop så har den jäst för länge, men har den bara sjunkit lite grann så är det ingen fara.)

    degen färdigjäst
    Degen färdigjäst.
  7. Ta upp degen på bakbordet med lite vetemjöl och knåda den ett par minuter.

    degen på bakbordet med mjöl
    Degen på bakbordet med lite mjöl.
    degen knådad
    Degen knådad.
  8. Dela degen i 24 lika stora bitar (om du gör en sats), rulla till bollar och lägg tätt på en plåt med bakplåtspapper.

    dela degen i bitar
    Dela degen i lika stora bitar.
    lägg utbakade bullar tätt på plåt
    Lägg utbakade bullar tätt på plåt.
  9. Låt jäsa under bakduk ca 30-60 minuter till nästan dubbel storlek.

    färdigjäst brytbröd
    Färdigjäst brytbröd.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 225°C, ca 15-20 minuter tills bröden fått fin färg.

    Pensla bullarna med vatten, ev. med en skvätt olja i direkt när du tagit ut dem från ugnen.

    Låt kallna på galler under bakduk. Bryt isär bullarna vid servering.

    brytbröd gräddas i ugnen
    Grädda brytbrödet i ugnen.
    färdiggräddat fiberrikt brytbröd
    Färdiggräddat fiberrikt brytbröd.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bröd (64 g): 134 kcal, 21 g kolhydrater, 2 g fett, 5 g protein

GI Tips

Bröden innehåller mycket fibrer som finns i vetegroddar, vetekli och grahamsmjöl, men GI blir ändå medelhögt eftersom de även innehåller en del vetemjöl.

Variationstips

Vetegroddar och vetekli kan bytas ut mot rågkli, havrekli eller kruskakli. Man kan också ta vanligt vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl istället för vetemjöl, vetemjöl special gör att brödet jäser något mera så det blir lite ännu mer luftigt.

Hållbarhet och förvaring

Bröden går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Olena Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :)
Skrivet av Olena
Hej! Tack för recept!!! Mina barn älskar mumsa den bröd! Jätte gott!!!
Svar till Sara Skrivet av Susanne
Tack, roligt att höra! :)
Skrivet av Sara
Idag bakade med naturell yoghurt, blev jätte goda, hela familjen var nöjda :) ( det är stor roll för mig)
Nästa gång ska prova med kesella ;)
Tack för dina recepter. Bästa sajten :)
Svar till Sara Skrivet av Susanne

Ja det borde gå bra med turkisk yoghurt eller vanlig naturell yoghurt eller filmjölk. Faktiskt så går det nog även bra att bara utesluta kesellan också, dock kanske man ska hälla i någon matsked olivolja eller matolja i degspadet då.

Skriv gärna hur det blev om du provar!

Skrivet av Sara
Kan man byta kesella till turkisk yoghurt el mot nåt annat. ?
Skrivet av Maria
Jag penslade med lite ägg och strödde pumpa- och solroskärnor över. Blev jättegott.

Fick ha flera deciliter extra specialvetemjöl dock.
Skrivet av Vera
Ååh, detta är gott bröd! Funkar utmärkt att byta ut sirapen mot honung och byta ut hälften av vetemjölet mot kli och groddar. Prova slänga i ett tärnat äpple eller lite torkade tranbär!
Skrivet av Matilda
Jättegott bröd, det blir väldigt saftigt av kesellan och festligt när man får bryta:)
Skrivet av Nadia
Vill bara säga att jag lyckades baka bröden!! jag har aldrig lyckat så bra vilket de är jätte goda o nyttiga!!
Skrivet av Susanne
Svar till ....: Bullarna penslar man efter de varit i ugnen.
Skrivet av .....
Ska man pensla bullarna innan eller efter de varit i ugnen? Tack på förhand!
Skrivet av Camila
vetekli = wheat bran
Skrivet av Susanne
Hej, jag bor också utomlands och har försökt få tag på vetekli. Enligt tyda.se är det engelska ordet pollard, men det finns inte att få tag på. Är det någon som vet det korrekta ordet på engelska för vetekli?
Skrivet av Per
Kesella är Arlas varumärke på kvarg. På engelska heter det quark, leta efter det
Skrivet av JANICCEE
Bor utomlands och har inte tillgång till Kesella. Vad kan man ersätta med??
Skrivet av ellolly
vi åt såna fast sen råkade vi ta i lite mera av sirapen pröva det, det blev skit gott!!
Skrivet av birgitta
Bakade rågflingebullar med havregryn i går. De blev jättegoda
Skrivet av abdi
wow det var nice bröd måste man säga lätt o göra
Skrivet av Jag
Nån somvet näringsvärdet?
Skrivet av Josefin
Jag jobbar som hälsokost rådgivare och vill bara säga att ur hälsosynpunkt är det här brödet superbra. Mycket fiber och inget onödigt socker ! Istället för socker och ohälsosamma sötningsmedel används sirap, vilket är ett naturligt socker. Vetemjöl special är inte onyttigt, men det finns såklart alltid ett bättre alternativ. Byt ut med grhamsmjöl eller dinkelbröd.

MvH josefin

Om ni har frågor eller annat kan ni kontakta mig på med.form@hotmail.com
Skrivet av Susanne
Dessa bröd innehåller mycket fibrer men vill du äta hälsosamt bröd så finns det andra recept på bröd som är betydligt mer hälsosamma. Vetemjöl special och sirap som detta bröd innehåller är inte så bra.
Skrivet av Patricio
Men hur bra är detta bröd ur hälsosynpunkt?
Skrivet av Eba
blev jätte bra ni borde försöka det hemma ni med..=)
Skrivet av Pricilla
Vilket gott bröd! Jo jag var också tvungen att blanda mer mjöl. Men det brukar vara så med de flesta recepten, alltid mer mjöl.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl