Gurka
Recept med Gurka
Näringsvärden
Gurka finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta västeråsgurkan, även kallad inläggningsgurka.
Gurka består till cirka 96% vatten.
Gurka används ofta i sallader eller som tillbehör. Gurka är huvudingrediens i saltgurka, bostongurka och inlagd gurka.
Gurka är mycket temperaturkänslig. Kylskador visar sig som insjunkna mjuka fläckar och, genomskinligt fruktkött. Kylskadorna kan om de är små skäras bort och resten av gurkan kan ätas om inte hela gurkan ruttnat - det känner man på smaken och konsistensen.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av gurka.
Energi: | 14 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 2 g |
Protein: | 1 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 1 g |
Tips och info
Engelskt namn:
cucumberFinns i affären:
Slanggurka finns i grönsaksdisken året runt. På sommarhalvåret finns svensk och på vinterhalvåret brukar gurkan importeras. Västeråsgurka brukar finnas på sommarhalvåret, men inte alltid vintertid.GI tips:
Gurka innehåller mest vatten och har lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Svalt men inte kallt. Slanggurka 7-14°C och Västeråsgurka ca 13°C. Låt plasten på på förpackad gurka sitta kvar. Den skyddar mot uttorkning. Gurka håller sig ca 8-10 dagar vid 7-14°C. Gurka är känslig för kylskador och innertemperaturen bör aldrig understiga 10°C.Pris:
Ca 15-30 kr/kgKöptips:
Priset varierar från vecka till vecka så titta på det. På sommarhalvåret brukar gurkorna vara billigast och godast.Näringsvärdestips:
Gurka innehåller små mängder av vitaminer och mineraler.Ersätt med:
ZucchiniTips:
Sätt plastfolie och en gummisnodd runt snittytan på en påbörjad gurka eller lägg den i en plastpåse så slipper den torka så mycket.