Sushirullar - Maki Sushi

Ingredienser:
- 2 st noriblad
Sushiris:
- 125 g (1,25 dl) sushiris
- 2 dl vatten
- 1 tsk risvinäger
- 1 tsk strösocker
Sushirulle med gravad lax:
- 50 g gravad lax
- 2 msk majonnäs
- 30 g gurka
- ev. 1 msk färskriven pepparrot
Sushirulle med skinka:
- 30 g rökt skinka eller liknande t.ex. kassler, rökt kalkon
- 2-3 msk (30 g) guacamole
- 20 g paprika
Servering:
- japansk soja
- inlagd ingefära
- wasabi
Utrustning:
- ev. bambumatta
-
Skölj riset noggrant i kallt vatten i en sil och låt rinna av.
Häll sedan riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så riset täcks. Låt stå 20 minuter.
- 125 g (1,25 dl) sushiris
Skölj sushiris i en sil. Sushiriset i en skål med kallt vatten. -
Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.
Häll riset i en kastrull och häll på vatten.
Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.
- 2 dl vatten
Avrunnet sushiris i kastrull. Sushiris och vatten i kastrull. -
Ta bort kastrullen från värmen och låt riset svalna till rumstemperatur.
Blanda risvinäger med strösocker, rör tills sockret lösts upp. Blanda sedan detta med riset.
- 1 tsk risvinäger
- 1 tsk strösocker
Färdigkokt sushiris. Risvinäger och strösocker. Sushiriset är klart. -
Lägg ett noriblad med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
Bred ut riset i ett ungefär 1 cm tjock lager. Spara några centimeter i toppen.
- 2 st noriblad
Noriblad på bambumatta. Sushiris fördelat på noribladet. -
Bred ut majonnäs på riset.
Strimla lax och gurka och fördela ovanpå majonnäsen.
Fördela ev. färskriven pepparrot.
- 50 g gravad lax
- 2 msk majonnäs
- 30 g gurka
- ev. 1 msk färskriven pepparrot
Utbredd majonnäs. Gravad lax fördelad. Gurka fördelad. -
Bred ut guacamole på riset.
Strimla skinka och paprika och fördela ovanpå.
- 30 g rökt skinka eller liknande t.ex. kassler, rökt kalkon
- 2-3 msk (30 g) guacamole
- 20 g paprika
Sushirulle med guacamole. Skinka och paprika som fyllning. -
Rulla ihop varje rulle med hjälp av bambumattan. Tryck ordentligt så att fyllningen kommer in i ordentligt och så att rullen pressas ihop (så att det inte blir en massa luft i rullen).
Fukta den sparade biten av noribladet med lite vatten. Rulla hårt med försiktigt ihop hela rullen med hjälp av bambumatta. Rullen ska bli rund och innehållet ska vara ihop-pressat däri.
Tryck ihop sushirullen med bambumattan. En ihoprullad sushirulle. -
Skär sushirullarna i skivor.
Servera med japansk soja, inlagd ingefära (gari) och wasabi.
- japansk soja
- inlagd ingefära
- wasabi
Sushirulle med gravad lax i skivor. Sushirulle med skinka i skivor.