| Buffé | Lunch |

Sushirullar - Maki Sushi

Att göra sin egen sushi - sushirullar (maki sushi) är enklare än man tror och man kan fylla dem med de ingredienser man gillar. I det här receptet har jag gjort två olika fyllningar. Mängden av de olika ingredienserna är inte jättenoga, jag har angett måttenheter, vissa i gram bara för att ha något att utgå ifrån men man behöver absolut inte stå och väga något.
sushirullar maki sushi
Tid: ca 1 timme men om man förbereder riset ca 20 min
2 rullar = 2 portioner

Ingredienser:

Sushiris:

Sushirulle med gravad lax:

Sushirulle med skinka:

Servering:

Laktosfritt - Sushirullen med gravad lax är laktosfri. (Guacamole kan innehålla laktos.)
Glutenfritt
Vegetariskt - Välj en vegetarisk fyllning. Ersätt gravad lax och skinka med något vegetariskt du gillar.

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

    Sushiris:

  1. Skölj riset noggrant i kallt vatten i en sil och låt rinna av.

    Häll sedan riset i en skål och häll på nytt kallt vatten så riset täcks. Låt stå 20 minuter.

    skölj sushiris i en sil
    Skölj sushiris i en sil.
    sushiriset i en skål med kallt vatten
    Sushiriset i en skål med kallt vatten.
  2. Skölj riset igen i en sil och låt rinna av.

    Häll riset i en kastrull och häll på vatten.

    Låt koka upp. Sänk värmen till lägsta och lägg på ett lock. Låt stå 10 minuter eller tills vattnet har absorberats.

    avrunnet sushiris i kastrull
    Avrunnet sushiris i kastrull.
    sushiris och vatten i kastrull
    Sushiris och vatten i kastrull.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och låt riset svalna till rumstemperatur.

    Blanda risvinäger med strösocker, rör tills sockret lösts upp. Blanda sedan detta med riset.

    färdigkokt sushiris
    Färdigkokt sushiris.
    risvinäger och strösocker
    Risvinäger och strösocker.
    sushiriset är klart
    Sushiriset är klart.
  4. Lägg ett noriblad med den blanka sidan nedåt på bambumattan.

    Bred ut riset i ett ungefär 1 cm tjock lager. Spara några centimeter i toppen.

    noriblad på bambumatta
    Noriblad på bambumatta.
    sushiris fördelat på noriblad
    Sushiris fördelat på noribladet.
  5. Sushirulle med gravad lax:

  6. Bred ut majonnäs på riset.

    Strimla lax och gurka och fördela ovanpå majonnäsen.

    Fördela ev. färskriven pepparrot.

    utbredd majonnäs
    Utbredd majonnäs.
    gravad lax fördelad
    Gravad lax fördelad.
    gurka fördelad
    Gurka fördelad.
  7. Sushirulle med rökt skinka:

  8. Bred ut guacamole på riset.

    Strimla skinka och paprika och fördela ovanpå.

    sushirulle med guacamole
    Sushirulle med guacamole.
    skinka och paprika som fyllning
    Skinka och paprika som fyllning.
  9. Rulla ihop varje rulle med hjälp av bambumattan. Tryck ordentligt så att fyllningen kommer in i ordentligt och så att rullen pressas ihop (så att det inte blir en massa luft i rullen).

    Fukta den sparade biten av noribladet med lite vatten. Rulla hårt med försiktigt ihop hela rullen med hjälp av bambumatta. Rullen ska bli rund och innehållet ska vara ihop-pressat däri.

    tryck ihop sushirullen med bambumattan
    Tryck ihop sushirullen med bambumattan.
    en ihoprullad sushirulle
    En ihoprullad sushirulle.
  10. Skär sushirullarna i skivor.

    Servera med japansk soja, inlagd ingefära (gari) och wasabi.

    sushirulle med gravad lax i skivor
    Sushirulle med gravad lax i skivor.
    sushirulle med skinka i skivor
    Sushirulle med skinka i skivor.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Planeringstips

Sushiriset kan göras flera dagar i förväg och förvaras i kylskåp. Vill man använda hemgjord majonnäs eller guacamole i fyllningen så kan även dessa göras i förväg och förvaras i kylskåp.

Hållbarhet och förvaring

Förvara sushibitarna i kylskåp. Är godast färska men håller sig åtminstone några dagar i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av sandra
Något som är jätte gott, sötpotatis som du rostat i ugnen med mycket chili tillsammans med cream cheese, avocado eller gurka beroende på om du föredrar crunchy eller inte och om man vill räkor eller kräftor (såna i lag funkar också)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest