Banan
Recept med Banan
Näringsvärden
Bananen är en välkänd frukt som förutom att ätas som den är kan användas i matlagning till både varmrätter och desserter samt bakning.
När man bakar och lagar mat med bananer bör man använda mogna bananer eftersom de ger mest smak. Mogna bananer är gula med bruna fläckar. Omogna bananer är gröna och har en sträv smak, som nästan kan kännas som att det fastnar på tungan när man tar en tugga.
Gröna eller halvgröna bananer mognar på en dag eller två i rumstemperatur. Tänk på att inte lägga bananer i kylskåp. De blir svarta och förlorar sin smak.
Bananer odlas och importeras från bland annat latinamerika. Bananer skördas alltid omogna (gröna). Bananer har importerats till Sverige sedan början av 1900-talet.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av banan.
Energi: | 101 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 22 g |
Protein: | 1 g |
Fett: | 1 g |
Fibrer: | 2 g |
Tips och info
Engelskt namn:
bananaFinns i affären:
I fruktdisken året runt.GI tips:
Bananer har medelhögt GI men ett väldigt högt mättnadsindex. Ät upp till 1 banan om dagen om du vill följa GI-metoden.Hållbarhet och förvaring:
Förvara i rumstemperatur, men allra helst 12-14 grader. Förvarar man bananerna i kylskåp blir de svarta och förlorar sin smak. Ät när de är gula. När de blir fläckiga passar de utmärkt att göra banankaka på.Pris:
ca 15-20 kr/kgNäringsvärdestips:
Näringsvärden per 100 g: Energi 97 kcal/405 kJ, Vatten 74 g, Protein 1,0 g, Fett 0,5 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 21,8 g, Kostfiber 1,7 g, Kalium 395 mg, ß-karoten 48 µg, C-vitamin 9 mg.Ersätt med:
I desserter kan banan bytas ut mot någon annan tropisk frukt t.ex. papaya eller mango.