Knäckig bananpaj

Underbar knäckig bananpaj som smakar som friterad banan. Den går supersnabbt att göra. Med lite extra salt i smeten får man en riktigt god kolasmak!
knäckig bananpaj
Knäckig bananpaj serverad med vispad grädde.
Tid: 30 minuter
5 portioner

Ingredienser:

Servering:

Laktosfritt - Smör är nästintill laktosfritt annars finns mjölkfritt margarin. Servera med laktosfria tillbehör.
Vegetariskt

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15-25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur så det blir mjukt.

    (Skär det gärna i mindre bitar så går det snabbt eller kör några sekunder i mikro.)

    knäckig bananpaj steg 1: smör i bunke
    Smör i bunke.
  2. Tillsätt strösocker, vetemjöl, sirap och salt. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    knäckig bananpaj steg 2: socker, mjöl, sirap, salt tillsatt
    Socker, mjöl, sirap, salt tillsatt.
    knäckig bananpaj steg 2: blandat till en smet
    Blandat till en smet.
  3. Skala bananerna och skiva dem. Lägg skivorna i en mindre ugnsform ca 15x20 cm (om du gör en sats).

    (Formens storlek är inte jättenoga men tänk på att gräddningstiden varierar med storlek på form. Gör du dubbel sats rekommenderar jag en form på ca 20x30 cm.)

    knäckig bananpaj steg 3: skivad banan
    Skivad banan.
  4. Bred smeten över bananskivorna.

    knäckig bananpaj steg 4: smeten utbredd på bananskivorna
    Smeten utbredd på bananskivorna.
  5. Grädda mitt i ugnen i 200°C ca 20 minuter. Den är klar när den fått gyllene färg.

    (Tiden i ugnen kan variera ungefär mellan 15-25 minuter.)

    knäckig bananpaj steg 5: färdiggräddad knäckig bananpaj
    Färdiggräddad knäckig bananpaj.
  6. Servera ljummen eller varm med vaniljglass eller vispad grädde.

    knäckig bananpaj steg 6: bananpajen serverad
    Bananpajen serverad.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (200 g): 453 kalorier, 70 g kolhydrater, 18 g fett, 3 g protein, 3 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Överbliven bananpaj kan förvaras i kylen och håller sig minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eva
Jag gjorde glutenfri genom att bara byta ut vetemjölet till mandelmjöl, jag tar kokossocker (mycket godare och hälsosammare) eller Ica Sötströ istället för vitt socker. Sirapen kan skippas eller bytas mot t ex Nick's fibersirap. Gott!!
Skrivet av Frida
Går det att byta ut vetemjölet för att få den glutenfri? 🙏🏻
Skrivet av Ann-Katrin Kvist
Hysteriskt god och enkel och snabb att göra!
Skrivet av Klopp
Jättegott att tillsätta lite kanel på bananerna.q
Skrivet av MC
Det här är såååå gott! Idag på nyårsafton lyxar vi till med vaniljglass och lönnsirap till denna smaskiga paj som alla älskar.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest