Recepten.se – Recept> Efterrätter> Saftig banankaka

Saftig banankaka

Mycket god och saftig banankaka som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass. Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan.
saftig banankaka
Saftig banankaka garnerad med siktat florsocker.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Mängd: 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.

    saftig banankaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

    saftig banankaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

    (På bilderna har jag använt alternativet med farinsocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man endast tar vanligt strösocker.)

    saftig banankaka steg 3: ägg, farinsocker, strösocker i bunke
    Ägg, farinsocker och strösocker.
    saftig banankaka steg 3: ägg och socker ihopvispat
    Ägg och socker ihopvispat.
  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.

    saftig banankaka steg 4: vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt
    Vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt.
    saftig banankaka steg 4: vispa ihop
    Vispa ihop.
  5. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

    (Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)

    saftig banankaka steg 5: övermogna bananer
    Övermogna bananer.
    saftig banankaka steg 5: mosad banan
    Mosad banan.
  6. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).

    (Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    saftig banankaka steg 6: tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk
    Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk.
    saftig banankaka steg 6: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Man ser att den är klar när den har fått gyllene färg och den släpper kanten.

    saftig banankaka steg 7: smeten i formen
    Smeten i formen.
    saftig banankaka steg 8: färdiggräddad banankaka
    Färdiggräddad banankaka.
  8. Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar.

    saftig banankaka steg 8: banankakan på serveringsfat
    Banankakan på serveringsfat.
  9. Servera banankakan när den svalnat till rumstemperatur eller kallare. Den är lätt att skära fina bitar av och vill man ha den lite festligare kan man servera den tillsammans med t.ex. vispad grädde, glass och/eller chokladsås. Pudra gärna lite florsocker över eller gör en valfri glasyr eller frosting ovanpå så blir det mer som en tårta.

    saftig banankaka steg 9: pudrad med florsocker
    Pudrad med florsocker.
    saftig banankaka steg 9: en bit serverad med vispad grädde
    En bit serverad med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (116 g): 279 kcal, 43 g kolhydrater, 9 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Sikta över florsocker. Servera med en klick grädde, glass eller mascarpone.

Hållbarhet och förvaring

Banankakan håller sig bra i kylen och blir till och med godare efter 1-2 dagar då banansmaken kommer fram ännu mer. Banankakan går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Ewa Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av bra information. Kul att gästerna tyckte om kakan!
Skrivet av Ewa
Jag gjorde en och en halv sats i en långpanna som var 30* 33 och tog ut den 10 min tidigare. Väldigt Uppskattad av gästerna.
Skrivet av Olle
Jag gjorde den här men gräddade den i en sockerkaksform. Råkade gå över tiden med två minuter så blev 47 min och använde våg för att mäta upp mjölet.
Blev kanon! :) Nog den godaste banankaka jag ätit. Superbra.
Skrivet av Helena
Kanongod, saftig, blir att göra fler ggr
Skrivet av Helena
Den måste jag testa idag när jag har rullat över kanten av sängen 🤣🤣
Skrivet av Linda
Mkt god banankaka som vi ofta bakat, tack för ett lätt recept och pedagogiskt med alla bilder och även att mängden av ingredienserna står vid bilderna.
Din köttfärslimpa är också en av våra absoluta favoriter! Stort tack!
Svar till Andréas Skrivet av Susanne
Vad tråkigt att det misslyckades, det är dock inte fel på receptet för det här är ett välbeprövat recept både av mig och många andra om du läser kommentarerna. Det som gör att kakan kan bli torr är framförallt om du tagit för mycket mjöl. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det kan bli så mycket fel att man tar nästan dubbelt så mycket mjöl om man gör så. Häll istället upp mjölet i litermått eller använd våg så blir det rätt mängd mjöl. Glöm inte heller bort mjölken. Om du använder en form med större diameter blir tiden i ugnen kortare. Hoppas du vill försöka igen för det här är verkligen en god och saftig banankaka och det är tråkigt att du inte fick uppleva det.
Skrivet av Andréas
Står att den ska vara saftig...ingalunda, med den mängden mjöl så var jag tveksam redan när jag läste receptet, men lite mer smör och 3 skapligt fräkniga bananer borde fixa det tänkte jag. Knastertorrt blev resultatet, ätes inte ute om det blåser kan man säga.
Mvh Andréas
Svar till Victor Skrivet av Susanne
Det står i det här receptet att det ska vara över- och undervärme. Annars gäller det generellt att om det inte står angivet så är det alltid över- och undervärme som gäller. Det är det som är standardinställning. Alla andra inställningar på ugnen är "special" kan man säga.
Skrivet av Victor
Förstår ej varför man inte skriver ut ifall det ska vara varmluft 175 grader , under/ övervärme 175grader. Alltid i alla recept står för bara ugn och sen temp. Bara jag som ej förstår det ?
Skrivet av Eveline
Åh så god den blev! Kommer garanterat göra igen :)
Skrivet av Eva Pousette
Så himla god/lätt att gjöra
Vi bara älskar den
Skrivet av Linda Silvelid
Perfekt! Mina barn är galna i den 😍
Skrivet av Mangi
Är nu sjätte gången jag gör denna kaka och den blir lika smaskens varje gång! Bästa bästa!!
Skrivet av Marie
Verkar vara fantastiskt fin och god. Bakar tillsammans med 2 av barnbarnen, 4 & 3 år gamla 👌
Skrivet av Farah
Bästa Banankakan! Tack för recept det blev otroligt gott :)
Skrivet av Birgitta
Den är alldeles för kladdig och ingen god smak på denna banankaka. En besvikelse.
Skrivet av Nicole
Sååå gott!
Svar till Andreas Skrivet av Susanne
Använd över- och undervärme, den inställningen är standard och finns även på en varmluftsugn.
Skrivet av Andreas
Varmluft?
Skrivet av Henric
Varför står inte ströbröd med i Ingredienser och borde inte temperaturen på ugnen stå överst i receptet så ugnen hunnit bliva varm när muffinsen ska stoppa in i ugnen
Skrivet av Maria
Blev väldigt saftig, hade över krossad choklad innan ugnen oxå o det blev super!
Svar till Marketa Skrivet av Susanne
Du smälter smöret i steg 1 och tillsätter det i steg 6.
Skrivet av Marketa
Hej! Vet inte om jag ser bra eller behöver glasögon :). När ska man tillsätta smör?
Svar till Ann-CHarlotte Nilsson Skrivet av Susanne
Intressant, tack för tips!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl