Saftig banankaka

Mycket god och saftig banankaka som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass. Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan.
saftig banankaka
Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i 45 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.

    saftig banankaka steg 1: smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

    saftig banankaka steg 2: smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

    (På bilderna har jag använt alternativet med farinsocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man endast tar vanligt strösocker.)

    saftig banankaka steg 3: ägg, farinsocker, strösocker i bunke
    Ägg, farinsocker och strösocker.
    saftig banankaka steg 3: ägg och socker ihopvispat
    Ägg och socker ihopvispat.
  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.

    saftig banankaka steg 4: vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt
    Vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt.
    saftig banankaka steg 4: vispa ihop
    Vispa ihop.
  5. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

    (Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)

    saftig banankaka steg 5: övermogna bananer
    Övermogna bananer.
    saftig banankaka steg 5: mosad banan
    Mosad banan.
  6. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).

    (Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    saftig banankaka steg 6: tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk
    Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk.
    saftig banankaka steg 6: smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

    Man ser att den är klar när den har fått gyllene färg och den släpper kanten.

    saftig banankaka steg 7: smeten i formen
    Smeten i formen.
    saftig banankaka steg 8: färdiggräddad banankaka
    Färdiggräddad banankaka.
  8. Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar.

    saftig banankaka steg 8: banankakan på serveringsfat
    Banankakan på serveringsfat.
  9. Servera banankakan när den svalnat till rumstemperatur eller kallare. Den är lätt att skära fina bitar av och vill man ha den lite festligare kan man servera den tillsammans med t.ex. vispad grädde, glass och/eller chokladsås. Pudra gärna lite florsocker över eller gör en valfri glasyr eller frosting ovanpå så blir det mer som en tårta.

    saftig banankaka steg 9: pudrad med florsocker
    Pudrad med florsocker.
    saftig banankaka steg 9: en bit serverad med vispad grädde
    En bit serverad med vispad grädde.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (116 g): 279 kalorier, 43 g kolhydrater, 9 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Sikta över florsocker. Servera med en klick grädde, glass eller mascarpone.

Hållbarhet och förvaring

Banankakan håller sig bra i kylen och blir till och med godare efter 1-2 dagar då banansmaken kommer fram ännu mer. Banankakan går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Olle
Jag gjorde den här men gräddade den i en sockerkaksform. Råkade gå över tiden med två minuter så blev 47 min och använde våg för att mäta upp mjölet.
Blev kanon! :) Nog den godaste banankaka jag ätit. Superbra.
Skrivet av Helena
Kanongod, saftig, blir att göra fler ggr
Skrivet av Helena
Den måste jag testa idag när jag har rullat över kanten av sängen 🤣🤣
Skrivet av Linda
Mkt god banankaka som vi ofta bakat, tack för ett lätt recept och pedagogiskt med alla bilder och även att mängden av ingredienserna står vid bilderna.
Din köttfärslimpa är också en av våra absoluta favoriter! Stort tack!
Svar till Andréas Skrivet av Susanne
Vad tråkigt att det misslyckades, det är dock inte fel på receptet för det här är ett välbeprövat recept både av mig och många andra om du läser kommentarerna. Det som gör att kakan kan bli torr är framförallt om du tagit för mycket mjöl. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det kan bli så mycket fel att man tar nästan dubbelt så mycket mjöl om man gör så. Häll istället upp mjölet i litermått eller använd våg så blir det rätt mängd mjöl. Glöm inte heller bort mjölken. Om du använder en form med större diameter blir tiden i ugnen kortare. Hoppas du vill försöka igen för det här är verkligen en god och saftig banankaka och det är tråkigt att du inte fick uppleva det.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest