Vinbärskaka

En god vinbärskaka med kokos som är mycket enkel att göra eftersom allt bara rörs ihop i en kastrull. Servera gärna med glass eller vispad grädde.
Vinbärskaka
Tid: 35 minuter varav 25 minuter i ugnen
ca 10 bitar

Ingredienser:

Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant eller pajform, ca 20 cm i diameter och "bröa" den med kokosflingor eller ströbröd.

    Sätt på ugnen på 200°C.

    (Ett tips är att använda en liten slickepott för att smörja formen med smör.)

    instruktion steg 1 vinbärskaka
    Smord pajform med kokosflingor.
  2. Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag bort kastrullen från plattan.

    instruktion steg 2 vinbärskaka
    Smält smör.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel.

    instruktion steg 3.1 vinbärskaka
    Tillsätt ingredienserna.
    instruktion steg 3.2 vinbärskaka
    Rör till en jämn smet.
    instruktion steg 3.3 vinbärskaka
    Smeten är jämn och fin.
  4. Tillsätt hälften av vinbären i smeten och blanda ner dem.

    (Frysta vinbär behöver inte tinas.)

    • 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
    instruktion steg 4.1 vinbärskaka
    Hälften av vinbären.
    instruktion steg 4.2 vinbärskaka
    Blanda.
  5. Häll smeten i formen. Strö över resten av vinbären.

    • 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
    instruktion steg 5.1 vinbärskaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 vinbärskaka
    Strö över resten av vinbären.
  6. Grädda vinbärskakan mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanterna men blek i mitten. Den kan se lite fuktig ut i mitten men ska inte vara genomkladdig.

    instruktion steg 6 vinbärskaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt vinbärskakan svalna under en bakhandduk.

    Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.

    instruktion steg 7.1 vinbärskaka
    Färdiggräddad vinbärskaka.
    instruktion steg 7.2 vinbärskaka
    En bit vinbärskaka.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (86 g): 272 kalorier, 24 g kolhydrater, 17 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Variationstips

Vinbären kan bytas ut mot blåbär.

Hållbarhet och förvaring

Vinbärskakan går bra att frysa hel eller skuren i bitar. Den håller sig i minst 3 månader. Om du inte fryser in den så förvara den i kylskåp så håller den sig minst en vecka.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Ninnie
En fantastiskt god kaka. Mycket omtyckt. Har bara använt svarta vinbär (3ggr) men kommer att testa olika varianter
Skrivet av Gerd
Så god! Har gjort kakan i flera varianter, vinbär, hallon och blåbär. Alla lika goda! Tack för receptet.
Skrivet av Yasemin
Men himmel!
Vi gör olika sorters vinbärskakor ofta men denna tog priset. En hel gård med barn höll med!
Skrivet av Doris skoglund
Den är väldigt god och saftig. Har bakat den 2ggr redan.
Svar till David Forssell Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest