Vinbärskaka

Ingredienser:
- ca 0,75 dl kokosflingor till formen
- 125 g smör
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl kokosflingor
- 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
Utrustning:
- 1 st
pajform ca 20 cm i diameter
eller 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant eller pajform, ca 20 cm i diameter och "bröa" den med kokosflingor eller ströbröd.
Sätt på ugnen på 200°C.
(Ett tips är att använda en liten slickepott för att smörja formen med smör.)
- ca 0,75 dl kokosflingor till formen
Smord pajform med kokosflingor. -
Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag bort kastrullen från plattan.
- 125 g smör
Smält smör. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel.
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 dl kokosflingor
Tillsätt ingredienserna. Rör till en jämn smet. Smeten är jämn och fin. -
Tillsätt hälften av vinbären i smeten och blanda ner dem.
(Frysta vinbär behöver inte tinas.)
- 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
Hälften av vinbären. Blanda. -
Häll smeten i formen. Strö över resten av vinbären.
- 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
Smeten i formen. Strö över resten av vinbären. -
Grädda vinbärskakan mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanterna men blek i mitten. Den kan se lite fuktig ut i mitten men ska inte vara genomkladdig.
Grädda i ugnen. -
Låt vinbärskakan svalna under en bakhandduk.
Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.
Färdiggräddad vinbärskaka. En bit vinbärskaka.
Näringsvärden
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Vi gör olika sorters vinbärskakor ofta men denna tog priset. En hel gård med barn höll med!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Roligt att höra! :)
Angående vispning så gäller generellt alla mjuka kakor att man ska vara försiktig med att vispa för länge efter att man haft i mjölet och smeten är tyngre. Då ska man bara röra eller vispa kort tid, max 10 sekunder med elvisp bara så att det är blandat och inte mer. Annars förstör man äggtrådarna och kakan blir mer kompakt.

webmaster

webmaster
Synd att du inte gillade den, men så som du beskriver den blir den inte när jag gör den. Du skriver att man ska se upp med äggen. Om smöret är alldeles för varmt så bör det svalna först så att inte äggen riskerar koagulera. Men om man smälter försiktigt och tar av kastrullen från plattan i tid så är inte detta något problem men jag ska förtydliga det i receptet. Jag tror att det nog är därför dom inte kakan blev så lyckad för dig. Man ska inte behöva röra särskilt flitigt för rör man för flititgt så blir det inte bra. Man ska som sagt inte vispa smeten.
Sen blir denna kaka och alla andra kakor mycket godare med smör. Dessutom fritt från alla konstlade ämnen i margarin.