Knäck
Det är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.
Så lyckas du med knäcken
För att lyckas med kokningen av din hemlagade knäcksmet så är det enklaste att man använder en termometer och gärna i kombination med kulprovet.
När knäcksmeten har uppnått rätt temperatur (tiden för detta varierar kraftigt beroende på vilken kastrull man använder) så blandar man i hackad mandel eller nötter. Sedan häller man upp knäcksmeten i små knäckformar. Detta kan vara en utmaning, det gäller att vara lite snabb och även hålla knäcksmeten varm för när den kyls av blir den seg och väldigt svår att hälla upp.
Tänk på att aldrig göra dubbel sats.

Ingredienser:
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl sötmandel
- eller 1 dl hasselnötkärnor
Utrustning:
- 100 st knäckformar
- ev. digital termometer
- ev. doseringstratt
-
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.
(Det är viktigt att kastrullen är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka.)
- 2 dl strösocker
- 2 dl ljus sirap
- 2 dl vispgrädde
Socker, sirap, grädde. -
Låt koka upp, rör lite då och då.
Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.
Låt koka upp. -
Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg, se steg 5.
Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.
Knäcksmeten kokar. -
Under tiden det kokar, hacka mandeln eller nötterna grovt, antingen med en vass kniv eller mixer.
Placera ut knäckformarna.
- 1 dl sötmandel
- eller 1 dl hasselnötkärnor
Mandel hackas i mixer. - 1 dl sötmandel
-
När är knäcken klar?
Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar.
Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare.
Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.
Använder termometer för att se när knäcken är klar. Kulprovet. -
När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna. Knäcksmeten är nu klar.
Hackad mandel tillsatt. Knäcksmeten klar. -
Knäcksmeten ska nu fördelas i knäckformarna. Eftersom knäcksmeten är mycket varm och kletig är det inte det lättaste.
Lämpliga redskap att använda är en doseringstratt, ett uppklippt tomt mjölkpaket, eller halvlitermått. Det är viktigt att det är något som man kan hålla i utan bränna fingrarna.
Om smeten kallnar så blir den trög och svår att fördela. Då kan man värma på den igen antingen på spisen eller i mikro.
Fördelar knäcksmet med en candy funnel. -
Låt knäcken stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.
Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så att knäcken inte kladdar ihop.
Knäcken stelnar.
Läs gärna:
- Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:
Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.
Bra recept!
Men det blir inte 100 knäck! Det upptäckte jag också!
Det blev ca 60 st.
Mvh
U.Lyth

webmaster

webmaster

webmaster


webmaster
snälla svara snabbt
tack på förhand

webmaster

webmaster

webmaster