Recepten.se – Recept> Godis> Knäck

Knäck

Det är kanske vårt mest klassiska julgodis. Att koka knäck är för många en tradition att göra till första eller andra advent.

Så lyckas du med knäcken

För att lyckas med kokningen av din hemlagade knäcksmet så är det enklaste att man använder en termometer och gärna i kombination med kulprovet.

När knäcksmeten har uppnått rätt temperatur (tiden för detta varierar kraftigt beroende på vilken kastrull man använder) så blandar man i hackad mandel eller nötter. Sedan häller man upp knäcksmeten i små knäckformar. Detta kan vara en utmaning, det gäller att vara lite snabb och även hålla knäcksmeten varm för när den kyls av blir den seg och väldigt svår att hälla upp.

Tänk på att aldrig göra dubbel sats.

knäck
Mycket god hemlagad knäck, vårt mest klassiska julgodis!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme
Mängd: 100 st

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Koka knäck så här:

  1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull.

    (Det är viktigt att kastrullen är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka.)

    socker, sirap, grädde
    Socker, sirap, grädde.
  2. Låt koka upp, rör lite då och då.

    Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

    låt koka upp
    Låt koka upp.
  3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg, se steg 5.

    Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

    knäcksmeten kokar
    Knäcksmeten kokar.
  4. Under tiden det kokar, hacka mandeln eller nötterna grovt, antingen med en vass kniv eller mixer.

    Placera ut knäckformarna.

    mandel hackas i mixer
    Mandel hackas i mixer.
  5. När är knäcken klar?

    Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar.

    Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare.

    Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

    använder termometer för att se när knäcken är klar
    Använder termometer för att se när knäcken är klar.
    kulprovet
    Kulprovet.
  6. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna. Knäcksmeten är nu klar.

    hackad mandel tillsatt
    Hackad mandel tillsatt.
    knäcksmeten klar
    Knäcksmeten klar.
  7. Knäcksmeten ska nu fördelas i knäckformarna. Eftersom knäcksmeten är mycket varm och kletig är det inte det lättaste.

    Lämpliga redskap att använda är en doseringstratt, ett uppklippt tomt mjölkpaket, eller halvlitermått. Det är viktigt att det är något som man kan hålla i utan bränna fingrarna.

    Om smeten kallnar så blir den trög och svår att fördela. Då kan man värma på den igen antingen på spisen eller i mikro.

    fördelar knäcksmet med en candy funnel
    Fördelar knäcksmet med en candy funnel.
  8. Låt knäcken stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

    Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så att knäcken inte kladdar ihop.

    knäcken stelnar
    Knäcken stelnar.

Kategorier

Information och tips

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde per godis (7 g): 27 kcal, 4 g kolhydrater, 1 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Knäcken håller sig bra i minst 2 månader i rumstemperatur men kan även förvaras i kyl eller frys.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Maria A
Om du smörjer brickan med formarna med olja eller smör, så håller de sig lättare på rätt köl!
Svar till Eva Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Eva
Jag använder en keramik kanna som går att ha i micron. Så kan du värma på inifrån närdetbörja bli för seg för att hälla. Fungera så jäkla bra.
Svar till Richard Skrivet av Susanne
Tack för tipset!
Skrivet av Richard
Mycket bra recept, får ut tillräckligt för mina behov av det.

Ett egenutvecklat tips för att få knäcken transfererad till formarna:

Ta en såsslev, viktigt är att denna har en pip i ena eller båda ändar. Då kan du enkelt hälla i formarna utan att riskera att spilla hela smeten på en gång.
Skrivet av Helene
Smörj en plåt med margarin och ställ formarna där så vickar dom inte.
Skrivet av Josefine
jag vart så besviken när jag läste andra recept å det inte står vilken värme man ska ha och jag brände hela allt...här står det ju ändå å tacksam för det.
Skrivet av Ulla Lyth
Hej!
Bra recept!
Men det blir inte 100 knäck! Det upptäckte jag också!
Det blev ca 60 st.
Mvh
U.Lyth
Svar till Alex Skrivet av Susanne
Vet inte om du kanske fyller knäckformen högre upp eller om det kan vara olika storlek på formarna? Det blir ca 100 st när jag gör dem. :) Tack för bra tips! :)
Skrivet av Alex
Vilket bra recept, de blev ju jättegoda och lätta var de att göra. Men 100st?! Jag fick bara ca 50 och gör nu en sats till. Tips är att hälla mandeln i botten på knäckformarna så står de stadigare när man häller i knäcken :)
Skrivet av Camilla
Gjorde dessa idag, de blev underbart goda, smakar som när man va liten och mamma gjorde knäck! Mums!!
Svar till Therede Skrivet av Susanne
Att man sänker värmen på spisen har inget att göra med att din knäck blev för mjuk. Det har du missuppfattat. Det är knäcksmetens temperatur som är avgörande och den temperaturen uppnås genom att det kokar tillräckligt lång tid. För att veta när tiden är rätt så kan man mäta med termometer eller göra kulprovet. Kulprovet är tillräckligt men kräver att man gör rätt bedömning, vilket inte är helt lätt särskilt första gången/gångerna man gör det. Jag gjorde också sämre bedömning första gångerna jag gjorde knäck. Nu för tiden använder jag alltid digital termometer som jag ställer in så den piper när rätt temperatur uppnåtts. Sedan rör jag om lite och om temperaturen då sjunker får det koka lite till tills rätt temperatur uppnåtts. Det fungerar väldigt bra tycker jag så det är ett tips. Den digitala termometern är även perfekt att använda när man steker kött i ugnen om man inte redan har en inbyggd sådan i ugnen. Lycka till och hoppas knäcken blir bättre nästa gång!
Skrivet av Therede
Synd att det står sänka värmen ju mer desto bättre, för min knäck blev jättemjuk, släppte inte ens pappret efter ha stått i kylen. Skulle ha kokat i mycket högre värme! Måste väl skaffa termometer då eftersom kulprovet inte var tillräckligt...:/
Svar till Therese Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Rickard B
Prova att ersätt en deciliter av grädden med en deciliter Valio laktosfri gammeldags vaniljsås. Nedrans va gott det blir!
Skrivet av Therese
Har ett tips vad man kan hälla ur. Jag brukar klippa av en vanlig mjölkkartong på mitten (klipper alltså bort överdelen) och häller då ur ett av hörnen. Funkar toppen. Dock kan det vara lite varmt att hålla i så lägg något i mellan handen och kartongen. Stelnar smeten ställer jag bara in mjölkkartongen i micron en liten stund :)
Skrivet av Kajsa
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Svar till Aya Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir bra tyvärr.
Skrivet av Aya
jag vill så gärna baka knäck nu och det är akut kan jag använda 3% mjölk istället för grädde?
snälla svara snabbt
tack på förhand
Svar till anna Skrivet av Susanne
Nej, gräddfil är inte kokbar. Ta i så fall hellre mjölk istället.
Skrivet av anna
jag hade bara en och en halv vispgrädde man har ochså gräddfil går det bra att använda en halv dl gräddfil med ´1 och en halv dl vispgrädda snälla behöver svaret så fort som möjligtt!!!!
Skrivet av Linda
Min mamma använder en såsskål från tupperware. Den går bra att hälla ur och om knäcksmeten blir för kall så mikrar man den ett tag så den blir varm igen.
Svar till Marie Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Tyvärr verkar den slutsåld överallt just nu - men det tyder ju på att den är poppis så jag ska försöka på tag på en sådan när de finns i lager igen! :)
Skrivet av Marie
Det finns en knäcktratt (Chokladtratt/Candy funnel - Wilton). Jag har inte hunnit testa den själv men jag har hört att den ska vara riktigt bra.
Svar till Elin Skrivet av Susanne
Jag kan bara hålla med, att hälla knäcken i formarna är helt klart det jobbigaste momentet när man gör knäck. Man skulle behöva något bra att hälla ur som samtidigt håller smeten varm så den inte stelnar utan att man bränner sig om handen när man håller i den. Den prylen som gör det vill jag ha!
  1   2   3   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl