Snickerskladdkaka

Ingredienser:
Kladdkaka:
- 100 g smör
- 100 g jordnötssmör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Topping:
- ca 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
- 2 dl salta jordnötter
- 200 g mörk choklad
- eller 200 g mjölkchoklad
Servering:
- 5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och jordnötssmör i en kastrull. Låt smälta på svag värme, tag bort från värmen när drygt hälften av smöret smält och blanda med jordnötssmöret till en jämn smet.
- 100 g smör
- 100 g jordnötssmör
Smält smör och jordnötssmör blandat. -
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
Smord och bröad form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. (Kastrullen ska vara borttagen från värmen.)
Vispa till en jämn smet. (Jag använder elvisp med vispar och kör kanske 30 sekunder.)
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
Ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao, salt tillsatt. En jämn smet. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa eller rör ihop till en jämn smet.
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Vetemjölet tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Grädda kladdkakan mitt i ugnen i 175°C i ca 12-15 minuter.
(Om du öppnar ugnsluckan och skakar till lite försiktigt på formen så ska det dallra lite i mitten, då är kakan kladdig. Vill man ha en fastare mindre kladdig kaka så vänta tills mitten inte rör sig när man skakar lite.)
(Tänk på att ugnstiden ändras om du använder en större eller mindre form. Tar man en större form kortas ugnstiden och tvärtom.)
Kladdkakssmeten i formen. -
Låt kladdkakan svalna och ställ den sedan i kylskåp i minst en timme innan du breder på toppingen.
Färdiggräddad snickerskladdkaka. -
Bred på hälften av den karamelliserade mjölken. Strö över de salta jordnötterna. Bred sedan på resten av den karamelliserade mjölken.
Ställ kallt i frysen ca 15 minuter eller i kylskåp minst 30 minuter.
- ca 400 g (1 burk) karamelliserad mjölk
- 2 dl salta jordnötter
Hälften av kolakrämen utbredd. Jordnötter utströdda. Resten av kolakrämen utbredd. -
Smält chokladen på svag värme. När drygt hälften av chokladen smält, ta bort från värmen och rör om tills resten smält.
Tips: Om man vill att chokladen ska bli lite mjukare när den stelnat så kan man blanda i ca 2 msk vispgrädde i chokladen eller en klick smör, då blir det lättare att skära bitar av snickerskladdkakan.
- 200 g mörk choklad
- eller 200 g mjölkchoklad
Chokladen smälter. Chokladen har smält. - 200 g mörk choklad
-
Bred ut chokladen ovanpå den karamelliserade mjölken.
Förvara i kylskåp, allra minst en timme före servering.
Chokladen utbredd. Chokladen har stelnat. -
Vispa grädden och servera snickerskladdkakan med den. Skär bitar med en vass kniv.
Om man vill så kan man flytta över kakan till ett serveringsfat, den bör lossna lätt. Jag använde två stekspadar för att flytta över min.
- 5 dl vispgrädde
Snickerskladdkakan på serveringsfat. En bit snickerskladdkaka.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Mvh Helga
Det enda som hade kunnat blivit bättre var chokladlagret som blev lite för hårt. Jag blandade i smör i den smälta chokladen, men troligtvis för lite. Det hade varit bra om det stod i receptet hur många gram smör som är lagom.