webmaster
Fransyska
Recept med Fransyska
Näringsvärden
Fransyska är nötkött och passar bra till olika stekar och som grytbitar.
Stekar steks hela i ugnen eller i en stor kastrull på spisen. Till detta behövs en stektermometer. När köttet nått en innertemperatur på
- 55°C är köttet rött och blodigt
- 60°C är köttet rosa med röd kärna
- 70°C är köttet lätt rosa
- 75°C är köttet välstekt
Lagom ugnstemperatur brukar vara mellan 125°C och 175°C. Ju lägre temperatur desto saftigare kött men desto längre tid i ugnen.
Grytbitar är fransyskan skuren i mindre bitar, ca 3 centimeters kuber, och går ofta att köpa som grytbitar i affären. Grytbitar används till grytor och bör stå och koka minst en timme för att köttet ska bli mört och gott istället för segt.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för fransyska:
- Blodig: 60°C
- Medium: 65°C
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fransyska.
Energi: | 116 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20.8 g |
Fett: | 3.5 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Engelskt namn:
silverside, rump steak pieceFinns i affären:
I köttdisken.GI tips:
Fransyska är nötkött och innehåller i princip inga kolhydrater och har därför lågt GI.Hållbarhet och förvaring:
Rått kött håller sig i kylen några dagar, se bäst före datum på paketet. I frysen håller sig köttet upp till ett år.Pris:
ca 60-90 kr/kgKöptips:
Köttpriserna varierar mycket från vecka till vecka. Passa på när priset är nedsatt och köp hem fransyska och frys in det du inte tillagar direkt.Ersätt med:
Annat nötkött som rostbiff och entrècôte.Tips:
Tänk på att kött som är välstekt blir torrare. Godast och saftigast kött får man mellan 60-65°C tycker jag.webmaster
webmaster
TACK FÖR DINA FINA RECEPT.
HÄLSNINGAR Lena👌
Läs gärna:
- Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.
- Kökshjälpen - köksappen - Använd appen Kökshjälpen för att spara tid och lyckas i köket när du bakar och lagar mat.