Vinbärsgelé
Recept med Vinbärsgelé
Näringsvärden
Vinbärsgelé är sött och gott som tillbehör till olika maträtter. Det är vanligt att servera till nöt- och viltkött som tillagats som stekar eller grytor.
Har man gott om vinbär i sin trädgård kan man göra sin egen vinbärsgelé, annars finns det att köpa.
Det finns röd och svart vinbärsgelé. Röd är gjord på röda vinbär och svart är gjord på svarta vinbär. Den svarta är godast tycker jag.
Köpt svart vinbärsgelé brukar innehålla juice från svarta vinbär, socker, vatten, pektin, citronsyra och konserveringsmedel E202, E211.
Olika sorter i affären har olika kvalitet. En bättre sort innehåller mer vinbär och mindre socker och vatten. Se även upp med övriga ingredienser, läs på förpackningen och jämför olika sorter.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Nej
Köpt vinbärsgelé innehåller konserveringsmedel. Du kan göra egen vinbärsgelé utan konserveringsmedel men vill du ha längre hållbarhet behövs konserveringsmedel som finns i syltsocker.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vinbärsgelé.
Energi: | 260 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 64 g (varav sockerarter: 63.0 g) |
Protein: | 0 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
GI tips:
Gelé innehåller mycket socker och har högt GI.Hållbarhet och förvaring:
I rumstemperatur oftast 1-2 år. Läs på förpackningen.Pris:
ca 20 kr för en liten burk på 150 g. Bättre kvalitet, högre pris.Ersätt med:
Annan gelé eller sylt.