Kalvstek - Recept

Kalvstek är enkelt att göra och köttet räcker till många portioner. Se bara till att planera maten så den blir klar i tid!
Kalvstek
Tid: 2 ½ timme, varav 10 min effektivt arbete
10 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 125 °C i nedre delen av ugnen i ca 2 timmar med över- och undervärme (använd termometer för att veta när den är klar)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Så här tillagar du kalvstek:

  1. Salta och peppra i en ugnsform som är något större än kalvsteken.

    instruktion steg 1 kalvstek
    Salt och peppar.
  2. Lägg kalvsteken i ugnsformen och salta och peppra ovanpå steken.

    instruktion steg 2 kalvstek
    Kalvsteken, salt och peppar ovanpå.
  3. Stick in en köttermometer med spetsen i mitten av steken.

    instruktion steg 3.1 kalvstek
    Stick in en stektermometer.
    instruktion steg 3.2 kalvstek
    Redo för ugnen.
  4. Stek i nedre delen av ugnen i 125°C till termometern visar 65°C för mediumstekt eller 70°C för välstekt.

    instruktion steg 4 kalvstek
    Stek i ugnen.
  5. Låt steken svalna i rumstemperatur eller svalare tills den blir ljummen eller svalare. Ta bort eventuellt nät när det svalnat. Skär köttet i tunna skivor och servera ljummet eller kallt.

    (Det är inte att rekommendera att skära upp steken när den är för varm eftersom köttsaften då rinner ut och köttet blir mindre saftigt.)

    instruktion steg 5.1 kalvstek
    Färdig kalvstek.
    instruktion steg 5.2 kalvstek
    Dags att skiva upp.
    instruktion steg 5.3 kalvstek
    Skiva upp kalvsteken.
    instruktion steg 5.4 kalvstek
    Skivad kalvstek redo att serveras.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera gärna med ugnsbakad potatis i någon form, en god sås och grönsaker.

Hållbarhet och förvaring

Färdig kalvstek håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Inga-Lill Klaréus
Svenskt.kött. Gick inre att äta. Segt som bara den
125grader i ugn tills köttet var 65 grader
Svar till Leffe Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för tips med katrinplommon, jag förstår att det blev gott! :)
Skrivet av Leffe
Gjorde kalvsteken i en stekgryta, kastade med ett gäng katrinplommon också, resultatet blev mycket bra o uppskattat, såsen blev mycket god tack vare plommonen i spadet.
Skrivet av Kalle
Lika enkelt och lite godare är att hälla i 1-2 dl vitt vin, och någon matsked smör i botten på grytan.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest