Räkor
Recept med Räkor
Näringsvärden
Räkor fångas och kokas oftast direkt. Eftersom räkorna är kokta när vi köper dem så går de att äta som de är.
Räkor i recept
Räkor är goda i förrätter och i olika marinader. I varmrätter blir räkorna bäst om man tillsätter dem på slutet och bara värmer men inte kokar dem. Om räkorna kokas blir de lätt sega.
Räkor i affären, 70/90?
I affären är räkorna oftast sorterade efter storlek där de största räkorna är dyrast/kg. Oftast står det 50/70, 70/90 eller 90/110 på påsarna och det är antalet räkor per kilo som avses. De minsta och även billigaste räkorna är de i påsarna med 90/110 och de största och dyraste är 50/70.
Sprayade med vatten
Billigare märken av räkor kan vara sprayade med vatten vilket är ett knep från leverantören för att tjäna mera pengar. Märker du att du får hälla bort mycket vätska när räkorna tinat så kan det bero på det.
Okokta räkor och tigerräkor
Okokta räkor kan vara svåra att få tag på.
Det finns även jätteräkor, s.k. tigerräkor.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av räkor.
Energi: | 77 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 17.6 g |
Fett: | 0.6 g |
Tips och info
Engelskt namn:
shrimpsFinns i affären:
Frysta i frysdisken och färska i fiskdisken.Hållbarhet och förvaring:
Färska räkor håller sig ca 2-3 dagar i kylskåp. Frysta räkor ca 10 månader se förpackningen.Ersätt med:
Krabba, kräftor, hummer eller pilgrimsmusslor.