Räkor

räkor
Oskalade räkor.

Räkor fångas och kokas oftast direkt. Eftersom räkorna är kokta när vi köper dem så går de att äta som de är.

Räkor i recept

Räkor är goda i förrätter och i olika marinader. I varmrätter blir räkorna bäst om man tillsätter dem på slutet och bara värmer men inte kokar dem. Om räkorna kokas blir de lätt sega.

Räkor i affären, 70/90?

I affären är räkorna oftast sorterade efter storlek där de största räkorna är dyrast/kg. Oftast står det 50/70, 70/90 eller 90/110 på påsarna och det är antalet räkor per kilo som avses. De minsta och även billigaste räkorna är de i påsarna med 90/110 och de största och dyraste är 50/70.

Sprayade med vatten

Billigare märken av räkor kan vara sprayade med vatten vilket är ett knep från leverantören för att tjäna mera pengar. Märker du att du får hälla bort mycket vätska när räkorna tinat så kan det bero på det.

Okokta räkor och tigerräkor

Okokta räkor kan vara svåra att få tag på.

Det finns även jätteräkor, s.k. tigerräkor.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av räkor.

Energi: 77 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 17.6 g
Fett: 0.6 g

Tips och info

Engelskt namn:

shrimps

Finns i affären:

Frysta i frysdisken och färska i fiskdisken.

Hållbarhet och förvaring:

Färska räkor håller sig ca 2-3 dagar i kylskåp. Frysta räkor ca 10 månader se förpackningen.

Ersätt med:

Krabba, kräftor, hummer eller pilgrimsmusslor.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest