Pestopaj

Mycket god pestopaj som är en vegetarisk paj med ugnsrostade grönsaker och pesto. Enkelt recept som passar bra till fredagsmys eller fest, gärna på buffébordet.
pestopaj
God pestopaj med pajdegsskal fyllt med ugnsrostade grönsaker - paprika, zucchini och lök - i en god pestoblandning.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme, varav 40 minuters jobb
Mängd: 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Grönsaker: 250 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
  • Förgrädda pajskal: 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
  • Pajen: 200 °C i mitten av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Tillaga pestopaj så här:

  1. Mät upp smör, vetemjöl och vatten i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt.

    smör, vetemjöl och vatten
    Smör, vetemjöl och vatten.
  2. Arbeta ihop allt till en deg för hand eller med maskin.

    Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

    Ställ in pajskalet i kylskåp ca 20-30 minuter (eller mer).

    pajdegen
    Pajdegen.
    pajskalet
    Pajskalet.
  3. Skär paprikan i bitar, löken i tunna skivor och zucchinin i skivor. Lägg allt i en ugnsform.

    paprika, röd lök, zucchini i ugnsform
    Paprika, röd lök, zucchini i ugnsform.
  4. Ringla över olivolja. Strö över salt och svartpeppar.

    grönsakerna med olivolja, salt, svartpeppar
    Grönsakerna med olivolja, salt, svartpeppar.
  5. Stek grönsakerna i mitten av ugnen i 15-20 min i 250°C.

    grönsaker i ugnen
    Grönsaker i ugnen.
    ugnsstekta grönsaker
    Ugnsstekta grönsaker.
  6. Sänk värmen i ugnen till 200°C och förgrädda pajskalet i ca 10 min i mitten av ugnen.

    pajskalet förgräddas
    Pajskalet förgräddas.
    förgräddat pajskal
    Förgräddat pajskal.
  7. Mätt upp ägg, mjölk och pesto i en bunke.

    Vispa till en jämn smet.

    ägg, mjölk och pesto
    Ägg, mjölk och pesto.
    ägg, mjölk, pesto vispat
    Ägg, mjölk, pesto vispat.
  8. Lägg de ugnsstekta grönsakerna i det färdiggräddade pajskalet och häll över ägg- och pestosmeten.

    grönsaker i pajskal
    Grönsakerna i pajskalet.
    pajskal med grönsaker och pestosmet
    Pajskal med grönsaker och pestosmet.
  9. Grädda pestopajen mitt i ugnen i 200°C i ca 40 min.

    Servera, ät och njut!

    pestopajen i ugnen
    Pestopajen i ugnen.
    färdiggräddad pestopaj
    Färdiggräddad pestopaj.
    en bit pestopaj
    En bit pestopaj serverad.

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

GI Tips

Använd dinkelmjöl eller fullkornsvetemjöl istället för vetemjöl. Man kan även byta ut hälften av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Hållbarhet och förvaring

Förvara överbliven pestopaj i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Madeleine Skrivet av Susanne
Prova med de grönsaker du gillar, jag tror det blir bra med de flesta grönsaker.
Skrivet av Madeleine
Hej! Jag gillar varken paprika eller zucchini. Vilka grönsaker kan jag ersätta dessa med?

Tack för svar

MvH

Madeleine
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Ja det borde man kunna göra. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Skrivet av Emma
Hej! Kan man skippa zucchinin och kanske istället ha i broccoli? :)
Skrivet av Matilda
Gjorde denna paj (och västerbottenpajen) som tillbehör på min kräftskiva och det passade perfekt, mycket god till kräftorna;)
Svar till Mikaela Skrivet av Susanne
Ja du kan nog ta bort pajdegen helt om du vill. Smörj formen bara och lägg i fyllningen. Jag har inte testat själv men det borde gå.
Skrivet av Mikaela
asså jag undrar om man kan byta ut pajdegen mot något annant?
Svar till Mikaela Skrivet av Susanne
Jag förstår nog inte riktigt din fråga. Menar du hur man gör pestopaj utan pajdeg? Eller vill du byta ut någon ingrediens i pajdegen?
Skrivet av Mikaela
kan man inta ta något annant för paj bröd eller nu vad det är
Skrivet av hehe
den ser jätte god ut vill göra den men jag är bara 12 år ska säga till min mamma

jaag e kär i den
Svar till Veronica Skrivet av Susanne

Det går jättebra att göra alla möjliga degar med elvisp. Pajdeg går att göra både med vispar eller degkrokar på elvispen. Kakdeg brukar jag alltid göra med vispar. Däremot matbröd använder jag alltid degkrokar.

Ja degen fastnar alltid först men om man kör på ett tag så lossnar den. Man kan alltid köra ett tag i luften eller mot kanten av bunken om det inte lossnar. Sedan när det väl lossnar kör man vidare och sedan fastnar det inte igen för när degen är jämn och fin så fastnar den inte i visparna.

Visst kan man göra pajdeg med händerna men det tar längre tid och är jobbigare! Jag försöker alltid minska arbetsmängden och effektiva arbetstiden så mycket som möjligt i alla recept och därför brukar jag ofta rekommendera elvisp. Men självklart gör man som man vill! ;)

Svar till Julia Skrivet av Veronica
Hej!
jag har då aldrig hört talas om att man ska göra pajdeg med VISP? Låter som en ganska dum idé då degen bara kommer att fastna i vispen? Självklart ska man använda händerna! :D
Skrivet av Susanne
Svar till Julia: Tänk på att låta smöret bli rumsvarmt först, då är det enkelt att få till pajdegen. Jag har skrivit in det i receptbeskrivningen nu också!
Skrivet av Julia
Använd flytande margarin om det går till pajskalet, jag tog smör och det gick inte att få till en deg med varken elvisp eller vanlig visp, till slut var jag tvungen att knåda den med händerna.
Skrivet av Susanne
Finns ersättning för ägg! Se förra inlägget.
Skrivet av Susanne
Loprofin Äggersättning 162,00 kr

Innehåll:
Kan användas till mjuka kakor, pannkaka etc. Går ej att använda till omelett, äggstanning o liknande Receptbroschyr finns att beställa till

Ingredienser: Potatisstärkelse, modifierad tapiokastärkelse, förtjockningsmedel E466 (framställs av cellulosa), antioxidationsmedel E341c (kalciumfosfat), färgämne E160a (karoten), bakpulver E501.
Lågprotein / Proteinreducerad

1 rågad tesked / 5g = 1 ägg

Näringsvärde per 100g:
Energi 1477 kJ / 354 kcal
Protein 0,3g varav phenylalanin mindre än 2 mg
Kolhydrat 88g varav sockerarter 0,4g
Fett 0,1g
Kostfiber 6g
Natrium 600mg

Pris: 162,00 kr
Produktnr: 152401-1
Enhet: 250g (50 ägg)
Leverantör: Loprofin
Skrivet av Therése
Fick härromdagen tipset att göra avkok på linfrö som erättning till ägg. Detta av en krögare själv så jag antar att det fungerar men har inte provat. Förstod det som att man bara kokade hela linfrön en stund och sedan silade bort fröna och använde avkoket, hoppas det fungerar och kan hjälpa dig...:)
Skrivet av Anita i Spanien
Tack för försöket att hjälpa mig att hitta en laktosfri ersättning för äggulor i pajen! Men något pulver-äggersättning finns tyvärr inte här. Det är där problemet finns! Sojadryck och olja använder jag redan.
Skrivet av Svar till Anita i Spanien
Nu vet jag visserligen inte hur det ser ut på den laktosfria fronten i Spanien, men hade du varit i Sverige hade mitt råd varit (som laktosintolerant) att använda de laktosfria alternativen till smör och mjölk. Dvs laktosfritt smör och laktosfritt margarin. Annars fungerar även havre/soja-baserade alternativ. Hoppas det var till någon hjälp!

Och tål man inte äggulor finns det någon form av pulver-äggersättning, som man blandar ut med vatten.
Skrivet av Anita i Spanien
Den ser jättegod ut! Men när man inte tål äggulor?? Finns det något alternativ? Som dessutom är laktosfritt! Snälla svara om nån vet!
Skrivet av matglad mormor
Det här har blivit min favoritpaj! Funkar lika bra för veggisar (har vi flera i familjen) som för allätare - och då gärna tillsammans med grillad kycklingfilé. Plus min egen vitlöksrika tzaziki.
Skrivet av Susanne
Svar till Malin: Jag tror att pajen går bra att frysa och de flesta andra pajer också, även om jag inte provat att frysa just den här. Tittar man i frysdisken i affären så finns det ju ganska många sorters paj där, så de flesta pajer går antagligen bra att frysa.
Skrivet av malin
håller med om att den ser smarrig ut. Undrar dock om den går att frysas... och om det går att frysa andra pajer också för den delen. Någon som vet?
Skrivet av connydude
den ser brännd ut:/

Men den ser nyttig och god ut iallafall=)

hade vatt goare med korv på
Skrivet av Nina
denna ska jag helt klart prova,den ser jättegod ut.
håller med "Lillin"...fler vegetariska recept!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl