| GI | Tillbehör |

Pajdeg med olja

Den här pajdegen är verkligen enkel att göra. Degen kan röras ihop med en sked och går snabbt att trycka ut i pajformen. Sedan blir dessutom pajdegen väldigt god. Ett bra recept helt enkelt.
pajdeg med olja
Tid: 25 min varav 15 i ugnen
1 paj, ca 4-5 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

    instruktion steg 1.1 pajdeg med olja
    Mjöl och salt.
    instruktion steg 1.2 pajdeg med olja
    Mjöl och salt blandat.
  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

    instruktion steg 2.1 pajdeg med olja
    Tillsätt olivolja.
    instruktion steg 2.2 pajdeg med olja
    Blanda.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

    (Om du inte får ihop degen till en boll och den mer liknar en smuldeg så gör det inte så mycket så länge den hänger ihop när du trycker ut den i pajformen i nästa steg.)

    instruktion steg 3.1 pajdeg med olja
    Tillsätt vatten.
    instruktion steg 3.2 pajdeg med olja
    Rör ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter.

    instruktion steg 4.1 pajdeg med olja
    Tryck ut degen i en pajform.
    instruktion steg 4.2 pajdeg med olja
    Nagga med en gaffel.
  5. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    instruktion steg 5.1 pajdeg med olja
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 5.2 pajdeg med olja
    Färdigt pajskal.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 5 portioner (61 g): 246 kalorier, 24 g kolhydrater, 15 g fett, 3 g protein, 3 g fibrer

Serveringstips

Ett exempel på paj där denna pajdeg används är tacopaj.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Nathalie
Har gjort den här pajdegen i flera år. Bra om man gillar pajdeg som är knaprig och lite grövre. Jag följer receptet rakt av, men man kan ju göra den med endast vetemjöl om man inte vill ha den lika grov.
Skrivet av Aa
Alldeles för salt och fel konsistens. Blev inte bra alls.
Skrivet av Gabriella
Älskar detta receptet blir alltid goda pajer. Då min son är glutenintollerant så gör jag degen glutenfri genom att byta ut mjölet mot grov mjölmix vilket blir lika gott som med dinkelmjöl
Skrivet av Katarina
Detta recept använder jag varje gång till alla olika pajer jag gör! Tycker det är bäst! Blir lite knaprigt och sedan håller degen sig på plats i formen när den gräddas.
Skrivet av Lisbeth Dahlin
Hej!

Olja gör degen laktosfri - toppen! Har du tips på vad jag ska använda för att få ett glutenfritt lite rustikare skal? Typ som med råg/graham?

Tips på ersättning för äggstanning?

Tack på förhand!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest