Recepten.se – Recept> Efterrätter> Nötkladdkaka

Nötkladdkaka

Recept på nötkladdkaka - en mycket god kladdkaka som blir extra god med nötter. De hackade nötterna blir som rostade ovanpå. Servera med vispad grädde eller glass. Jättegott till fika eller efterrätt.
Nötkladdkaka
En bit nötkladdkaka serverad med vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 45 minuter varav 20 min i ugnen
Mängd: 8-10 bitar

Ingredienser:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör har smält.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Hacka nötterna grovt. Använd en vass kniv.

    hackade nötter
    Hackade nötter.
  3. Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen (ca 30 sekunder).

    ägg, socker, kakao och salt tillsatt
    Ägg, socker, kakao och salt tillsatt.
    smeten ihopvispad
    Smeten ihopvispad.
  5. Tillsätt vetemjölet.

    Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastigheten med elvispen eller med en sked.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det. Om du gräver i påsen med decilitermått packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torrare kaka.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakesmeten blandad
    Kladdkakesmeten blandad.
  6. Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över de hackade nötterna.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    nötter överströdda
    Nötter överströdda.
  7. Grädda i 175°C i ca 15 minuter i mitten av ugnen.

    (Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För en kladdigare kladdkaka grädda kortare tid. Tänk även på att om du tar en större form så blir tiden i ugnen kortare.)

    färdiggräddad nötkladdkaka
    Färdiggräddad nötkladdkaka.
  8. Låt nötkladdkakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme.

    Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat.

    Servera med vispad grädde.

    nötkladdkakan serveras
    Nötkladdkakan serveras.
    en bit nötkladdkaka med vispad grädde
    En bit nötkladdkaka med vispad grädde.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (106 g): 433 kcal, 23 g kolhydrater, 36 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Servera med vispad grädde eller vaniljglass. Hallon är också gott till.

Tips & tricks

Vill man ha en kladdigare kladdkaka tar man kortare tid i ugnen. Tänk också på att om du tar en mindre form så blir gräddningstiden något längre och tar du en större form blir gräddningstiden något kortare. Sedan är det förstås en smaksak hur kladdig man vill ha sin kladdkaka.

Planeringstips

Gör gärna kladdkaka långt i förväg och frys in.

Hållbarhet och förvaring

Kladdkakan kan förvaras i rumstemperatur några dagar om det mot förmodan skulle bli något över. Den håller sig minst 2 veckor i kylskåp. Den går även att frysa och håller sig minst 3 månader då.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Fatima Skrivet av Susanne
Nej det har jag inte gjort. Man smälter smöret och sedan tillsätter man de övriga ingredienserna till kastrullen med det smälta smöret. Oerhört smidigt! 😊
Skrivet av Fatima
Hej!
Är det bara jag som märker att du har glömt tillsätta smält smör i nötkladdkaka.
Mvh
Skrivet av resin
kakan var god och det blev som jag ville
Skrivet av tuva
bra och enkelt recept, den blev jätte god! :-)
Skrivet av susanne$
en gö go kaka..tog även mandelflan på.. Kram
Svar till Abir Skrivet av Susanne
Kanske tog du en större form? Större form betyder att kakan gräddas fortare och därmed behövs kortare tid. Att den blev hård i kanten betyder att den gräddats för lång tid så prova att grädda den kortare tid nästa gång.
Skrivet av Abir
Jag gjorde exakt som det står men kakan blev hård på kanterna varför.? Annars vår den god men fick äta i mitten av kakan tråkigt.
Svar till mohammed Skrivet av Susanne
Ja du får följa receptet. Dessutom blir det mycket godare med smör! Ett tips till alla är alltid köpa smör istället för margarin. Både godare och hälsosammare!
Skrivet av mohammed
hej den var jette äklig borde jag säga blää ska aldrig göra den mer la nog för mycket margarin typ 500g margarin !!
Skrivet av kalle
jätte god femte gången under veckan, super recept
Skrivet av nora
jag ska prova den här kakan
Skrivet av Linnéa
Spännande med nötter i kladdkakan. Jag valde att hacka och röra in dem i smeten och så tryckte jag i några hela som garnering ovanpå.. slängde just in den i ugnen, ser jättesmarrigt ut! :)
Skrivet av anna
tycker det blir mkt godare att blanda ner nötterna i smeten, men ett riktigt toppenrecept det här! :)
Skrivet av bagaren
Gjorde denna kladdkaka och blev hur god som hellst. Till och med min sambo som vanligtvis hatar kladdkakor verkligen älskade denna. Så tack för ett bra recept.
Skrivet av Caroline
En jätte god kladdkaka, en klart favorit hitills.
Trodde inte att det skulle bli så gott med nötterna på men hur gott som hellst.
rekommenderar varmt att prova.
Skrivet av EL
Jag brukar alltid misslyckas med mina kladdkakor av någon konstig anledning så jag var väldigt skeptisk när jag gav mig på denna. Men när den kom ut ur ugnen och jag smakade den så var den himmelsk god. Verkligen en av mina favorit-kladdkakor. Nötterna ger lite extra krisp och den hade perfekt kladdighet :)
Skrivet av Linnea med gänget =9
Kladdkakaan blev skit.. hm.. god? nej.. skulle iten tror de. Vi är proffs på kladdkaka men den var itne så god som vi trodde. den skulle vart kletigare. nej jag skojja =) den va skiiiiiiiiiiiiiiiiiiiit god =) hejdå
Skrivet av Susanne
Svar till Hemlig: Du måste gjort något fel.
Skrivet av Hemlig
Den blev stenhård :/ Aldrig göra den igen
Skrivet av Sofie
WOW vad god den blev! är inte bra på att baka men denna blev verkligen suverän... fick dock ha den inne lite längre men det gör ju inget! SMASKENS!!!!!!
Skrivet av Summer =)
Så himla gott :) Ska ha det på min 12 årsdag immorn ;) Jag skippar nötterna för jag tål dom inte :D
Skrivet av berundrade
den godaste kladdkakka! jag har ätit håller på med den nu! ;)
Skrivet av skoj =)
Den var god men man ska hA ägg med annars så blir dt som sand. Men smaken finns där:)
Skrivet av Ems
Måste testa, är helt slut på ideer!
Skrivet av mm
det här måste jag testa
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl