Marängäppelkaka

Ingredienser:
Sockerkaka:
- 150 g smör
- 1 st ägg
- 2 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
Fyllning:
Marängtäcke:
- 2 st äggvitor
- 1 dl strösocker
- ev. ca 0,5 dl mandelspån eller hackad sötmandel
Utrustning:
-
elvisp
eller köksmaskin
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i 50 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret på svag värme. När drygt hälften har smält, ta bort kastrullen från värmen och låt resten svalna av befintlig värme. Rör om då och då.
- 150 g smör
Smör som smälter. -
Smörj en rund pajform eller springform ca 24 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.
Smord och bröad pajform. -
Dela äggen. Lägg äggulor i en bunke och häll äggvitorna i en annan torr och fettfri bunke.
Tillsätt hela ägget till äggulorna.
Två äggulor och ett helt ägg. Två äggvitor. -
Tillsätt strösocker till ägget och äggulorna. Tillsätt även strösocker till äggvitorna.
- 1 dl strösocker
- 1 dl strösocker
Äggulor, ägg och strösocker. Äggvitor och strösocker. -
Vispa äggvitorna med sockret till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut). Använd elvisp med vispar eller köksmaskin med visp.
Låt marängsmeten stå i bunken under tiden resten görs klart. Marängsmeten ska bredas på ovanpå pajen innan den ska in ugnen.
(Jag vispar marängsmeten före sockerkakssmeten eftersom visparna måste vara rena och fettfria när man vispar maräng, men det gör inget om det är marängsmet på visparna när man vispar sockerkakssmeten, på så sätt slipper man göra rent visparna en extra gång.)
Marängsmet. -
Vispa äggulorna, ägget och strösockret till en ljusgul pösig smet. Använd elvisp med vispar (de behöver ej göras rena från marängsmet).
Äggulor, ägg och strösocker vispat. -
Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa till en jämn smet.
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
Vaniljsocker och bakpulver tillsatt. Smeten blandad. -
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Vispa på lägsta hastighet eller rör ihop till en jämn smet. Vispa/blanda inte längre tid än att det är blandat.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torr och kompakt kaka. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått.)
- 2,5 dl (150 g) vetemjöl
Vetemjöl och smält smör tillsatt. Smeten blandad. -
Häll smeten i formen.
Smeten i formen. -
Skala äpplen och skär i mindre bitar.
Tryck ner äppelbitarna i sockerkakssmeten.
Strö över kanel.
Äppelbitar. Äppelbitar nedtryckta i smeten. Överströdd kanel. -
Bred över marängsmeten. Strö eventuellt över mandelspån eller hackad mandel.
- ev. ca 0,5 dl mandelspån eller hackad sötmandel
Marängsmet utbredd. Mandelspån utströdda. -
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i 50 minuter. Täck med folie om ytan blir för mörk.
Kakan i ugnen. -
Låt marängäppelkakan svalna. Ät den som den är eller servera med t.ex. vispad grädde, glass eller vaniljsås.
Marängäppelkakan serveras. En bit marängäppelkaka serverad med vispad grädde.