Gotländsk saffranspannkaka

Baka enkelt denna goda gotländska specialité. Saffranspannkaka är en ganska mäktig kaka, den påminner lite om ostkaka men den här görs istället på risgrynsgröt och den goda smaken och den fina färgen kommer från saffran. Den hackade mandeln i gör också sitt till den goda smaken.
saffranspannkaka
Tid: 60 minuter
8 portioner

Ingredienser:

Servering:

  • ev. ca 4 dl vispgrädde
  • ev. ca 250 g sylt och/eller färska bär t.ex. lingon, hallon
Glutenfritt

Ugn:

  • 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform ca 30x20 cm i diameter.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Mortla saffran med ca 1 tsk strösocker.

    (Detta steg kan hoppas över men det är bra att göra det för att få ut mer saffranssmak ur saffranet.)

    mortlat saffran
    Mortlat saffran.
  3. Hacka sötmandeln grovt.

    hackad sötmandel
    Hackad sötmandel.
  4. Mät upp ägg, strösocker, salt och vispgrädde i en bunke. Vispa till en jämn smet med en handvisp.

    ägg, strösocker, salt, vispgrädde
    Ägg, strösocker, salt, vispgrädde.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt risgrynsgröt och den hackade mandeln. Blanda till en jämn smet.

    risgrynsgröt och hackad mandel tillsatt
    Risgrynsgröt och hackad mandel tillsatt.
    saffranspannkakssmet
    Saffranspannkakssmeten klar.
  6. Häll smeten i ugnsformen. Om man vill kan strö över mandelspån.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 40 minuter. Saffranspannkakan ska bli genomgräddad och få lite färg.

    gräddad saffranspannkaka
    Gräddad saffranspannkaka.
  8. Låt svalna och servera med vispad grädde och t.ex. lingon eller hallonsylt.

    Vill man servera den på riktigt gotländskt vis så ska den serveras med salmbärssylt som är en gotländsk specialité.

    • ev. ca 4 dl vispgrädde
    • ev. ca 250 g sylt och/eller färska bär t.ex. lingon, hallon
    saffranspannkaka serverad
    Saffranspannkaka serverad.

Hållbarhet och förvaring

Saffranspannkakan håller sig minst en vecka i kylskåpet. Godast att servera ljummen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jul-i-3t
Om jag vill ha en saffranskaka utan risgrynsgröt (lchf), hur gör jag då?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest