Lingonmoussetårta med choklad

Mycket god tårta med mörk chokladbotten och en ljuvlig lingonmousse med vit choklad. Lagom söt. Går bra att förbereda och förvara i kylen eller frysen.
lingonmoussetårta med choklad
Tid: 2 timmar + minst 1 timme att stelna
8-10 portioner

Ingredienser:

Chokladbotten:

Lingonmousse:

Garnering:

  • 0,5 dl lingon (frysta eller färska)
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och socker. Låt stå framme så smöret blir rumsvarmt.

    instruktion steg 1 lingonmoussetårta med choklad
    Smör och socker.
  2. Smält chokladen på svag värme. Ta bort från värmen när ungefär hälften smält och rör om då och då tills allt smält (detta för att chokladen inte ska bli onödigt varm). Man kan antingen smälta direkt i kastrull eller i vattenbad eller i mikro. Tänk på att smälta försiktigt. Det ska inte koka.

    instruktion steg 2.1 lingonmoussetårta med choklad
    Smält chokladen.
    instruktion steg 2.2 lingonmoussetårta med choklad
    Smält choklad.
  3. Ta fram en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa den med ströbröd eller kokosflingor om formen behöver det för att det inte ska fastna, det beror på formens material. Den form jag har behöver inte det så jag gör inte det.

    instruktion steg 3 lingonmoussetårta med choklad
    Springform.
  4. Dela äggen. Lägg äggulorna i en liten skål och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke du kan vispa i.

    instruktion steg 4.1 lingonmoussetårta med choklad
    Äggulorna.
    instruktion steg 4.2 lingonmoussetårta med choklad
    Äggvitorna.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    (Jag brukar börja med det för att slippa göra rent visparna eftersom det är viktigt att visparna är rena när man vispar äggvitor. Däremot gör inget att det är äggviteskum på visparna när du vispar det andra. Tänk dock på att göra resten av stegen direkt om du börjar med att vispa äggvitorna eftersom äggviteskummet löses upp när det bara står.)

    instruktion steg 5 lingonmoussetårta med choklad
    Vispa äggvitorna.
  6. Vispa smör och socker till en jämn smet.

    instruktion steg 6 lingonmoussetårta med choklad
    Vispa smör och socker.
  7. Tillsätt äggulorna en i taget och vispa till en jämn smet, ca 5 sekunder med elvisp.

    instruktion steg 7.1 lingonmoussetårta med choklad
    En äggula i taget.
    instruktion steg 7.2 lingonmoussetårta med choklad
    Vispa.
  8. Vispa ner den smälta chokladen och mjölet och kör till en jämn smet. Vispa på lägsta hastighet och inte längre tid än vad som behövs så att det blir blandat.

    instruktion steg 8.1 lingonmoussetårta med choklad
    Vetemjöl och smält choklad.
    instruktion steg 8.2 lingonmoussetårta med choklad
    Vispa.
  9. Vänd ner äggviteskummet och rör ihop till en jämn smet. Jag använder en slickepott eller slev till det, inte elvisp.

    instruktion steg 9.1 lingonmoussetårta med choklad
    Tillsätt äggviteskummet.
    instruktion steg 9.2 lingonmoussetårta med choklad
    Vänd ner.
    instruktion steg 9.3 lingonmoussetårta med choklad
    Blanda försiktigt.
  10. Häll smeten i formen och bred ut den.

    instruktion steg 10 lingonmoussetårta med choklad
    Smeten i formen.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°C.

    instruktion steg 11 lingonmoussetårta med choklad
    Grädda i ugnen.
  12. Låt svalna. Chokladbottnen får vara max rumstemperatur när du senare breder på lingonmoussen. Ställ chokladbottnen kallt om du har möjlighet så svalnar den fortare.

    instruktion steg 12 lingonmoussetårta med choklad
    Låt svalna.
  13. Koka lingon och socker några minuter så att allt socker smälter.

    instruktion steg 13.1 lingonmoussetårta med choklad
    Lingon och socker.
    instruktion steg 13.2 lingonmoussetårta med choklad
    Koka några minuter.
  14. Mixa till en halvslät smet. Jag hällde över i en mixer för att inte riskera att det skulle skvätta som det annars finns viss risk för om man mixar direkt i kastrullen.

    instruktion steg 14 lingonmoussetårta med choklad
    Mixa.
  15. Smält den vita chokladen försiktigt på svag värme. Om du mixat lingonen i kastrullen kan du låta chokladen smälta i lingonen. Ta bort kastrullen från plattan när ungefär hälften smält, rör om då och då så smälter resten också. Blanda med lingonen om du inte redan gjort det.

    instruktion steg 15.1 lingonmoussetårta med choklad
    Smält vit choklad.
    instruktion steg 15.2 lingonmoussetårta med choklad
    Blanda med lingonen.
    instruktion steg 15.3 lingonmoussetårta med choklad
    Lingon och vit choklad.
  16. Vispa grädden ganska hårt. Känn på lingon- och chokladblandningen, den ska vara ljummen låt den annars stå tills den blir det. Vänd sedan ner grädden och blanda till en jämn smet.

    instruktion steg 16.1 lingonmoussetårta med choklad
    Vispa grädden.
    instruktion steg 16.2 lingonmoussetårta med choklad
    Blanda ner grädden.
    instruktion steg 16.3 lingonmoussetårta med choklad
    Färdig lingonmousse.
  17. Bred ut lingonmoussen ovanpå chokladbotten. Strö på lingon ovanpå.

    Låt stå i kylskåp eller frys tills det stelnat. I frys ca 1 timme (eller längre tid). I kylskåp minst 4 timmar.

    • 0,5 dl lingon (frysta eller färska)
    instruktion steg 17.1 lingonmoussetårta med choklad
    Lingonmousse på chokladbotten.
    instruktion steg 17.2 lingonmoussetårta med choklad
    Bred ut.
    instruktion steg 17.3 lingonmoussetårta med choklad
    Garnera med lingon.
  18. Servera tårtan. Om du haft den i frysen, låt den gärna stå i kylskåp minst en timme före servering.

    instruktion steg 18 lingonmoussetårta med choklad
    En tårtbit.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (126 g): 485 kalorier, 34 g kolhydrater, 37 g fett, 6 g protein, 1 g fibrer

Planeringstips

Tårtan går bra att göra i förväg och förvara i frysen eller om du gör den dagen innan kan den förvaras i kylskåp.

Hållbarhet och förvaring

Tårtan kan förvaras i kylskåp eller frys. Den håller sig minst 5 dygn i kylskåp men före servering rekommenderar jag att inte ha den i kylskåp mer än ett dygn. Förvara den i frysen istället om du vill göra den längre i förväg. I frysen håller den sig minst en månad.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Jennie Skrivet av Susanne
Ja det går bra!
Skrivet av Jennie
Blir det bra om man byter ut lingonen till frysta röda vinbär?
Svar till Anna TS Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet! Tack för bra tips!
Skrivet av Anna TS
Ännu ett kanonrecept! Jag gjorde lingonmoussen fast med pepparkaksbotten från ditt pepparkakscheesecake. Såååå suveränt!
Svar till Agneta Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för att du skrev!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest