
webmaster
Mät upp smör och socker. Låt stå framme så smöret blir rumsvarmt.
Smält chokladen på svag värme. Ta bort från värmen när ungefär hälften smält och rör om då och då tills allt smält (detta för att chokladen inte ska bli onödigt varm). Man kan antingen smälta direkt i kastrull eller i vattenbad eller i mikro. Tänk på att smälta försiktigt. Det ska inte koka.
Ta fram en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och bröa den med ströbröd eller kokosflingor om formen behöver det för att det inte ska fastna, det beror på formens material. Den form jag har behöver inte det så jag gör inte det.
Dela äggen. Lägg äggulorna i en liten skål och häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke du kan vispa i.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.
(Jag brukar börja med det för att slippa göra rent visparna eftersom det är viktigt att visparna är rena när man vispar äggvitor. Däremot gör inget att det är äggviteskum på visparna när du vispar det andra. Tänk dock på att göra resten av stegen direkt om du börjar med att vispa äggvitorna eftersom äggviteskummet löses upp när det bara står.)
Vispa smör och socker till en jämn smet.
Tillsätt äggulorna en i taget och vispa till en jämn smet, ca 5 sekunder med elvisp.
Vispa ner den smälta chokladen och mjölet och kör till en jämn smet. Vispa på lägsta hastighet och inte längre tid än vad som behövs så att det blir blandat.
Vänd ner äggviteskummet och rör ihop till en jämn smet. Jag använder en slickepott eller slev till det, inte elvisp.
Häll smeten i formen och bred ut den.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter i 175°C.
Låt svalna. Chokladbottnen får vara max rumstemperatur när du senare breder på lingonmoussen. Ställ chokladbottnen kallt om du har möjlighet så svalnar den fortare.
Koka lingon och socker några minuter så att allt socker smälter.
Mixa till en halvslät smet. Jag hällde över i en mixer för att inte riskera att det skulle skvätta som det annars finns viss risk för om man mixar direkt i kastrullen.
Smält den vita chokladen försiktigt på svag värme. Om du mixat lingonen i kastrullen kan du låta chokladen smälta i lingonen. Ta bort kastrullen från plattan när ungefär hälften smält, rör om då och då så smälter resten också. Blanda med lingonen om du inte redan gjort det.
Vispa grädden ganska hårt. Känn på lingon- och chokladblandningen, den ska vara ljummen låt den annars stå tills den blir det. Vänd sedan ner grädden och blanda till en jämn smet.
Bred ut lingonmoussen ovanpå chokladbotten. Strö på lingon ovanpå.
Låt stå i kylskåp eller frys tills det stelnat. I frys ca 1 timme (eller längre tid). I kylskåp minst 4 timmar.
Servera tårtan. Om du haft den i frysen, låt den gärna stå i kylskåp minst en timme före servering.