webmaster
Fläskytterfilé
Recept med Fläskytterfilé
Näringsvärden
Fläskytterfilé är benfri kotlett som skurits på mitten. Det är alltså inte samma sak som fläskfilé som är namnet på den finaste och dyraste styckdelen på gris.
Det som är bra med marinerad fläskytterfilé är att den oftast blir saftig även om man inte tillagar den optimalt och så är ofta priset billigare.
Oftast säljs fläskytterfilé marinerad och innehåller då vanligtvis ca 85% kött och en del tillsatser och vatten. Så om man jämför kilopris med rent kött så går ca 15% bort i vätska vilket man bör ha i åtanke när man jämför priser. (Läs på förpackningen för att se hur många procent kött det är eftersom det kan variera.)
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för fläskytterfilé:
- Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Stektemperaturer direkt i mobilen
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Appen uppdateras kontinuerligt.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Nej
Fläskytterfilé brukar säljas marinerad och marinaden innehåller tillsatser.Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fläskytterfilé.
Energi: | 130 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g (varav sockerarter: 0.0 g) |
Protein: | 20 g |
Fett: | 6 g (varav mättat fett: 1.9 g) |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
I kyldisken med kött.Hållbarhet och förvaring:
Förvaras i kylskåp, brukar hålla sig ett par veckor, se bäst före datum. Går även att frysa och håller sig då minst 6 månader.Pris:
ca 60-80 kr/kgErsätt med:
Fläskfilé.webmaster
webmaster