Tack 💙
Sesamsnurror

Ingredienser:
- 0,5 pkt (25 g) jäst
- 2 dl vatten
- 25 g smör
- 0,5 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
- ca 6 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
Fyllning:
Pensling:
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 10 minuter med över- och undervärme
-
Ta fram smöret till degen och skär det i mindre bitar. Jag brukar lägga det på hushållspapper och skära med en vanlig bordskniv.
- 25 g smör
Smör i mindre bitar. -
Smula jästen i en bunke.
- 0,5 pkt (25 g) jäst
Smulad jäst. -
Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Rör om med en sked så att värmen fördelar sig jämnt. Var noga med att det inte blir för varmt för då dör jästen.
(För att veta att det är 37°C, doppa ner ett finger, när du knappt känner vattnet så är det 37°C.)
- 2 dl vatten
Vatten värms. -
Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.
Jästen löses upp. Jästen upplöst i vattnet. -
Tillsätt smöret i små klickar. Blanda i socker och salt.
- 0,5 tsk strösocker
- 0,5 tsk salt
Tillsätt smör, strösocker, salt. Blanda. -
Häll upp mjölet i litermått (om du gräver med decilitermått kommer du ta för mycket mjöl).
Blanda sedan i mjölet för hand, med köksmaskin eller med elvispens degkrokar och kör tills degen är smidig, några minuter.
- ca 6 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
Mjölet i litermått. Mjölet arbetas in med elvisp med degkrokar. Den färdiga degen. -
Låt degen jäsa 10 minuter.
Degen har jäst. -
Ta upp degen på ett bakbord och knåda in lite mer mjöl så att degen blir mindre kladdig.
Kavla ut degen till en rektangel, ungefär lika stor som en ugnsplåt 30x40 cm.
Degen på bakbordet. Degen utkavlad. -
Bred på smöret och strö över sesamfrön.
Bred på fyllningen. Strö över sesamfrön. -
Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.
Rulla ihop. Skär i bitar. -
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.
Före jäsning. Efter jäsning. -
Vispa ägget lätt (om du gör en sats får du alltså ta ett ägg men hälften av det uppvispade ägget kommer att bli över, det går t.ex. bra att steka eller använda i något annat bakverk.)
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön.
Pensla med uppvispat ägg. Strö över sesamfrö. -
Grädda ca 10 minuter, 225°C i mitten av ugnen tills bröden fått lite färg.
Färdigbakade sesamsnurror.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Tack 💙

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Bara råd

webmaster
Även de smakar lite torra. Jag tror att det kanske behöver mer tid än 30min för att tillräkligt jäsa.

webmaster

webmaster