Recepten.se – Recept> Bröd> Sesamsnurror

Sesamsnurror

Sesamsnurrorna blir mycket goda och vackra små bröd, perfekta att servera till en god middag. Baka enkelt dessa små delikata bullar, perfekt att ha i frysen och ta fram som tillbehör.
Sesamsnurror
Små goda vackra bröd att servera till middagen!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme
Mängd: ca 25 st

Ingredienser:

Fyllning:

Pensling:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ta fram smöret till degen och skär det i mindre bitar. Jag brukar lägga det på hushållspapper och skära med en vanlig bordskniv.

    sesamsnurror steg 1: smör i mindre bitar
    Smör i mindre bitar.
  2. Smula jästen i en bunke.

    sesamsnurror steg 2: smulad jäst
    Smulad jäst.
  3. Värm vattnet till 37°C i en kastrull. Rör om med en sked så att värmen fördelar sig jämnt. Var noga med att det inte blir för varmt för då dör jästen.

    (För att veta att det är 37°C, doppa ner ett finger, när du knappt känner vattnet så är det 37°C.)

    sesamsnurror steg 3: vatten värms
    Vatten värms.
  4. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp.

    sesamsnurror steg 4: jästen löses upp
    Jästen löses upp.
    sesamsnurror steg 4: jästen upplöst i vattnet
    Jästen upplöst i vattnet.
  5. Tillsätt smöret i små klickar. Blanda i socker och salt.

    sesamsnurror steg 5: tillsätt smör, strösocker, salt
    Tillsätt smör, strösocker, salt.
    sesamsnurror steg 5: blanda
    Blanda.
  6. Häll upp mjölet i litermått (om du gräver med decilitermått kommer du ta för mycket mjöl).

    Blanda sedan i mjölet  för hand, med köksmaskin eller med elvispens degkrokar och kör tills degen är smidig, några minuter.

    • ca 6 dl vetemjöl + lite extra mjöl till utbakningen
    sesamsnurror steg 6: mjölet i litermått
    Mjölet i litermått.
    sesamsnurror steg 6: mjölet arbetas in med elvisp med degkrokar
    Mjölet arbetas in med elvisp med degkrokar.
    sesamsnurror steg 6: den färdiga degen
    Den färdiga degen.
  7. Låt degen jäsa 10 minuter.

    instruktion steg 7 sesamsnurror
    Degen har jäst.
  8. Ta upp degen på ett bakbord och knåda in lite mer mjöl så att degen blir mindre kladdig.

    Kavla ut degen till en rektangel, ungefär lika stor som en ugnsplåt 30x40 cm.

    sesamsnurror steg 8: degen på bakbordet
    Degen på bakbordet.
    sesamsnurror steg 8: degen utkavlad
    Degen utkavlad.
  9. Bred på smöret och strö över sesamfrön.

    sesamsnurror steg 9: bred på fyllningen
    Bred på fyllningen.
    sesamsnurror steg 9: strö över sesamfrön
    Strö över sesamfrön.
  10. Rulla ihop och skär i ca 2 cm breda bitar.

    sesamsnurror steg 10: rulla ihop
    Rulla ihop.
    sesamsnurror steg 10: skär i bitar
    Skär i bitar.
  11. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30-40 minuter.

    sesamsnurror steg 11: före jäsning
    Före jäsning.
    sesamsnurror steg 11: efter jäsning
    Efter jäsning.
  12. Vispa ägget lätt (om du gör en sats får du alltså ta ett ägg men hälften av det uppvispade ägget kommer att bli över, det går t.ex. bra att steka eller använda i något annat bakverk.)

    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite sesamfrön.

    sesamsnurror steg 12: pensla med uppvispat ägg
    Pensla med uppvispat ägg.
    sesamsnurror steg 12: strö över sesamfrö
    Strö över sesamfrö.
  13. Grädda ca 10 minuter, 225°C i mitten av ugnen tills bröden fått lite färg.

    sesamsnurror steg 13: färdigbakade sesamsnurror
    Färdigbakade sesamsnurror.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bröd (28 g): 78 kcal, 11 g kolhydrater, 3 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera bröden till en god maträtt. Om man vill kan man servera bröden med smör som man kan breda på undersidan.

Variationstips

Det går bra att byta ut sesamfrön mot vallmo eller kummin istället.

Planeringstips

Baka i förväg och ha på lut i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Eva
Dina recept är mycket välskrivna och resultaten hittills mycket bra.
Tack 💙
Svar till Kim Skrivet av Susanne
Ja det stämmer!
Skrivet av Kim
0.5 tsk strösocker? För att jäsa bättre?
Svar till eva Skrivet av Susanne
Jag tror det är svårt att ha i det när de är klara utan rekommenderar att blanda det med smöret i receptet i så fall Däremot kan du ju servera de färdiga bröden med vitlökssmör som man kan breda på brödet på baksidan, det blir också gott. Vitlökssmör kan du göra genom att blanda rumsvarmt smör med pressad vitlök.
Skrivet av eva
har bakat dessa bröd, men skulle gärna ha i vitlök kan man på något sätt tillsätta detta när dom är färdiga?
Svar till Kattis Skrivet av Susanne
Vad trevligt och tack för bra tips, det låter gott med vitlök!
Skrivet av Kattis
Helt galet gott bröd! Hade lite vitlök i smöret, som jag nästan dubblade, men annars följde jag receptet och det är SÅ gott! Kan knappt sluta äta :P
Svar till Malin Skrivet av Susanne
Det ska inte vara något pärlsocker, det är sesamfrön!
Skrivet av Malin
Du glömde ju att skriva i receptet om pärlsocker, man anväder ju den! Du har ochså på bilden var nästa gång bättre!



Bara råd
Svar till GiGi Skrivet av Susanne
Ja vetekli och grahamsmjöl har ju en lite gråare färg. Jäsningstiden beror på temperatur och en deg med grövre mjöl kan behöva lite extra tid. Så låt dem gärna jäsa lite extra om du ser att de behöver det.
Skrivet av GiGi
jag bytte 1dl vetmjöl mot vetekli och grahamsmjöl. Det funkade nog bra.Men bröd fick inte lika gul färg som den här bilden visade.
Även de smakar lite torra. Jag tror att det kanske behöver mer tid än 30min för att tillräkligt jäsa.
Skrivet av AnO
Mina jäste jätte fint och blev alldeles lagom storlek, som vanliga kanelbullar ungefär. Jag gjorde en dubbelsats och bytte 4 dl vetemjöl mot 2 dl rågsikt och 2 dl grahamsmjöl. Det funkade utmärkt och doftar alldeles ljuvligt med den vitlöksfyllning, som rekommenderades nedan, i.
Skrivet av Ma77
någon jäsning blev d inte. dom blev expanderade inte det minsta! så fina blev dom inte, men smaken oerhört god. rekommenderar verkligen min vitlöksfyllning!
Skrivet av Ma77
mmm... nu har jag provat receptet... bullarna håller på å jäser under duk. fyllde med dubbelt så mycket smör, vitlök, basilika och örtkryddor.... återstår å se om det lyckas.... återkommer strax ;)
Skrivet av Mikael Karlsson
Jag hadde russin i det var jävligt gott
Skrivet av Ullis
Man skulle nog också kunna göra dem med smör vitlök och oliver - eller soltorkade tomater.. och flingsalt överst.
Skrivet av Hej
DET Är jätte good <333
Skrivet av Susanne
Svar till bigboy: Då är det nog bättre att utgå från ett recept på kanelbullar istället. ;)
Skrivet av bigboy
går dom att göra med mera socker som kanelbullar?
Skrivet av Susanne
De är inte söta, utan de är tänkta som bröd att äta till en måltid.
Skrivet av Malin
Är det som bullar eller?
Skrivet av okänd :)
waaaaaaaaaw otroligt gott =)
  1
Recept och foto: Susanne Jarl