Recepten.se – Recept> GI> Rågflingebullar GI-bröd

Rågflingebullar GI-bröd

Goda och nyttiga portionsbröd med lågt GI som innehåller mycket fibrer!
Rågflingebullar - Bröd
Goda nyttiga bröd med lågt GI - Rågflingebullar. Servera gärna ljumna med smör och ost.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen
Mängd: 20 st

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    Värm vattnet till 37°C.

    (Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C.)

    instruktion steg 1.1 rågflingebullar gi-bröd
    Smulad jäst.
    instruktion steg 1.2 rågflingebullar gi-bröd
    Värm vattnet.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.

    instruktion steg 2.1 rågflingebullar gi-bröd
    Häll på lite av vattnet.
    instruktion steg 2.2 rågflingebullar gi-bröd
    Jästen upplöst.
    instruktion steg 2.3 rågflingebullar gi-bröd
    Häll på resten av vattnet.
  3. Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).

    Blanda med en slev.

    instruktion steg 3.1 rågflingebullar gi-bröd
    Olivolja, brödsirap, salt, rågkross, rågflingor.
    instruktion steg 3.2 rågflingebullar gi-bröd
    Blanda.
  4. Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)

    Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.

    instruktion steg 4.1 rågflingebullar gi-bröd
    Mät upp mjölet i litermått.
    instruktion steg 4.2 rågflingebullar gi-bröd
    Arbeta in mjölet.
    instruktion steg 4.3 rågflingebullar gi-bröd
    Degen klar. Dags att jäsa.
  5. Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.

    instruktion steg 5 rågflingebullar gi-bröd
    Degen färdigjäst.
  6. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.

    instruktion steg 6 rågflingebullar gi-bröd
    Degen knådad.
  7. För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).

    Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

    instruktion steg 7.1 rågflingebullar gi-bröd
    20 bitar.
    instruktion steg 7.2 rågflingebullar gi-bröd
    Ovala bullar.
  8. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.

    Låt kallna under bakduk.

    instruktion steg 8.1 rågflingebullar gi-bröd
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 8.2 rågflingebullar gi-bröd
    Färdiggräddade rågflingebullar.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per bröd (71 g): 157 kcal, 27 g kolhydrater, 3 g fett, 4 g protein

Serveringstips

Servera gärna ljumna med smör och ost.

GI Tips

Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.

Variationstips

Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.

Hållbarhet och förvaring

Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Flink
Hur stora bli bullarna ungefär?
Min blev lite för små tycket jag.
Jäst till dubbla storleken och sedan ca 35 min.
Skrivet av Peter
Hej undrar om man kan göra brödet i en brödform så det blir en "limpa" som man skivar sen
Skrivet av Merja
Jag löser alltid upp jästen genom att röra om det tillsammans med saltet. Mamma gjorde alltid så.
Skrivet av Yvonne Pettersson
Hejsan!
Så goda Rågflingebullar. Gjort min andra sats idag o fler lär det bli. Mums mums
Mvh Yvonne
Skrivet av CN
Sirapen är mat till jästen, som då försvinner när det jäser.
Skrivet av C-J
Är så glad att du lagt upp dessa enkla nyttiga bullar.
Har bakat dom i några år nu.
Har gjort en beräkning på vanligt matbröd och dessa bullar ligger runt 50-75 % billigare beroende på om man har nötter eller kross i.
Mår bättre också rent hälso mässigt 😀.
Tack Susanne du har gjort mitt liv lite bättre än vad det var👍
Svar till Anders Öhman Skrivet av Susanne
Ja sockret försvinner när det jäser. Det är kemi. Bakning är kemi! :) Jag kan dock inte förklara detaljerna för dig.
Skrivet av Anders Öhman
Kan du förklara för mej om sockret som försvinner när det jäser? Jag har pratat med en bagare och förstod inte något. /Anders
Svar till Maria Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Tack för att du skrev!
Skrivet av Maria
Detta är ett jättebra recept. Enkelt att göra. Hela min familj älskar dessa bullar som är både nyttiga och goda. Tack !!
Svar till Michael Skrivet av Susanne
Så bra! Tack för att du delar med dig!
Skrivet av Michael
Tack för svaret.
Provade och det blev hur bra som helst!
Nästa gång så kommer jag nog låta dem jäsa 20-30 minuter i rumstemperatur innan jag lägger in dem i kylen.
Jättebra recept!
Svar till Michael Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att kalljäsa men gissar att det borde gå. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Svar till Michael Skrivet av Emil
Mycket bra recept!

Nu när jag gjorde dessa för andra gången så fick degen jäsa i ca 45 min första gången. Bakade ut till två limpor på en plåt och lät jäsa 30 min. Sedan penslade jag dem med ägg och strödde på solroskärnor. Gräddade brödet längst ner i 175°C varmluft i 35 min.
Resultatet blev mycket bra, kan rekommenderas som alternativ till bullar (vilka för övrigt också blev väldigt bra) :)
Skrivet av Michael
De ser fantastiskt goda ut!
Finns det möjlighet att jäsa sista biten i kylen under natten sa det är bara att slänga in dem i ugnen på morgonen?
Om inte det skulle fungera har du något annat tips/recept på bullar man jäser över natten som är "så grova som möjligt"?
Tack!
Skrivet av Torsten
GI bröd ?
Energivärde per 100g
kcal prot kolh fett
233,66 7,63 39,66 4,83
Ha de
Torsten
Skrivet av Malin
Vilken grad och tid ska jag använda mig av om jag vill göra limpor? (Vanlig ugn ej varmluft)
Svar till Anki Skrivet av Susanne
Jag har inte räknat ut det eftersom jag personligen tycker att kalorier är ett alldeles för oexakt mått även om jag förstår poängen med att räkna ut det eftersom man blir medveten om den energimängd man stoppar i sig. När jag gick ner i vikt så åt jag en sådan bulle till frukost varje morgon.
Skrivet av Anki
Hur många kalorier innehåller en bulle?
Svar till Tom P Skrivet av Susanne
Ok. Tack för tipset! Det är 0.5 tsk hjorthornssalt i receptet på semlor, så om jag testar kommer jag göra det med 1 tsk till att börja med. Skriv gärna om du testar hur det blev!
Svar till Susanne Skrivet av Tom P
1-2 tsk ska räcka!
Svar till Tom P Skrivet av Susanne
Hur mycket då? Ett kryddmått?
Skrivet av Tom P
Ni kan ta lite Hjorthornsalt för att bröden jäser upp bättre då.
Svar till Emelie Skrivet av Susanne

Hej Emelie!
Nej du behöver inte tillsätta något extra.

Att det inte jäser kan bero på flera saker. Det viktigaste är att du inte har för varmt degspad för då dör jästen.

Det andra är att du kanske får låta det stå och jäsa lite längre tid än vad som står i receptet. Det gör inget om tiden dubblas eller kanske tredubblas - man får vänta tills man ser att de jäst tillräckligt. Dock kommer det inte jäsa om du har haft för varmt degspad så det är bättre med för kallt än för varmt degspad.

Tipsen gäller alla recept som du bakar med jäst.

Lycka till och hoppas det lyckas nästa gång!

Skrivet av Emelie
Hej igen, jag har nu testat ytterligare en gång med receptet och samma sak igen i stort sett. Under första jäsningen jäste de upp lite grann, men när jag format dem till bullar och lagt dem på jäsning en andra gång hände inget.

Jag tog i extra sirap denna gång och lät dem jäsa längre tid. Men ingen bättring.

Är det något i receptet som man ska ha i som är typ "underförstått" men som jag missat? Socker? Nåt annat preparat?

Hälsar
Emelie
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl