Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
Häll på lite av vattnet.Jästen upplöst.Häll på resten av vattnet.
Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).
Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)
Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Näringsvärde per bröd (71 g): 157 kcal, 27 g kolhydrater, 3 g fett, 4 g protein
Serveringstips
Servera gärna ljumna med smör och ost.
GI Tips
Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.
Variationstips
Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.
Hållbarhet och förvaring
Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Flink
Hur stora bli bullarna ungefär? Min blev lite för små tycket jag. Jäst till dubbla storleken och sedan ca 35 min.
️ Skrivet av Peter
Hej undrar om man kan göra brödet i en brödform så det blir en "limpa" som man skivar sen
️ Skrivet av Merja
Jag löser alltid upp jästen genom att röra om det tillsammans med saltet. Mamma gjorde alltid så.
️ Skrivet av Yvonne Pettersson
Hejsan!
Så goda Rågflingebullar. Gjort min andra sats idag o fler lär det bli. Mums mums
Mvh Yvonne
️ Skrivet av CN
Sirapen är mat till jästen, som då försvinner när det jäser.
️ Skrivet av C-J
Är så glad att du lagt upp dessa enkla nyttiga bullar.
Har bakat dom i några år nu.
Har gjort en beräkning på vanligt matbröd och dessa bullar ligger runt 50-75 % billigare beroende på om man har nötter eller kross i.
Mår bättre också rent hälso mässigt 😀.
Tack Susanne du har gjort mitt liv lite bättre än vad det var👍
webmaster
Svar till
Anders Öhman
️ Skrivet av Susanne
Ja sockret försvinner när det jäser. Det är kemi. Bakning är kemi! :) Jag kan dock inte förklara detaljerna för dig.
️ Skrivet av Anders Öhman
Kan du förklara för mej om sockret som försvinner när det jäser? Jag har pratat med en bagare och förstod inte något. /Anders
webmaster
Svar till
Maria
️ Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Maria
Detta är ett jättebra recept. Enkelt att göra. Hela min familj älskar dessa bullar som är både nyttiga och goda. Tack !!
webmaster
Svar till
Michael
️ Skrivet av Susanne
Så bra! Tack för att du delar med dig!
️ Skrivet av Michael
Tack för svaret.
Provade och det blev hur bra som helst!
Nästa gång så kommer jag nog låta dem jäsa 20-30 minuter i rumstemperatur innan jag lägger in dem i kylen.
Jättebra recept!
webmaster
Svar till
Michael
️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att kalljäsa men gissar att det borde gå. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
Svar till
Michael
️ Skrivet av Emil
Mycket bra recept!
Nu när jag gjorde dessa för andra gången så fick degen jäsa i ca 45 min första gången. Bakade ut till två limpor på en plåt och lät jäsa 30 min. Sedan penslade jag dem med ägg och strödde på solroskärnor. Gräddade brödet längst ner i 175°C varmluft i 35 min.
Resultatet blev mycket bra, kan rekommenderas som alternativ till bullar (vilka för övrigt också blev väldigt bra) :)
️ Skrivet av Michael
De ser fantastiskt goda ut!
Finns det möjlighet att jäsa sista biten i kylen under natten sa det är bara att slänga in dem i ugnen på morgonen?
Om inte det skulle fungera har du något annat tips/recept på bullar man jäser över natten som är "så grova som möjligt"?
Tack!
️ Skrivet av Torsten
GI bröd ?
Energivärde per 100g
kcal prot kolh fett
233,66 7,63 39,66 4,83
Ha de
Torsten
️ Skrivet av Malin
Vilken grad och tid ska jag använda mig av om jag vill göra limpor? (Vanlig ugn ej varmluft)
webmaster
Svar till
Anki
️ Skrivet av Susanne
Jag har inte räknat ut det eftersom jag personligen tycker att kalorier är ett alldeles för oexakt mått även om jag förstår poängen med att räkna ut det eftersom man blir medveten om den energimängd man stoppar i sig. När jag gick ner i vikt så åt jag en sådan bulle till frukost varje morgon.
️ Skrivet av Anki
Hur många kalorier innehåller en bulle?
webmaster
Svar till
Tom P
️ Skrivet av Susanne
Ok. Tack för tipset! Det är 0.5 tsk hjorthornssalt i receptet på semlor, så om jag testar kommer jag göra det med 1 tsk till att börja med. Skriv gärna om du testar hur det blev!
Svar till
Susanne
️ Skrivet av Tom P
1-2 tsk ska räcka!
webmaster
Svar till
Tom P
️ Skrivet av Susanne
Hur mycket då? Ett kryddmått?
️ Skrivet av Tom P
Ni kan ta lite Hjorthornsalt för att bröden jäser upp bättre då.
webmaster
Svar till
Emelie
️ Skrivet av Susanne
Hej Emelie! Nej du behöver inte tillsätta något extra.
Att det inte jäser kan bero på flera saker. Det viktigaste är att du inte har för varmt degspad för då dör jästen.
Det andra är att du kanske får låta det stå och jäsa lite längre tid än vad som står i receptet. Det gör inget om tiden dubblas eller kanske tredubblas - man får vänta tills man ser att de jäst tillräckligt. Dock kommer det inte jäsa om du har haft för varmt degspad så det är bättre med för kallt än för varmt degspad.
Tipsen gäller alla recept som du bakar med jäst.
Lycka till och hoppas det lyckas nästa gång!
️ Skrivet av Emelie
Hej igen, jag har nu testat ytterligare en gång med receptet och samma sak igen i stort sett. Under första jäsningen jäste de upp lite grann, men när jag format dem till bullar och lagt dem på jäsning en andra gång hände inget.
Jag tog i extra sirap denna gång och lät dem jäsa längre tid. Men ingen bättring.
Är det något i receptet som man ska ha i som är typ "underförstått" men som jag missat? Socker? Nåt annat preparat?