Recepten.se – Recept> GI> Hamburgerbröd

Hamburgerbröd

Goda och saftiga hamburgerbröd. Både godare och nyttigare än köpta. I receptet ingår kli som man om man vill kan utesluta men det blir lite nyttigare och matigare med det.
hamburgerbröd
Goda och saftiga hamburgerbröd som du gör enkelt med detta recept.
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar
Mängd: 20 st

Ingredienser:

Eventuell pensling:

Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med varmluftsfunktion

Baka hamburgerbröd så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    • 50 g jäst för söta degar
    instruktion steg 1 hamburgerbröd
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret, häll på mjölken och värm i en kastrull tills den blivit 37 grader.

    instruktion steg 2.1 hamburgerbröd
    Smält smör.
    instruktion steg 2.2 hamburgerbröd
    Degvätskan d.v.s. smält smör och mjölk.
  3. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst. Häll på resten av degvätskan.

    instruktion steg 3.1 hamburgerbröd
    Lite av degvätskan.
    instruktion steg 3.2 hamburgerbröd
    Jästen upplöst.
    instruktion steg 3.3 hamburgerbröd
    Resten av degvätskan.
  4. Tillsätt salt, socker, kli (kan uteslutas). Rör om.

    instruktion steg 4 hamburgerbröd
    Tillsätt salt, socker, kli.
  5. Tillsätt rågsikten och rör till en jämn smet med en slev (eller använd köksmaskin).

    instruktion steg 5.1 hamburgerbröd
    Tillsätt rågsikt.
    instruktion steg 5.2 hamburgerbröd
    Blanda.
  6. Arbeta sedan in vetemjölet med köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara så kladdig.

    (Tänk på att vara noga när du mäter upp vetemjölet och inte använda decilitermått. Använd litermått eller väg mjölet.)

    instruktion steg 6.1 hamburgerbröd
    Arbeta in vetemjölet.
    instruktion steg 6.2 hamburgerbröd
    Hälften av vetemjölet inarbetat.
    instruktion steg 6.3 hamburgerbröd
    Allt vetemjöl inarbetat.
  7. Låt jäsa ca 30-40 minuter under en bakhandduk till dubbel storlek.

    instruktion steg 7 hamburgerbröd
    Färdigjäst.
  8. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.

    instruktion steg 8.1 hamburgerbröd
    Degen på mjölad bänk.
    instruktion steg 8.2 hamburgerbröd
    Knåda degen.
  9. Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. (Gäller en sats hamburgerbröd, 20 st.)

    instruktion steg 9.1 hamburgerbröd
    Två delar.
    instruktion steg 9.2 hamburgerbröd
    10 bitar.
  10. Rulla till jämna fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna så de blir platta, ca 2 cm höga och 8-10 cm i diameter.

    instruktion steg 10.1 hamburgerbröd
    Rulla till bullar.
    instruktion steg 10.2 hamburgerbröd
    Platta till.
    instruktion steg 10.3 hamburgerbröd
    Redo för jäsning.
  11. Låt jäsa ca 30-40 minuter under bakhandduk.

    instruktion steg 11 hamburgerbröd
    Jäs under bakhandduk.
  12. Om du vill ha sesamfrön på dina hamburgerbröd: Vispa upp ägg med en handvisp. Pensla försiktigt på uppvispat ägg på de färdigjästa bröden. Strö över sesamfrön.

    instruktion steg 12.1 hamburgerbröd
    Uppvispat ägg.
    instruktion steg 12.2 hamburgerbröd
    Pensla på uppvispat ägg.
    instruktion steg 12.3 hamburgerbröd
    Strö över sesamfrön.
  13. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme).

    (Vill du använda varmluftsfunktion om din ugn har det så är det 200°C i ca 12 minuter.)

    instruktion steg 13 hamburgerbröd
    Grädda i ugnen.
  14. Låt svalna under bakhandduk.

    Hamburgerbröden är godast nybakade och jag rekommenderar att man fryser in de bröd man inte äter upp inom ett dygn.

    instruktion steg 14.1 hamburgerbröd
    Färdiggräddade hamburgerbröd.
    instruktion steg 14.2 hamburgerbröd
    Svalna under bakhandduk.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per hamburgerbröd (69 g): 169 kcal, 27 g kolhydrater, 4 g fett, 5 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Skär upp hamburgerbröden och lägg en hamburgare samt någon god fyllning emellan t.ex. ost, tomater, kryddor, lök.

Tips & tricks

Vetemjölet kan bytas ut mot vetemjöl special som gör bröden extra lätta och luftiga eftersom detta vetemjöl är extra proteinrikt.

Planeringstips

Du kan även baka korvbröd med samma deg.

Hållbarhet och förvaring

Hamburgerbröden går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Sadaf
Hej!
Tänkte bara tacka,recepten.se är den bästa som finns🥰
Skrivet av Markus- mittgrekiskakök.se
Vilket bra recept! Måste provas!
Svar till judith Skrivet av Susanne
Ja det beror på vilket mjöl man tar, jag har dock inga siffror på det.
Skrivet av judith
hej

Hur mycket Kolhydrater är på bröd ???

tack för recept ..
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Ja det bör fungera.
Skrivet av Sandra
Kan man byta ut mjölk mot vatten, då jag inte har nån mjölk hemma?
Skrivet av Karolina
Hej,

jag bakar dessa just nu och väntar med iver på att få smaka. Ett tips hur du kan få bröden mer lika "riktiga" hamburgerbröd är att lägga ett bakplåtspapper på dem och sen trycka till med en plåt innan de gräddas, så får de det där platta utseendet.

Med vänlig hälsning
Karolina
Skrivet av Sandra
Jag äter Gi mat och är det vetemjöl i så byter jag alltid ut det mot dinkelmjöl, funkar hur bra som helst.
Skrivet av Elin
jag bytte ut vetemjölspecial mot vanligt dinkelmjöl. Blev jätte bra!
Svar till undrande Skrivet av Susanne
Ja ju mindre vetemjöl desto lägre GI, men man kan inte utesluta vetemjöl helt för då blir brödet helt kompakt och hamburgerbröd vill man ju ha lite höjd på och lite luft i brödet annars blir det inte gott. Sedan innehåller ju bröden fullkorn från grahamsmjölet och klin vilket ger lägre GI, men generellt så är inte bröd särskilt bra och man bör äta ganska begränsad mängd bröd när man följer GI-metoden och det bröd man äter ska innehålla så mycket fullkorn som möjligt.
Skrivet av undrande
Men, dessa innehåller ju en massa vetemjöl, det är knappast ett bra GI-recept?
Skrivet av Susanne
Svar till Bagarn: Det går alldeles utmärkt att frysa in dem. Du kan tina upp dem i mikron, det brukar jag göra. Du kan också låta dem tina i rumstemperatur, se bara till att de ligger i en plastpåse annars blir de torra. Du tinar alltså dessa hamburgerbröd på samma sätt som andra sorters bröd, inga konstigheter! ;)
Skrivet av Bagarn'n
Hej
Kan man frysa in dessa bullar? De är goda även med ost och tomat, som brödbullar. Om man fryst in dem, ska de tinas upp i mikron eller ugnen, eller låta dem ligga framme bara (så att de inte blir torra) Tacksam för svar
Från en som håller på att lära sig baka bröd.
Skrivet av åsa
Toppenrecept, har prövat det och min son älskar det, har även gett dem till barnen på förskolan där jag arbetar med samma lyckade resultat.
Skrivet av lisa
riktigt bra recept på nyttiga hamburgerbröd! vi ska göra ett projekt i skolan om att göra en nyttig måltid för barn i åldern 5-10 år. därför är det här ett väldigt bra recept till vår fördel..
  1
Recept och foto: Susanne Jarl