
webmaster
Tvätta skalet på citronerna noga med diskmedel. Torka av. Riv sedan skalet på rivjärn. Var noga så du bara river det yttersta, ej det vita för det ger en besk smak.
Pressa ur citronsaften.
Vispa grädden hårt. Som om du skulle ha den som garnering på en tårta.
(I andra glass-recept brukar jag skriva att grädden ska vispas medelhårt, men här blir det mer vätska av citronen som gör glass-smeten lösare så då är det bra om grädden är hårdare vispad.)
Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker eller sötning. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp. (Visparna behöver ej göras rena från grädden.)
(Om man vill kan man ta bara äggulorna eller separera äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna separat till ett skum (med rena vispar) och vända ner om man vill ha sin glass-smet tjockare och mindre rinnig. Detta blir lite bättre, särskilt om man inte har glassmaskin eftersom glassen blir isig av vätskan. Men det är inga problem med glassmaskin.)
Häll på det rivna citronskalet, citronsaften, den vispade grädden och turkiska yoghurten. Blanda ordentligt med en sked, rör ordentligt i botten så att inte citronen bara hamnar där).
Med glassmaskin (rekommenderas): Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.
Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.
Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.