Citronglass

Supergod syrlig citronglass som du enkelt gör själv. Mycket godare än köpt. Eftersom glassen innehåller pressad citron och turkisk yoghurt så kan glassen bli lite mer isig än om man gör t.ex. vaniljglass med enbart vispgrädde. Om du har en glassmaskin är det inga problem. Har du inte glassmaskin kan du om du vill ersätta turkiska yoghurten mot vispad vispgrädde. Du kan också utesluta äggvitorna eller vispa upp dem för sig efter att ha separerat äggulorna som vispas med sockret. Dessa åtgärder gör glassen mindre isig, var även noga med att röra i glassen under infrysningen för att minska iskristallerna.
citronglass
Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
4 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tvätta skalet på citronerna noga med diskmedel. Torka av. Riv sedan skalet på rivjärn. Var noga så du bara river det yttersta, ej det vita för det ger en besk smak.

    instruktion steg 1 citronglass
    Rivet citronskal.
  2. Pressa ur citronsaften.

    citronsaften pressas ur
    Citronsaften pressas ur.
  3. Vispa grädden hårt. Som om du skulle ha den som garnering på en tårta.

    (I andra glass-recept brukar jag skriva att grädden ska vispas medelhårt, men här blir det mer vätska av citronen som gör glass-smeten lösare så då är det bra om grädden är hårdare vispad.)

    instruktion steg 3 citronglass
    Vispa grädden hårt.
  4. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker eller sötning. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp. (Visparna behöver ej göras rena från grädden.)

    (Om man vill kan man ta bara äggulorna eller separera äggulor och äggvitor och vispa äggvitorna separat till ett skum (med rena vispar) och vända ner om man vill ha sin glass-smet tjockare och mindre rinnig. Detta blir lite bättre, särskilt om man inte har glassmaskin eftersom glassen blir isig av vätskan. Men det är inga problem med glassmaskin.)

    instruktion steg 4.1 citronglass
    Ägg och socker.
    instruktion steg 4.2 citronglass
    Vispa ägg och socker.
  5. Häll på det rivna citronskalet, citronsaften, den vispade grädden och turkiska yoghurten. Blanda ordentligt med en sked, rör ordentligt i botten så att inte citronen bara hamnar där).

    instruktion steg 5.1 citronglass
    Blanda.
    instruktion steg 5.2 citronglass
    Färdig glass-smet.
  6. Med glassmaskin (rekommenderas): Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter. Frys in glassen om du inte vill äta den direkt.

    Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en burk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

    Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare.

    instruktion steg 6.1 citronglass
    Med glassmaskin.
    instruktion steg 6.2 citronglass
    Färdig citronglass.

Läs gärna:

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (242 g): 431 kalorier, 22 g kolhydrater, 34 g fett, 8 g protein, 2 g fibrer

Serveringstips

Servera med färska bär.

LCHF Tips

Använd sötströ eller annat sötningsmedel istället för strösocker.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 3 månader i frysen. Låt tina ca 30 minuter i rumstemperatur eller 1-2 timmar i kylen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Beatrisz Pintér Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig! Bra att veta att det blev bra! Du kan alltid ha glassen längre tid i frysen. 
Skrivet av Beatrisz Pintér
Hej jag gjorde denna glass, men jag körde med elvisp och jag använde sötströ i stället för socker och vaniljarom. Och citrusarom och saften av en citron i stället för skalet den blev lite syrlig men god. Sedan frös jag dem i frysen men den var inne mer än 4 timmar.
Skrivet av Anetthe
Superfräsch glass, addera mer socker/vaniljsocker beroende på citronernas surhet. Det gjorde jag- god syrlig vuxensmak!
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Då ligger nog felet hos själva glassmaskinen. Oavsett glass-smet ska den frysa smeten. Så läs instruktionerna för glassmaskinen. Om jag ska gissa så tror jag att du inte haft den i frysen tillräckligt länge om du har en sådan man ställer i frysen eller ett frysblock som ska ligga i frysen.
Skrivet av Linda
Jag körde min smet i glassmaskinen i 45 minuter men den hade fortfarande rinnig konsistens. Vad har jag gjort för fel?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest