Recepten.se – Recept> Tillbehör> Äppelmos

Äppelmos

Gör enkelt ditt eget äppelmos! Det blir väldigt gott och man kan ta valfri mängd socker. Mycket godare och nyttigare än köpt äppelmos. Mängderna i receptet är inte jättenoga, se det som riktvärden. Det går utmärkt att göra dubbel eller tredubbel sats, man får anpassa efter kastrullens storlek och hur mycket äpplen man har. Har man väldigt mycket äpplen är det mer tidseffektivt att använda assistent med passertillsats. Men annars tycker jag det blir godare att göra så här när man får kvar lite struktur på äppelbitarna i moset.
äppelmos
Äppelmos är gott och enkelt att göra! Hemgjort blir godare än köpt, med lite struktur och nyttigare om man tar mindre mängd socker.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 1 h
Mängd: 1 liter äppelmos

Ingredienser:

Att lägga äppelbitarna i:

Äppelmos:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Gör så här:

  1. Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång).

    Bra att veta: Mängderna av olika ingredienser i det här receptet är inte jättenoga.

    instruktion steg 1 äppelmos
    Äpplen.
  2. Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).

    instruktion steg 2 äppelmos
    Vatten med askorbinsyra.
  3. Skala äpplena. Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen. Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten.

    instruktion steg 3 äppelmos
    Äppelbitarna i vatten.
  4. Häll av vattnet och häll på lite nytt vatten, ca 0.75 dl vatten, bara så det blir lite blött i botten av kastrullen för att undvika att det bränner fast.

    (När äpplena blir varma avger dessa vätska så man ska inte heller ta för mycket vatten, då blir äppelmoset vattnigt. Olika äppelsorter är olika vattniga.)

    instruktion steg 4 äppelmos
    Häll av vattnet och häll på en liten skvätt, ca 0,75 dl.
  5. Låt koka upp. (Skulle det bli för torrt så kan man tillsätta lite vatten.) Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort. Rör om lite så märker du om äppelbitarna lätt går sönder och blir mos - då är det klart.

    instruktion steg 5 äppelmos
    Äpplena har kokat klart och det är mjukt och mosigt.
  6. Mät upp strösocker och askorbinsyra. Blanda.

    (Ta 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos. 1 kg äpplen ger ca 1 liter äppelmos.)

    instruktion steg 6 äppelmos
    Strösocker och askorbinsyra.
  7. Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker, blanda och smaka.

    (Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan.)

    instruktion steg 7 äppelmos
    Äppelmoset är klart.
  8. Häll det varma äppelmoset i rena glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden, se även hållbarhetstips nedan.

    instruktion steg 8 äppelmos
    Äppelmos i glasburk.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde för hela mängden (2343 g): 1636 kcal, 386 g kolhydrater, 0 g fett, 0 g protein, 20 g fibrer

Serveringstips

Äppelmos är gott istället för sylt till pannkakor, gröt m.m, som tillbehör till mat och som fyllning till tårtor, bullar och andra bakverk.

GI Tips

Ta väldigt lite socker. Om äpplena är söta räcker det med så lite som en matsked att blanda med askorbinsyran.

Tips för att undvika tillsatser

Det behövs lite konserveringsmedel i äppelmos. Askorbinsyra = E300. Det är en C-vitamin som används för att konservera äppelmoset. Utan askorbinsyran blir färgen på äppelmoset brunt.

Hållbarhet och förvaring

Tar man väldigt lite socker håller sig äppelmoset bara ca 1 vecka i kylskåp. Då är tipset att frysa in i plastpåsar och bara ta upp så mycket att det går åt på en vecka. Med mera socker håller sig äppelmoset betydligt längre.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Marianne Nilsson
Jättegott äppelmos som jag gör flera gånger varje år! Passar på när det finns billiga äpplen i affären eller på hösten när grannarna har för mycket.
Svar till Jennie Blomgren Skrivet av Susanne
Ja natriumbensoat är ett konserveringsmedel som förbättrar hållbarheten i äpplemos.
Skrivet av Jennie Blomgren
Kan man ta i lite natriumbensonat för bättre hållbarhet?
Skrivet av Adam
Tack så mycket för svar!
Svar till Adam Skrivet av Susanne
Jag tror det största felet är att du förvarade moset i rumstemperatur om det är det du har i skafferiet. Man måste använda väldigt mycket socker för att det ska hålla sig annars. Äppelmos man köper i affären som står placerat i rumstemperatur innehåller konserveringsmedel och de har en produktionsprocess som innebär att det inte stängs in vanlig luft i burken när locket sätts på, det blir vakuum. Sedan ska man ju förvara köpt äppelmos i kylskåp när man öppnat burken och därmed fått in vanlig luft. Som jag har skrivit i receptet så håller sig hemgjort äppelmos med liten mängd socker bara 1 vecka i kylskåp men längre med mer socker. Det är ju dock synd att chansa så då kan man frysa in äppelmoset. De övriga punkterna du listat med dåligt datum på äpplen, skalbitar m.m. tror jag inte alls påverkar. Att burkarna inte var helt rena kan påverka. Mängden socker du har är ju lika som de burkar man köper men de innehåller som sagt även annat konserveringsmedel och ingen luft i burken. Så vill man ha längre hållbarhet själv i kylskåp så måste man ta ännu mera socker. Socker fungerar ju även som konserveringsmedel. Man kan även själv koka sina burkar i en gryta på ett sätt som gör att man får vakuum i burkarna som gör att man kan förvara dem oöppnade i rumstemperatur, det går att läsa om denna metod i kokböcker. Själv förvarar jag i kylskåp och frysen.
Skrivet av Adam
Jag gjorde äppelmos för knappt två veckor sen på impuls, mest för att pröva. Jag använde inte askorbinsyra (skvätte lite äppelcidervinäger ovanpå äpplena i grytan i stället). Nu är moset mögligt. Vilken faktor orsakade det, tror ni?

Äpplena var på rea pga. dåligt datum.
Ett äpple hade ett mjukt, brunt parti vilket jag skar bort, med marginal. Jag använde resten av äpplet. Jag skar även bort mindre skavanker från de andra.
Jag kärnade inte ur och skalade inte.
Efter att ha silat kom det ändå med små skalbitar, 2-3 per burk.
Burkarna kom direkt ur skåpet. De hade stått utan lock och jag hade inte diskat dem på nytt inför detta.
Jag använde 1,5 dl socker/kg äpplen.
Jag förvarade moset i skafferiet.
Jag var inte noggrann med att hålla burkarna horisontellt, så det kom mos upp på kanterna och locket när jag ställde in dem i skåpet.
Jag hällde direkt i moset och satte på locket ordentligt därefter.
Svar till Christian Skrivet av Susanne
Tack för en bra synpunkt! Jag har läst på om detta och uppdaterat receptet.
Skrivet av Gerd
Jag undrar också om det inte är bättre att hälla moset varmt i varma burkar. Om man ska frysa ner måste det så klart kallna.
Skrivet av Christian
Får man fråga hur det kommer sig att man ska låta moset svalna före man häller/slevar ner det i burkar? Enligt, i princip, alla andra recept jag sett ska man hälla det i varma burkar medan moset fortfarande är varmt, dels för att desinficera burkarna med det varma moset, dels för att skapa ett vakuum i burken när moset sedan svalnar, vilket ökar hållbarheten? Eller har jag missat något?
Svar till Elvi svedjelov Skrivet av Susanne
Ja, du kan låta det stå och och koka så att tillräckligt med vatten kokar bort.
Skrivet av Elvi svedjelov
kan jag rädda äppelmoset ? Tog för mycket vatten sä det blev soppa i stället
Svar till Mahna Skrivet av Susanne
Jag tror att det går bra med citronsyra också.
Skrivet av Mahna
Är utomlands och kan inte hitta askorbinsyra här. Kan man ta något annat istället?
Svar till Jan Carlsson Skrivet av Susanne
Så trevligt! :) Tack för att du skrev!
Skrivet av Jan Carlsson
Det blev ett härligt äppelmos 😊. Tack för receptet.
Skrivet av Susanne
Nu har jag uppdaterat receptet med ännu tydligare beskrivning och bilder steg för steg. För att äppemoset inte ska bli vattnigt så ska man inte dubblera vattenmängden när man kokar dubbel och trippel sats. Det räcker med att man har lite på botten bara sedan kommer det ju vätska från äpplena när de blir varma. Skriv gärna era synpunkter på receptet!
Svar till Darren Skrivet av Susanne
Det är också viktigt att man inte tar för mycket vatten. Olika äppelsorter är dessutom olika vattniga.
Skrivet av Darren
hej

ett litet tips är att inte koka för länge som jag gjorde, då blir det bara en "soppa"/ "rinnig kräm"
Svar till Mikaela Grut Skrivet av Johan
Givetvis har du helt rätt...men kanske ändå inte.
Trots att framställda och naturliga vitminer och andra näringsämnen kemiskt är identiska så är det svårt att hitta entydiga bevis för att vitamin-tillskott tillför några hälsofördelar, medan det är klarlagt att vitaminer och antioxidanter från frukt och grönt definitivt är bra för oss. Om det beror på att näringsämnena i t ex en frukt blir mer potenta i sällskap med fruktens andra näringsämnen, eller om man helt enkelt blir lyckligare av att skala och äta en doftande apelsin i stället för en brustablett vet jag inte. Vill du äta c-vitamin för att äta c-vitamin - ta en brustablett, vill du äta c-vitamin för att må bra - ät en frukt.
Svar till MH Skrivet av Mikaela Grut
c-vitamin är lika med askorbinsyra enligt definition, oavsett om det är framställt eller naturligt förekommande. Det finns inget "onaturligt" c-vitamin.Hälsar leg .läk Mikaela Grut
Skrivet av Jessica
Helt onödigt att tillsätta annat än socker (så mycket man vill ha enligt smak). Moset håller bra ändå. Man behöver inte heller skala äpplena (viktiga vitaminer) om de är inhemska o rena, bara ta bort kärnhusen och klyfta i bitar. Det räcker med en liten skvätt vatten i botten på kastrullen, koka tills äpplena mosar sig (det brukar ta en knapp halvtimme)och mixa med stavmixer till önskad konsistens. Frys in på burk. Moset håller sig nog i kylskåp åtminstone 2 veckor.
Svar till MH Skrivet av Susanne
Det är skillnad på äkta vitaminer som förekommer naturligt och de som är framställda på konstgjord väg. Om man vill få i sig C-vitamin så är det bästa att äta färsk frukt och grönsaker och skippa brustabletterna som är konstgjorda. E-300 är en tillsats och vill man inte äta tillsatser så bör man undvika det. Dock är det ju kanske inte det E-nummer som är värst. Men jag vill ändå upplysa om att det ändå är en tillsats. Därav "tyvärr" för den som inte vill äta tillsatser. Läs gärna boken "Äkta vara" av Mats-Eric Nilsson, finns som pocket för ca 30 kr om du vill veta mera. Han har även skrivit "Den hemlige kocken".
Skrivet av MH
en fråga bara, varför "tyvärr" E300? De flesta av oss vill få i oss c-vitamin. Inte helt ovanligt att välja det i brustablett form...
  1
Recept och foto: Susanne Jarl