Äppelmos

Ingredienser:
Att lägga äppelbitarna i:
- ca 1 liter vatten
- 1 krm askorbinsyra
Äppelmos:
- ca 1 kg äpplen (hela, oskalade)
- ca 0,75 dl vatten
- 1 krm askorbinsyra
- 0,25-6 dl strösocker
-
Ta fram äpplen (valfri mängd, gör gärna dubbel, tredubbel eller kanske ännu större sats på en gång).
Bra att veta: Mängderna av olika ingredienser i det här receptet är inte jättenoga.
- ca 1 kg äpplen (hela, oskalade)
Äpplen. -
Ta fram en stor kastrull och häll i vatten och askorbinsyra (ca 1 krm per liter vatten).
- ca 1 liter vatten
- 1 krm askorbinsyra
Vatten med askorbinsyra. -
Skala äpplena. Skär bort fula delar. Skär i bitar och kasta bort kärnhusen. Lägg äppelbitarna i kastrullen med vatten.
Äppelbitarna i vatten. -
Häll av vattnet och häll på lite nytt vatten, ca 0.75 dl vatten, bara så det blir lite blött i botten av kastrullen för att undvika att det bränner fast.
(När äpplena blir varma avger dessa vätska så man ska inte heller ta för mycket vatten, då blir äppelmoset vattnigt. Olika äppelsorter är olika vattniga.)
- ca 0,75 dl vatten
Häll av vattnet och häll på en liten skvätt, ca 0,75 dl. -
Låt koka upp. (Skulle det bli för torrt så kan man tillsätta lite vatten.) Koka tills det blivit mosigt. Det brukar ta ca 10-20 min beroende på äppelsort. Rör om lite så märker du om äppelbitarna lätt går sönder och blir mos - då är det klart.
Äpplena har kokat klart och det är mjukt och mosigt. -
Mät upp strösocker och askorbinsyra. Blanda.
(Ta 1 krm askorbinsyra per liter äppelmos. 1 kg äpplen ger ca 1 liter äppelmos.)
- 1 krm askorbinsyra
- 0,25-6 dl strösocker
Strösocker och askorbinsyra. -
Rör ner socker och askorbinsyra i äppelmoset. Rör ev. ner mer socker, blanda och smaka.
(Mängden socker kan man ta vilken man vill upp till 6 dl (500 g) per liter äppelmos. Börja med att ta lite grann och sedan kan du röra ner mer efter smak. OBS: Se hållbarhetstips nedan.)
Äppelmoset är klart. -
Häll det varma äppelmoset i rena glasburkar eller i plastpåsar och frys in det du inte ska äta den närmaste tiden, se även hållbarhetstips nedan.
Äppelmos i glasburk.
Näringsvärden
Serveringstips
GI Tips
Tips för att undvika tillsatser
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster
Äpplena var på rea pga. dåligt datum.
Ett äpple hade ett mjukt, brunt parti vilket jag skar bort, med marginal. Jag använde resten av äpplet. Jag skar även bort mindre skavanker från de andra.
Jag kärnade inte ur och skalade inte.
Efter att ha silat kom det ändå med små skalbitar, 2-3 per burk.
Burkarna kom direkt ur skåpet. De hade stått utan lock och jag hade inte diskat dem på nytt inför detta.
Jag använde 1,5 dl socker/kg äpplen.
Jag förvarade moset i skafferiet.
Jag var inte noggrann med att hålla burkarna horisontellt, så det kom mos upp på kanterna och locket när jag ställde in dem i skåpet.
Jag hällde direkt i moset och satte på locket ordentligt därefter.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
ett litet tips är att inte koka för länge som jag gjorde, då blir det bara en "soppa"/ "rinnig kräm"
Trots att framställda och naturliga vitminer och andra näringsämnen kemiskt är identiska så är det svårt att hitta entydiga bevis för att vitamin-tillskott tillför några hälsofördelar, medan det är klarlagt att vitaminer och antioxidanter från frukt och grönt definitivt är bra för oss. Om det beror på att näringsämnena i t ex en frukt blir mer potenta i sällskap med fruktens andra näringsämnen, eller om man helt enkelt blir lyckligare av att skala och äta en doftande apelsin i stället för en brustablett vet jag inte. Vill du äta c-vitamin för att äta c-vitamin - ta en brustablett, vill du äta c-vitamin för att må bra - ät en frukt.

webmaster