Recepten.se – Recept> Efterrätter> Trippelchokladterrin

Trippelchokladterrin

Trippelchokladterrin är en mycket god och lyxig efterrätt - en chokladterrin med tre olika sorters choklad. Mycket enkel att göra - bara värma grädde och smälta chokladen i grädden.
trippelchokladterrin
Trippelchokladterrin - tre olika sorters choklad i tre lager. En dröm för chokladälskaren!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme (varav 30 min i frysen) + 2 timmar i frysen
Mängd: 8 portioner

Ingredienser:

Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Koka upp en tredjedel av grädden (2 dl om du gör en sats). Bryt under tiden den mörka chokladen i bitar.

    När grädden kokat upp, tag bort den från värmen och lägg i chokladbitarna. Rör med en sked till en jämn, blank och fin chokladsmet.

    (Det är viktigt att inte chokladen kokar, den kan då bli grynig och separera. Desserten blir dock inte förstörd av det men ser tråkigare ut.)

    grädde som kokat upp
    Grädde som kokat upp.
    mörka chokladbitar i varm grädde
    Mörka chokladbitar i varm grädde.
    mörk chokladsmet
    Mörk chokladsmet.
  2. Fördela chokladsmeten i portionsskålar. (Ett tips är att använda en doseringstratt när man gör det för att det inte ska rinna efter på kanten.)

    Ställ in dem i frysen i ca 20 minuter (så att chokladen stelnar, det gör dock inget om de står där längre tid, så man behöver inte passa tiden).

    mörk choklad i portionsskålar
    Mörk choklad i portionsskålar.
  3. Häll upp en tredjedel av grädden (2 dl om du gör en sats) i kastrullen. (Du behöver inte diska kastrullen mellan.)

    Bryt den ljusa chokladen (mjölkchokladen) i bitar och värm försiktigt grädden och rör till en jämn, blank och fin chokladsmet. (Det får inte koka för då blir chokladen grynig och kan separera.)

    (Om du väljer att diska kastrullen mellan varje chokladsmältning så kan du koka upp grädden precis som tidigare, men diskar man inte mellan så får man värma på försiktigt eftersom inte chokladen ska koka.)

    mjölkchoklad i varm grädde
    Mjölkchokladen smälter i varm grädde.
    mjölkchokladsmet
    Mjölkchokladsmet.
  4. Fördela mjölkchokladsmeten i portionsglasen ovanpå den mörka chokladen.

    Ställ in i frysen i ca 20 minuter (eller längre tid).

    mjölkchokladsmet i portionsglas
    Mjölkchokladsmet i portionsglas.
  5. Smält på samma sätt den vita chokladen med den sista tredjedelen av grädden (2 dl om du gör en sats). Rör till en jämn, blank och fin smet.

    (Du behöver inte göra rent kastrullen mellan, förvisso så blir den vita chokladen lite mörkare av chokladresterna från mjölkchokladen men den kommer fortfarande se mycket ljusare ut än mjölkchokladen så jag tycker inte det gör något.)

    vit choklad i varm grädde
    Vit choklad smälter i varm grädde.
    vit chokladsmet
    Vit chokladsmet.
  6. Fördela den vita chokladsmeten ovanpå mjölkchokladsmeten i portionsformarna.

    Ställ in i frysen och låt stå där fram till servering (minst 20 minuter eller upp till flera månader).

    vit chokladsmet fördelad i portionsglas
    Vit chokladsmet fördelad i portionsglas.
  7. Vid servering: Sikta över lite kakao och strö eventuellt över några färska bär.

    trippelchokladterrin garnerad med siktad kakao
    Garnera med siktad kakao.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (150 g): 712 kcal, 41 g kolhydrater, 58 g fett, 8 g protein, 0 g fibrer

Serveringstips

Servera snabbt, direkt från frysen, ingen upptining! Servera med färska bär. Syrliga hallon är riktigt gott till.

Variationstips

Prova andra chokladsorter t.ex. mintchoklad, apelsinchoklad m.m. Tillsätt hackad mandel och/eller krossade praliner eller grovriven choklad. Istället för portionsformar kan man hälla all smet i en avlång form som rymmer en liter som man klätt med plastfolie. Låt stå minst 8 timmar i frysen. Denna skivar man sedan upp.

Planeringstips

Går att förbereda flera månader i förväg och ha i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Förvaras i frysen. Hållbarhet minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av abdula
Jag la min kak på den det kändes bra
Skrivet av birgitta
recep
Skrivet av Jessica
Jag var tvungen att vänta en hel timme mellan lagren för att chokladen skulle stelna tillräckligt. Hur kallt har du i din frys om det räcker med 20 minuter?
Det blev väldigt gott i alla fall, så då gör det inte så mycket att det tog tid :)
Svar till TT Skrivet av Susanne
Jag har använt Odense choklad, 200 g förpackningar som finns på bakavdelningen. Det borde dock gå bra även med Marabou.
Skrivet av TT
Vilken choklad har ni använt? Finkar det med marabou?
Svar till Anita Skrivet av Susanne
Jag har inte haft problem med att smälta chokladen, även om den vita är lite mer så man får röra mer. Visst blir den mörka chokladen lite hårdare i botten än den vita chokladen men inte så att det varit störande när jag gjort den. Så det beror förmodligen på olika sorters choklad gissar jag. Jag har använt Odense choklad alla gånger jag gjort detta recept och den har inte blivit stenhård i botten trots att jag har serverat dem direkt från frysen. Nu kommer jag inte ihåg om jag nu senast använde den 55% från Odense. Men jag tror jag hade 70% gången innan det jag gjorde detta.
Skrivet av Anita
Hej! Gjorde denna igår eftersom vi skulle ha gäster på kvällen. Den vita chokladen är ju väldigt svårsmält men det vet man ju. Det som irriterade mig gruvligt var att den mörka chokladen (jag använder bara Fazers 70%) blev stenhård efter en dag i frysen! Den behöver stå i kylen och då stelnar den vita chokladen inte! Alltså, det tar betydligt längre tid att göra denna efterrätt än vad receptet säger men den blir nog god (om än lite för söt) om den får rätt tid i KYLEN!
Skrivet av Sofia
Jättenkelt och gott recept
Svar till Barllt Skrivet av Susanne
Ja den vita chokladen blir betydligt lösare för mig, mjölkchokladen inte jättestor skillnad men lite lösare. Men de fryser ju alla på utsatt tid enligt receptet men man märker ju det är skillnad när de tinar vid servering för då blir ju framförallt den vita chokladen tinad fortare än den mörka i botten. Ja visst är det gott! :)
Skrivet av Barllt
Jag har gjort denna och fick den mörka chokladen väldigt tjock medans de andra 2 blev väldigt lösa vilket det gjorde att det stelnade långsammare. Ska alla var tjocka eller ska de andra 2 bli lösa??
Men oj så gott det var tackar så mycket ;)
Svar till Isabella Skrivet av Susanne
Jag tror det är svårt att få loss chokladterrinen från formen eftersom smeten är väldigt kladdig. Jo den är sjukt god, riktig lyxdessert! :)
Skrivet av Isabella
Hej!
Ser sjukt gott ut! Tänkt prova göra den till helgen. Kan man använda en form med löstagbar kant istället för portionsskålar?
Svar till jenny Skrivet av Susanne
Ja, jag gjorde den förra nyårsafton och det blev succé här med! Riktigt supergod lyxdessert! :)
Skrivet av jenny
Gjorde denna på nyår och det blev en sådan succé! Herrejösses den är såå god!!
Skrivet av Hej
Jag måste testa den ;)
Svar till Amanda Skrivet av Susanne
Vad trevligt! Tack detsamma! :)
Skrivet av Amanda
jag gjorde den och den smakar gott och fick många varma komentarer och är jätte nöjd den såg jätte fin ut med dekrerade små glas

Gott nytt år;)
Svar till hehe Skrivet av Susanne

Ja portionerna är ganska mäktiga så det går bra att minska ner dem. Glasen jag har på bilden rymmer 1 dl. Jag serverade det senast på nyårsafton som dessert i en trerättersmiddag. Det var väldigt gott och kändes inte för mycket.

Visst är detta en riktig kaloribomb som man naturligtvis inte bör äta varje dag. Detta är ju också en väldigt lyxig dessert.

Skrivet av hehe
Jag räknar inte kalorier och sånt men ville bara checka hur mycket dessa recept innehåller.

En portion för 630 kalorier! Och det är om man använder 27% vispgrädde. Är portionerna ganska maffiga så att man kan halvera dem? Eller finns det något annat sätt att skära på kalorierna?
  1
Recept och foto: Susanne Jarl