Trippelchokladterrin

Ingredienser:
- 6 dl vispgrädde
- 200 g mörk choklad 55-70%
- 200 g ljus choklad (mjölkchoklad)
- 200 g vit choklad
Garnering:
Utrustning:
- ev. 8 st portionsglas
- ev. doseringstratt
-
Koka upp en tredjedel av grädden (2 dl om du gör en sats). Bryt under tiden den mörka chokladen i bitar.
När grädden kokat upp, tag bort den från värmen och lägg i chokladbitarna. Rör med en sked till en jämn, blank och fin chokladsmet.
(Det är viktigt att inte chokladen kokar, den kan då bli grynig och separera. Desserten blir dock inte förstörd av det men ser tråkigare ut.)
- 200 g mörk choklad 55-70%
- 6 dl vispgrädde
Grädde som kokat upp. Mörka chokladbitar i varm grädde. Mörk chokladsmet. -
Fördela chokladsmeten i portionsskålar. (Ett tips är att använda en doseringstratt när man gör det för att det inte ska rinna efter på kanten.)
Ställ in dem i frysen i ca 20 minuter (så att chokladen stelnar, det gör dock inget om de står där längre tid, så man behöver inte passa tiden).
Mörk choklad i portionsskålar. -
Häll upp en tredjedel av grädden (2 dl om du gör en sats) i kastrullen. (Du behöver inte diska kastrullen mellan.)
Bryt den ljusa chokladen (mjölkchokladen) i bitar och värm försiktigt grädden och rör till en jämn, blank och fin chokladsmet. (Det får inte koka för då blir chokladen grynig och kan separera.)
(Om du väljer att diska kastrullen mellan varje chokladsmältning så kan du koka upp grädden precis som tidigare, men diskar man inte mellan så får man värma på försiktigt eftersom inte chokladen ska koka.)
- 6 dl vispgrädde
- 200 g ljus choklad (mjölkchoklad)
Mjölkchokladen smälter i varm grädde. Mjölkchokladsmet. -
Fördela mjölkchokladsmeten i portionsglasen ovanpå den mörka chokladen.
Ställ in i frysen i ca 20 minuter (eller längre tid).
Mjölkchokladsmet i portionsglas. -
Smält på samma sätt den vita chokladen med den sista tredjedelen av grädden (2 dl om du gör en sats). Rör till en jämn, blank och fin smet.
(Du behöver inte göra rent kastrullen mellan, förvisso så blir den vita chokladen lite mörkare av chokladresterna från mjölkchokladen men den kommer fortfarande se mycket ljusare ut än mjölkchokladen så jag tycker inte det gör något.)
- 6 dl vispgrädde
- 200 g vit choklad
Vit choklad smälter i varm grädde. Vit chokladsmet. -
Fördela den vita chokladsmeten ovanpå mjölkchokladsmeten i portionsformarna.
Ställ in i frysen och låt stå där fram till servering (minst 20 minuter eller upp till flera månader).
Vit chokladsmet fördelad i portionsglas. -
Vid servering: Sikta över lite kakao och strö eventuellt över några färska bär.
Garnera med siktad kakao.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Det blev väldigt gott i alla fall, så då gör det inte så mycket att det tog tid :)

webmaster

webmaster

webmaster
Men oj så gott det var tackar så mycket ;)

webmaster
Ser sjukt gott ut! Tänkt prova göra den till helgen. Kan man använda en form med löstagbar kant istället för portionsskålar?

webmaster

webmaster
Gott nytt år;)

webmaster
Ja portionerna är ganska mäktiga så det går bra att minska ner dem. Glasen jag har på bilden rymmer 1 dl. Jag serverade det senast på nyårsafton som dessert i en trerättersmiddag. Det var väldigt gott och kändes inte för mycket.
Visst är detta en riktig kaloribomb som man naturligtvis inte bör äta varje dag. Detta är ju också en väldigt lyxig dessert.
En portion för 630 kalorier! Och det är om man använder 27% vispgrädde. Är portionerna ganska maffiga så att man kan halvera dem? Eller finns det något annat sätt att skära på kalorierna?