webmaster
Chokladsockerkaka
Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för den som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.) Slutresultatet smakar inte direkt kaffe, men annars går det även bra att byta ut kaffet mot vaniljsocker, det blir också gott!
Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Mängd: 1 sockerkaka, ca 12 bitar
Ingredienser:
- 150 g smör
- 1,5 dl vatten
- 2 tsk snabbkaffepulver t.ex. nescafé
- eller 2 tsk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 3 msk kakao
- 3 dl vetemjöl
Till formen:
Ev: Garnering:
- ev. 1 tsk florsocker
Laktosfritt - Smör är nästan laktosfritt, välj annars laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
- elvisp
- 1 st sockerkaksform eller annan lämplig ugnsform
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (73 g): 253 kcal, 31 g kolhydrater, 13 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.
Variationstips
Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!
Hållbarhet och förvaring
Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
webmaster
Svar till
amelia
️ Skrivet av
Ja det kan man. Brödformar brukar ha lagom storlek, 1,5 liter. Tänk bara på att springformar ofta rymmer mindre volym, så se upp att du inte tar en för liten form och det jäser över i ugnen.
️ Skrivet av
kan man baka de i en springform eller en sån avlång brödform ?
webmaster
Svar till
Oscar
️ Skrivet av
Kul att du tyckte om receptet och tack för dina tips, låter gott!
️ Skrivet av
Ville överraska sambon med något mysigt på morsdag så jag rörde ihop denna kaka,ändrade lite på receptet, kokade 1,5 dl kaffe istället för vatten och hade i lite vanlig mjölkchoklad tillsammans med smöret. God och saftig. Kommer definitivt baka den flera gånger.
️ Skrivet av
Smakade inte så mycket choklad!