Kärleksmumskladdkaka

Underbart god kärleksmumskladdkaka! En god krämigt kladdig kladdkaka med kärleksmumsglasyr. Kakan är den perfekta kombon för alla oss som älskar bakverk med choklad, i synnerhet kladdkaka och kärleksmums! Den passar perfekt till fikat eller till efterrätt. Enkelt recept, bara att sätta igång och baka!
kärleksmumskladdkaka
En bit kärleksmumskladdkaka serverad med vispad grädde.
Tid: ca 25 min jobb + ca 17 min i ugn + 2 timmar att stelna
ca 10 bitar

Ingredienser:

Kladdkaka:

Kärleksmumsglasyr:

Topping:

Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter (så kan du röra ihop smeten i kastrullen och spara disk).

    Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen och rör om tills allt smör smält. (På detta vis slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra då övriga ingredienser tillsätts.)

    smöret smälter
    Smöret smälter.
    smöret har smält
    Smöret har smält.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

    (Detta moment kan hoppas över om man har en bra form där kakan inte fastnar så lätt eller om man inte tycker det spelar så stor roll att blir lite svårare att ta snygga bitar.)

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.

    Vispa till en jämn smet. Jag kör med elvisp ca 30 sekunder på högsta effekt.

    ägg, socker, vanilj, salt, kakao tillsatt
    Ägg, socker, vanilj, salt, kakao tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  4. Tillsätt vetemjöl.

    Rör eller vispa snabbt ihop (gärna med elvisp) till en jämn smet.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    kladdkakssmeten klar
    Kladdkakssmeten klar.
  5. Häll smeten i formen.

    Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 17 minuter. För en lagom kladdig kladdkaka - öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen, när det dallrar i den mittersta hälften av kakan är den klar. (När hela kakan dallrar är den för ogräddad och när kakan inte dallrar alls så är den för genomgräddad.)

    (Observera att formens storlek påverkar gräddningstiden mycket. Tar du en större form så blir gräddningstiden kortare och tvärtom.)

    smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Låt kladdkakan svalna och stelna. (Tips för att snabba på processen: ställ kladdkakan på frysklampar och när den är kall kan man flytta den till kylen.)

    färdiggräddad kladdkaka
    Färdiggräddad kladdkaka.
  7. Gör glasyren antingen under tiden kladdkakan svalnar eller när kladdkakan svalnat helt. Den går att breda på både när kladdkakan är varm och kall.

    Mät upp smör, kakao, kaffe (eller vatten och snabbkaffepulver) och vaniljsocker till glasyren i en kastrull.

    Sätt på svag värme och blanda till en jämn smet när smöret smält. Tag bort kastrullen från värmen.

    smör, kakao, kaffe, vaniljsocker till glasyren
    Smör, kakao, kaffe, vaniljsocker till glasyren.
    en jämn blandning till glasyren
    En jämn blandning till glasyren.
  8. Tillsätt florsockret och rör till en jämn smet.

    (Om man tycker glasyren är för rinnig kan man tillsätta mer florsocker och är den för fast kan man tillsätta lite vatten.)

    florsocker tillsatt
    Florsocker tillsatt.
    glasyren klar
    Glasyren klar.
  9. Häll på och bred ut glasyren på kladdkakan.

    Strö över kokosflingor.

    Låt kakan och glasyren stelna, gärna i kylskåp minst 2 timmar.

    glasyren på kladdkakan
    Glasyren på kladdkakan.
    kokosflingor på glasyren
    Kokosflingor på glasyren.
  10. Vid servering: Servera gärna kärleksmumskladdkakan med en klick vispad grädde.

    kärleksmumskladdkakan serverad
    Kärleksmumskladdkakan serverad.
    en bit serverad
    En bit serverad.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (132 g): 528 kalorier, 44 g kolhydrater, 37 g fett, 4 g protein

Hållbarhet och förvaring

Förvara kärleksmumskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Taina
Supergott! Receptet var perfekt!
Skrivet av Ida permångs
Hej! Såg så gott ut så skulle vela testa, går den här bra å frysa in? :)
Skrivet av Johanna
Blev så sugen på detta recept såg så god ut men ack så besviken jag blev, hade den i ugnen i 8 minuter och den blev så torr.
Skrivet av Olivia
Detta receptet fungerade verkligen inte. Jag brukar baka med dina recept och jag älskar det, men detta älskar jag inte. Kakan blev svampig och torr.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest