Kärleksmumskladdkaka

Ingredienser:
Kladdkaka:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
- 1,5 dl vetemjöl
Kärleksmumsglasyr:
- 50 g smör
- 1 msk kakao
- 2,5 msk (färdigbryggt) starkt kaffe
- eller 2,5 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 3,5 dl florsocker
Topping:
- 1-2 dl kokosflingor
Servering:
- ca 5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 17 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smöret i en kastrull som rymmer minst 1,5 liter (så kan du röra ihop smeten i kastrullen och spara disk).
Smält smöret på svag värme. När drygt hälften av smöret smält, stäng av värmen och tag bort kastrullen från spisen och rör om tills allt smör smält. (På detta vis slipper smöret bli onödigt varmt vilket är bra då övriga ingredienser tillsätts.)
- 100 g smör
Smöret smälter. Smöret har smält. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Beströ den med ströbröd eller kokosflingor.
(Detta moment kan hoppas över om man har en bra form där kakan inte fastnar så lätt eller om man inte tycker det spelar så stor roll att blir lite svårare att ta snygga bitar.)
Smord och bröad form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret.
Vispa till en jämn smet. Jag kör med elvisp ca 30 sekunder på högsta effekt.
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 2 krm salt
Ägg, socker, vanilj, salt, kakao tillsatt. Smeten vispad. -
Tillsätt vetemjöl.
Rör eller vispa snabbt ihop (gärna med elvisp) till en jämn smet.
- 1,5 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. Kladdkakssmeten klar. -
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 17 minuter. För en lagom kladdig kladdkaka - öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på formen, när det dallrar i den mittersta hälften av kakan är den klar. (När hela kakan dallrar är den för ogräddad och när kakan inte dallrar alls så är den för genomgräddad.)
(Observera att formens storlek påverkar gräddningstiden mycket. Tar du en större form så blir gräddningstiden kortare och tvärtom.)
Smeten i formen. -
Låt kladdkakan svalna och stelna. (Tips för att snabba på processen: ställ kladdkakan på frysklampar och när den är kall kan man flytta den till kylen.)
Färdiggräddad kladdkaka. -
Gör glasyren antingen under tiden kladdkakan svalnar eller när kladdkakan svalnat helt. Den går att breda på både när kladdkakan är varm och kall.
Mät upp smör, kakao, kaffe (eller vatten och snabbkaffepulver) och vaniljsocker till glasyren i en kastrull.
Sätt på svag värme och blanda till en jämn smet när smöret smält. Tag bort kastrullen från värmen.
- 50 g smör
- 1 msk kakao
- 2,5 msk (färdigbryggt) starkt kaffe
- eller 2,5 msk vatten och 1 tsk snabbkaffepulver
- 2 tsk vaniljsocker
Smör, kakao, kaffe, vaniljsocker till glasyren. En jämn blandning till glasyren. -
Tillsätt florsockret och rör till en jämn smet.
(Om man tycker glasyren är för rinnig kan man tillsätta mer florsocker och är den för fast kan man tillsätta lite vatten.)
- 3,5 dl florsocker
Florsocker tillsatt. Glasyren klar. -
Häll på och bred ut glasyren på kladdkakan.
Strö över kokosflingor.
Låt kakan och glasyren stelna, gärna i kylskåp minst 2 timmar.
- 1-2 dl kokosflingor
Glasyren på kladdkakan. Kokosflingor på glasyren. -
Vid servering: Servera gärna kärleksmumskladdkakan med en klick vispad grädde.
- ca 5 dl vispgrädde
Kärleksmumskladdkakan serverad. En bit serverad.