Kladdkaka med inbakad kolakräm

Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 krm salt
- 2 dl vetemjöl
- 200-400 g (0,5-1 burk à ca 400 g) karamelliserad mjölk
Servering:
- 3-5 dl vispgrädde
- ca 1 tsk florsocker
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en rund form ca 22 cm i diameter. (Tips: använd slickepott så går det snabbt och kladdfritt.)
Smörj en form. -
Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör smält.
- 100 g smör
Smält smör. -
Knäck i äggen och tillsätt strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret i kastrullen. (Kastrullen ska vara borttagen från värmen på spisen.)
Vispa ordentligt med en vanlig handvisp så det blir väl blandat.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 krm salt
Tillsätt ägg, socker, vanilj, kakao, salt. Vispa ordentligt med handvisp. Smeten ihopvispad. -
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet med handvispen.
- 2 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet. -
Häll hälften av smeten i den smorda runda formen och bred ut den. Bred på kolakrämen (d.v.s. den karamelliserade mjölken). Häll på resten av kladdkakesmeten ovanpå och bred ut den.
- 200-400 g (0,5-1 burk à ca 400 g) karamelliserad mjölk
Hälften av kladdkakesmeten utbredd i formen. Utbredd kolakräm. Resten av kladdkakesmeten utbredd ovanpå. -
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig och "dallrig" i mitten.
Låt kladdkakan svalna ordentligt.
Grädda i ugnen. -
Servera kladdkakan ljummen eller kylskåpskall. Vispa grädden medelhårt och pudra över florsocker över kladdkakan
- 3-5 dl vispgrädde
- ca 1 tsk florsocker
En bit kladdkaka med kolakräm, serverad med vispad grädde.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Så god och perfekt recept.
Tina
Tack för en jättebra sida!
På tur nu står antingen citronkladdkakan eller Bountykakan. Undrar vilken som är godast😊.
Tack för en superbra sida!

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
På bilden är kolakrämen brun. När jag öppnar burken är den vit. Innebär det att jag först ska koka krämen i burken. Eller hur ska jag göra?
Mvh, Susanna

webmaster
kan man baka den här kladdkakan av lchf-receptet till denna kolasås? det finns ju även osötad karamelliserad mjölk, som man kan söta själv med sötningsmedel =)

webmaster

webmaster