175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smält smör och choklad på svag värme, det får inte koka. Ta bort från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt smält och blivit en blank och fin jämn smet.
Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
(Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen - det är lätt att ta alldeles för mycket eftersom mjölet då packas. Häll istället upp mjölet eller väg det. Kakan blir torr av för mycket mjöl.)
Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10-20 sek med elvisp.
Häll smeten i formen och bred ut den lite grann om det behövs.
Tårtsmeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter.
(Vill man ha en kladdigare kaka väljer man kortare tid. Tänk på att även formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid än en mindre.)
Grädda i ugnen.Färdiggräddad chokladtårta.
Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!
Kan man göra detta som muffins?
Äter lite kakor och tycker att halväten tårta ser tråkigt ut.
Vad ska man tänka på?
Kortare tid i ugnen? Högre ugnsvärme?
️ Skrivet av Marita
Jag undrar över mängden smör? Ska det verkligen vara så mycket? Jag har precis bakat kakan och smöret skiktade sig och kakan ser väldigt fet och "kladdig" ut. Kanske lägger det sig när den svalnat.
️ Skrivet av Susanne
Supergod! Den kommer jag garanterat att göra igen
️ Skrivet av Josefine
Underbart god! Bäst blir den om den får stå i kylen ett dygn innan servering. Då blir den som en kladdkaka och chokladkaka i ett. ;) Det är en jättebra receptsida du har! :)
webmaster
Svar till
mimmi
️ Skrivet av Susanne
Jag använder nuförtiden alltid äkta vispgrädde (med kort hållbarhet) i alla recept. Det är den godaste och nyttigaste grädden (utan tillsatser och helt naturlig). I de recept där det står grädde kan man använda andra gräddsorter än vispgrädde. Se det som "valfri sort". Men jag rekommenderar alltid vispgrädde som sagt. Vill man ha lägre fetthalt kan man blanda vispgrädde med mjölk eller vatten i de recept där grädden inte ska vispas, vilket då är de recept där det bara står "grädde". Jag har nog skrivit vispgrädde överallt där grädden ska vispas. I nyare recept brukar jag skriva vispgrädde för det mesta även om den inte ska vispas. Kul att du gillar min receptsida! :) Jag har ju hållit på med den i ungefär 10 år och vissa saker har ju förändrats med tiden så allt är inte konsekvent. Så det var inte alls någon dum fråga, snarare tvärtom! :)
️ Skrivet av mimmi
Det här är förmodligen en jättedum fråga, men är det någon skillnad på grädde och vispgrädde? I vissa recept här på sidan står det ibland grädde och ibland vispgrädde. Tycker jättemycket om den här sidan, hjälper verkligen nybörjare som mig! :)
webmaster
Svar till
Pamela
️ Skrivet av Susanne
Tack för tipsen! :)
️ Skrivet av Pamela
Kan tipsa om att denna kaka blir väldigt bra med glutenfritt mjöl också! :) Och med kokosflingor i stället för ströbröd.
webmaster
Svar till
elias
️ Skrivet av Susanne
Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för det är lätt att då ta för mycket mjöl eftersom det då packas. Tar man för mycket vetemjöl så blir kakan torrare. Sedan beror gräddningstiden även på hur stor form man har. Har du en större form så blir gräddningstiden kortare eftersom höjden på smeten blir lägre - kakan blir tunnare. Gräddningstiden beror också på ugnen, du kan behöva korta av tiden något om din kaka blev lite för torr och/eller kanske sänka den något i ugnen. Dessa tips är generella och gäller även andra liknande bakverk så det är alltid bra att tänka på om man vill optimera resultatet! :) Tack för tipset med grädden, låter gott!:)
️ Skrivet av elias
den var god,men lite för torr.men det blir bättre om man tar 3dl vispgrädde och blandar med 5 tsk florsocker och 0,25 dl vaniljsocker och vispar medelhårt och klär tårtan med denna.
webmaster
Svar till
Sussi
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra! :) Den choklad jag brukar använda är ju också 70% från Odense, men den är nog lite billigare än Fazer. Förpackningen innehåller ju 200 g choklad, antar att Fazer är 100 g. Däremot är nog Fazers lättare att bryta i bitar. Jag använder en vass kniv och det brukar gå bra. Skriv gärna igen och berätta om du märkte någon skillnad!
️ Skrivet av Sussi
Tack för receptet! Den blev väldigt god, jag använde Fazers mörka 70% premium, därav den mycket mäktiga chokladsmaken.
Den blir vår efterrätt imorgon ihop med vispad grädde - för det kräver kakan!
Nästa gång ska jag testa att göra kakan med den chokladen du tipsar om, mycket billigare och kanske lika god?
webmaster
Svar till
Linda
️ Skrivet av Susanne
Jag har ingen aning, jag har aldrig provat det så jag vågar inte rekommendera något. Om du provar vore det väldigt kul om du skrev och berättade hur det blev!
️ Skrivet av Linda
Hej jag undrar om man kan laggi i torkade chilly flakes? Jag letar efter ett bra recept pa en choklad chilly kaka.
webmaster
Svar till
lajla
️ Skrivet av Susanne
Varje ruta på bilden är 50 gram choklad men du ser ju bara toppen på dem. Det är den här mörka chokladen och om du kollar bilden där så ser du hur chokladen ser ut.
️ Skrivet av lajla
Hej, på bilden har du endast i några choklad rutor...
det motsvarar väll inte 200 g?
webmaster
Svar till
Matilda
️ Skrivet av Susanne
Kul att höra! :) Håller med, den är riktigt god och lyxigare än kladdkaka - men så är det ju lite finare råvaror också! :)
webmaster
Svar till
Jenny
️ Skrivet av Susanne
Jag skulle tippa på att du värmt på chokladsmeten för mycket. Ta bort den från plattan lite innan chokladen smält helt eftersom chokladen ändå smälter av den befintliga värmen och vi vill inte att smeten ska bli för varm. Så prova det nästa gång, ta hellre bort kastrullen från plattan för tidigt än för sent. Du kan ju alltid värma på igen om chokladen inte skulle smälta. Om du ändå låter kastrullen stå på för länge så kan du röra om i den en stund så att smeten svalnar innan du har i äggen. Detta står i receptet men jag ska nog ta och förtydliga att det är viktigt också, nu framgår kanske inte detta så tydligt som det borde.
️ Skrivet av Jenny
Smeten blir inte alls så fast som på bilderna trots att jag följt receptet till punkt och pricka. Vad har jag gjort för fel?
️ Skrivet av Matilda
Helt sjukt god chokladtårta!!! Mycket lyxigare än kladdkaka och så rik, len smak :) mycket godare än de man köper på konditorier! Tack för receptet!
webmaster
Svar till
Elin
️ Skrivet av Susanne
Det blir säkert gott!
️ Skrivet av Elin
Hej! Tror du att det skulle bli gott om man tog bort några rutor mörk choklad och ersatte med Marabou Apelsinkrokant? :)
webmaster
Svar till
Amanda
️ Skrivet av Susanne
Hej, ja man kan skippa kaffepulver som du ser står det "ev." i receptet så det går väldigt bra att hoppa över. Jag dricker inte heller kaffe för jag tycker det är beskt och inte gott. Däremot gillar jag kaffe i bakverk med en massa socker t.ex. mockarutor eller den här tårtan för då får man inte den där beska kaffesmaken.
️ Skrivet av Amanda
Hej!
Jag undrar om man kan skippa kaffepulverna(hatar kaffe) Och jag undrar om det kommer smaka kaffe om man har kaffepulver i . Jag sa snart baka det men jag undrade lite. Tack i förväg för de goda recepterna du gör!! Jag följer dem alltid! Tack
webmaster
Svar till
Jolie
️ Skrivet av Susanne
Nej jag håller med och du får gärna kritisera. Beroende på vilken form man har kan man klara sig utan ströbröd, annars kan man även ta kokosflingor istället. Jag har köpt nya formar nu som aldrig behöver smörjas det är mycket bättre!