175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smält smör och choklad på svag värme, det får inte koka. Ta bort från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt smält och blivit en blank och fin jämn smet.
Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.
(Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen - det är lätt att ta alldeles för mycket eftersom mjölet då packas. Häll istället upp mjölet eller väg det. Kakan blir torr av för mycket mjöl.)
Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10-20 sek med elvisp.
Häll smeten i formen och bred ut den lite grann om det behövs.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter.
(Vill man ha en kladdigare kaka väljer man kortare tid. Tänk på att även formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid än en mindre.)
Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!
Näringsvärde per bit, beräknat på 1 tårta = 12 bitar (64 g): 290 kcal, 25 g kolhydrater, 20 g fett, 4 g protein, 0 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde och hallon.
Hållbarhet och förvaring
Förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Sofia
Kan man göra detta som muffins?
Äter lite kakor och tycker att halväten tårta ser tråkigt ut.
Vad ska man tänka på?
Kortare tid i ugnen? Högre ugnsvärme?
️ Skrivet av Marita
Jag undrar över mängden smör? Ska det verkligen vara så mycket? Jag har precis bakat kakan och smöret skiktade sig och kakan ser väldigt fet och "kladdig" ut. Kanske lägger det sig när den svalnat.
️ Skrivet av Susanne
Supergod! Den kommer jag garanterat att göra igen
️ Skrivet av Josefine
Underbart god! Bäst blir den om den får stå i kylen ett dygn innan servering. Då blir den som en kladdkaka och chokladkaka i ett. ;) Det är en jättebra receptsida du har! :)
webmaster
Svar till
mimmi
️ Skrivet av Susanne
Jag använder nuförtiden alltid äkta vispgrädde (med kort hållbarhet) i alla recept. Det är den godaste och nyttigaste grädden (utan tillsatser och helt naturlig). I de recept där det står grädde kan man använda andra gräddsorter än vispgrädde. Se det som "valfri sort". Men jag rekommenderar alltid vispgrädde som sagt. Vill man ha lägre fetthalt kan man blanda vispgrädde med mjölk eller vatten i de recept där grädden inte ska vispas, vilket då är de recept där det bara står "grädde". Jag har nog skrivit vispgrädde överallt där grädden ska vispas. I nyare recept brukar jag skriva vispgrädde för det mesta även om den inte ska vispas. Kul att du gillar min receptsida! :) Jag har ju hållit på med den i ungefär 10 år och vissa saker har ju förändrats med tiden så allt är inte konsekvent. Så det var inte alls någon dum fråga, snarare tvärtom! :)