Aubergine
Recept med Aubergine
Näringsvärden
Aubergine är en grönsak som är god att steka, grilla eller rosta i stekpanna. Den är även god att ugnssteka tillsammans med andra grönsaker. Olivolja och tomat är gott till.
Aubergine kallas även äggplanta. Skalet är mörklila men fruktköttet är ljust, nästan vitt. Om fruktköttet är mjukt och brunt så är auberginen dålig och bör slängas. En normalstor aubergine väger 300-700 g.
Auberginer är temperaturkänslig och bör förvaras mellan +8-10°C men får lätt köldskador om de förvaras under +7°C i kylskåp. Köldskadorna syns i form av bruna prickar eller fläckar. En färsk aubergine har vitt fast fruktkött. Några bruna prickar är ingen fara så länge fruktköttet är fast men det är ett tecken på köldskador och att det är dags att äta upp auberginen innan den blir dålig.
Grilla aubergine
Skär aubergine i skivor på längden eller tvären. Marinera i olja, citron eller vinäger, kryddor och salt. Undvik soja. Kryddor som är goda är vitlök, curry, chili, färsk riven ingefära. Låt marinera minst 20 minuter. Grilla på varje sida tills skivorna fått lite färg.
Steka aubergine
Stek aubergine i skivor, ca 1 cm tjocka i olivolja i en rätt så varm stekpanna några minuter på varje sida tills de fått lite färg. Salta.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: Ja
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av aubergine.
Energi: | 25 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 4 g |
Protein: | 1 g |
Fett: | 0 g |
Fibrer: | 3 g |
Tips och info
Engelskt namn:
EggplantFinns i affären:
I grönsaksdisken året runt.Hållbarhet och förvaring:
ca 1 vecka i kylskåp. Tillagad aubergine går bra att frysa, men ej rå.Pris:
ca 15-30 kr/kgNäringsvärdestips:
Auberginer innehåller få kalorier men tänk på att de suger åt sig mycket fett om man steker dem.Ersätt med:
Zucchini