Recepten.se – Recept> Godis> Chokladkola

Chokladkola

Mycket god chokladkola gör du med detta recept. Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
chokladkola
Supergott recept på chokladkola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme
Mängd: 50 st

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Koka chokladkola så här:

  1. Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd gärna en träsked med flat kant att röra om med.

    Ta en liten form, ca 16x24 cm (måtten inte jättenoga, beror på hur tjocka kolabitar man vill ha) och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie. Tejpa hörnen och se till att den är stadig. Smörj den noga med flytande margarin eller smör annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

    Allra enklast är att använda gjut- och bakbalkar, kostar en slant men blir perfekt resultat med raka kanter. Jag lägger balkarna på en plåt med bakplåtspapper.

    OBS! Gör bara en sats åt gången.

    form med bakplåtspapper
    Form med bakplåtspapper.
    form av aluminiumfolie
    Form av aluminiumfolie.
    gjutbalkar på bakplåtspapper
    Gjutbalkar på bakplåtspapper.
  2. Mät upp grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen.

    Smält och blanda på högsta värme och rör om ordentligt tills det kokar upp.

    Ingredienser till kola i kastrull
    Vispgrädde, smör, strösocker, sirap, kakao, vaniljsocker.
    rör om
    Rör om.
  3. Låt koka på medelhög värme helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

    När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig. Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter. Ju större gryta, desto fortare går det. Med min gryta tog det 8 minuter.

    det kokar
    Det kokar.
    rör om kolasmeten
    Rör i botten när smeten börjar sjunka.
  4. Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

    Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg. Över 130°C får man hårda kolor. Om du vill känna vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har en kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

    Tänk på att röra om lite försiktigt så att rätt temperatur kan läsas av. Det kan ibland vara varmare nära botten. Det bästa är att använda både termometer och att göra kulprovet för att vara säker på att få den perfekta konsistensen.

    OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmakar - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

    använd gärna termometer
    Använd gärna termometer.
    chokladkolan är klar
    Chokladkolan är klar.
  5. Häll smeten i formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur.

    Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från t.ex. ett avklippt mjölkpaket eller en doseringstratt.

    kolasmet i form
    Kolasmeten i formen.
    stelnad chokladkolasmet
    Chokladkolan har stelnat.
  6. Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar.

    Lägg bitarna med lite luft mellan och bakplåtspapper mellan lagren i en burk. Då kladdar de inte ihop. Man kan också linda in varje bit för sig i smörpapper. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

    chokladkola skuren i bitar
    Chokladkolan skuren i bitar.

Information och tips

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde om 1 sats = 50 bitar, per kolabit (16 g): 63 kcal, 8 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Sockermängden går att minska. Chokladkolan blir söt ändå.

Hållbarhet och förvaring

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Malin
Enkelt recept, alltid jättegoda, återkommer till detta recept min favorit av kolor, finns ofta hemma det man behöver, bästa kola receptet!!!
Skrivet av Jocke
Supergott recept på chokladkola som jag och sonen gjorde till jul. Rekommenderas varmt!
Skrivet av Musse
Jättegoda kolor som får höga betyg från alla som jag bjuder på!
Riktigt bra recept, supertydligt och bra med bilder för mig som blir nervös när jag ska hålla koll på temperaturer och olika processer i ett recept.
Jag gjorde en sats på 5 dl grädde, alltså 1+2/3 sats, och det funkade finfint i min stora kastrull (kanske 10 liter). Jag klippte kolorna med sax istället för att skära med kniv, det blev lättare för mig.
Skrivet av Jonas
Ja smaken är som ….. men jag är nöjd med det här receptet och är nöjd med resultatet. Tack för att du lagt ner så mycket jobb med tydlig förklaring och fotografier för oss användare. Det uppskattas väldigt mycket. God Jul och Gott Nytt År.
Skrivet av findus
Smeten ska sjuda men inte sjunka.Sedan värmer man kakao aldrig över 90 grader då smaken förstörs
Skrivet av Anders Stålbrand
Hejsan jag gjorde din kola men minskade på sockret och tog mörkt muscovadosocker istället och innan jag hällde upp kolan blandade jag i 1 dl hackade saltade jordnötter det blev kanon detta va första gången jag va inne på din sida, bra jobbat
God Jul och Gott Nytt År mvh Anders
Skrivet av Anna-Karin
Jättegod kola! Gör denna varje år och alla i familjen älskar den😋
Skrivet av Ann
Jättegod kola och så enkel att göra 😊
Skrivet av Inte nöjd
För mycket socker och riktigt tam chokladsmak. Rekomenderas inte. Satsa på ett annat recept med mer smör, mindre grädde och mer kakao.
Skrivet av Emelie
Så jäklarns goda! Har gjort två väldigt lyckade satser men tredje och fjärde gick käpprätt åt helsike! Vet inte vad jag helt plötsligt gör för fel. Har testat att ha på både låg medelvärme och hög medelvärme men det börjar lukta bränt efter en stund och när jag häller upp kolan lägger sig smöret ovanpå och kolan är typ klumpig. Vad gör jag för fel?

Tack!
Svar till Erica Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Jag har inte glukos i mitt recept. Vi får hoppas att någon annan som läser detta vet och kan svara! Annars får du väl testa helt enkelt. Ta några av kolorna och förvara i frysen eller kylskåp istället och jämför! Skriv gärna och berättta!
Skrivet av Erica
Hej
Jag kokar mkt kola. Säljer på marknader. Har ett problem. Efter 2-3v blir kolan sjukt kladdig o lös runtom. Inte inuti. Den fastnar i pappret. Använder glukos o kokar till 135. Förvarar jag den för varmt. Har de i garaget 12-18 gr. Mvh erica
Svar till Caroline Skrivet av Susanne
Det beror på hur länge du kokar den, det står i receptet. Om du vill ha mjuk kola så kokar du kortare tid. Allt handlar om vilken temperatur smeten har så det enklaste sättet att lyckas är att använda termometer, gärna i kombination med kulprovet om man är osäker på vilken temperatur som motsvarar ens egen favorit-mjuk-seghet. Tänk bara på att det går väldigt fort på slutet så man får inte vara för långsam för då kan plötsligt kolasmeten hinna uppnå en högre temperatur än man tänkt sig och därmed blir kolan hårdare än man tänkt sig. Lycka till! 
Skrivet av Caroline
Är denna kola mjuk?
Svar till Anki Skrivet av Susanne
Ja det låter verkligen farligt gott! :) Tack för bra tips!
Skrivet av Anki
Tack för ett mycket uppskattar recept! Har gjort detta många gånger. Jag doppar alltid mina kolor i mörkchoklad efter att dem stelnat. Blir farligt gott :)
Svar till Bakarna Skrivet av Susanne
Precis som tidigare svar så måste kolan koka längre tid så den uppnår rätt temperatur, man behöver inte öka effekten, bara det kokar, men det går fortare om man kan öka effekten. Ett tips om man vill att kolan ska bli klar snabbare är att använda en kastrull med stor bottenyta, t.ex. en 5-literskastrull då går det riktigt snabbt, klart på ca 20 min medan det kan ta över en timme i en kastrull med liten bottenyta t.ex. en såskastrull.
Svar till Bakarna Skrivet av Baken
För att få den att stelna så måste kolan uppnå rätt temperatur. Du får koka den längre på högre effekt. Men var försiktig det är lätt att få den att bränna i botten vid högre effekt.
Skrivet av Bakarna
Hej! Vi får vår inte vår chokladkola att stelna. Vad ska vi göra?
Svar till Anki Skrivet av Susanne
Jag skulle nog inte chansa på det.
Skrivet av Alicia Luu
Kan man använda sån sirap man har till pannkakor
Svar till Linda Skrivet av Susanne
Tack för bra tips med salt! Det brukar vara gott med lite sälta till det söta så det ska jag också prova nästa gång! :)
Skrivet av Linda
Så fantastisk kola!! Jag tillsatte lite salt oxå och resultatet blev som Riesen men mjukare. Så det blir att doppa bitarna i mörk choklad. Mums! Det här gör jag igen!! Tusentack :)
Svar till Helena Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! :) Tack för tips på fler redskap som fungerar bra!
Skrivet av Helena
Den godaste chokladkolan till jul. Lika lyckat varje gång och populärt. Enkelt att göra att tar inte så lång tid.
Använder inte en träslev, jag tar en vanlig visp som tål hög värme.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl