Blåmusslor

Blåmusslor
Sköljda blåmusslor.

Blåmusslor är de vanligaste musslorna att använda i matlagning. Står det bara musslor i ett recept så är det troligtvis blåmusslor som avses.

Musslor kan användas i recept till förrätter och huvudrätter, tillsammans med bröd. De är också goda i fisk- och skaldjursgrytor och soppor, pastarätter och sallader.

Färska musslor köper man alltid levande med skal. Frysta musslor med eller utan skal finns i de flesta större mataffärer. Det finns även konserverade musslor som är skalade. Blåmusslorna har ett blåaktig-brun-violett skal, är ovala i formen, och de man köper i handeln är vanligtvis 5-6 cm långa. Blåmusslor är mycket vanliga i europeiska och nordamerikanska vatten, både vilda och odlade.

Om musslorna har en huvudroll i receptet bör man använda färska eller frysta musslor eftersom de smakar mycket bättre än konserverade.

Tänk på att färska öppna musslor som inte stänger sig när man knackar på dem bör kastas. Samma gäller kokta musslor som inte öppnat sig.

Blåmusslor är ett ätbart blötdjur som lever i vatten över hela världen. De blir oftast upp till 10 cm långa, men i Östersjön blir de oftast inte längre än ca 3 cm.

Skalet är blåaktig-brun-violett och de lever på 0-10 meters djup på stenar och skal på sandiga bottnar. De finns även på exponerade klippor, ofta i enorma mängder och tillsammans med havstulpaner.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Nej

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av blåmusslor.

Energi: 113 kcal
Kolhydrater: 2.3 g (varav sockerarter: 0.0 g)
Protein: 18.5 g
Fett: 3.3 g (varav mättat fett: 0.5 g, enkelomättat fett: 0.5 g, fleromättat fett: 1.1 g)
Kolesterol: 30.9 mg
Natrium: 273 mg

Tips och info

Engelskt namn:

common mussels, mussels, blue mussels

Finns i affären:

Färska blåmusslor finns i fiskdisken. Frysta blåmusslor finns i frysdisken. Konserverade blåmusslor finns bland konserverna.

GI tips:

Blåmusslor har lågt GI.

Hållbarhet och förvaring:

Färska musslor håller sig 1-2 dagar i kylskåp. Frysta och konserverade musslor håller sig länge, se bäst före datum på förpackningen.

Pris:

ca 60 kr/kg för frysta blåmusslor med skal

Ersätt med:

Färska blåmusslor kan ersättas med frysta. Beroende på maträtt kan musslor uteslutas eller ersättas med andra skaldjur.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Monica L
Hej hur tinar jag bäst frysta blåmusslor? innan kokning
Hur långt innan tillagning ska jag tina dom? ska dom tinas i kylskåp eller rumsvärme?

Mvh Monica

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest