Fiskgratäng

Ljuvligt god klassisk fiskgratäng med torsk, räkor och dill som är oerhört enkel att göra med detta recept. Servera gärna med potatismos.
fiskgratäng
Tid: ca 30 minuter
5 portioner

Ingredienser:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tina fisken och skär den i ca 2 cm bitar.

    Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
    fiskbitar i ugnsform
    Fiskbitar i ugnsform.
  2. Sätt in ugnsformen i mitten av ugnen i 200°C i 15 minuter. Sätt in en plåt ovanför eller täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.

    fisken tillagad
    Fisken tillagad.
  3. Mät upp vetemjölet i en kastrull. Tillsätt drygt hälften av grädden och vispa till en jämn tjock smet. Späd med resten av grädden, lite i taget och vispa till en jämn smet.

    Vispa till sist ner mjölken.

    vetemjöl och grädde
    Vetemjöl och grädde.
    mjölet utvispat
    Mjölet utvispat.
    all grädde och mjölk ihopvispat
    All grädde och mjölk ihopvispat.
  4. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra ca 3 minuter. Det ska vara en tjock sås.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  5. Tillsätt fiskfond, dill och räkor. Blanda och låt såsen bli varm igen.

    Smaka av med eventuellt mer fond, salt och peppar.

    • 2 msk fiskfond eller skaldjursfond
    • ca 0,75 dl (ca 35 g) hackad dill (går bra med fryst)
    • ca 200-300 g frysta skalade räkor
    fond, dill och räkor tillsatt
    Fond, dill och räkor tillsatt.
    såsen klar
    Såsen klar.
  6. Häll såsen över fisken och ställ in i mitten av ugnen i 250°C i ca 10 minuter tills den fått lite färg.

    Servera gärna med potatismos och sallad.

    såsen hälld över fisken
    Såsen hälld över fisken.
    fiskgratängen klar
    Fiskgratängen klar.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (305 g): 416 kalorier, 7 g kolhydrater, 27 g fett, 39 g protein

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Hållbarhet och förvaring

Överbliven fiskgratäng håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jim
Mitt förslag är att köpa fryst torskrygg lägg ned fisken i en smord ugnsfast form, spritsa mos runt om och häll såsen i mitten över fisken så att det täcker fisken (EJ över moset som skall skapa en "mur"). När moset fått färg är gratängen klar. Enklare och fisken blir inte överkokt, enligt min enkla mening.
Skrivet av Ann-K L
Ännu en av gångerna jag vänt mig till dina recept, Fiskgratäng denna gång. Som vanligt, recept som steg för steg visar vägen till en snabblagad och supergod fiskgratäng på torsk och räkor. Tusen TACK för recepten.se kan inte bli enklare än så!
Skrivet av Linn
Hej! Går det att göra utan räkor? Eller blir det stor skillnad?
Skrivet av Joe
Supersmarrigt recept
Skrivet av Ana
Hej! Detta recept ser supersmarrigt ut, går det att frysa in?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest