Fiskgratäng

Ingredienser:
- 800 g torskfilé eller annan fiskfilé
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 2 msk fiskfond eller skaldjursfond
- ca 0,75 dl (ca 35 g) hackad dill (går bra med fryst)
- ca 200-300 g frysta skalade räkor
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter
-
Tina fisken och skär den i ca 2 cm bitar.
Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.
Smord ugnsform. Fiskbitar i ugnsform. -
Sätt in ugnsformen i mitten av ugnen i 200°C i 15 minuter. Sätt in en plåt ovanför eller täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.
Fisken tillagad. -
Mät upp vetemjölet i en kastrull. Tillsätt drygt hälften av grädden och vispa till en jämn tjock smet. Späd med resten av grädden, lite i taget och vispa till en jämn smet.
Vispa till sist ner mjölken.
- 3 msk vetemjöl
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
Vetemjöl och grädde. Mjölet utvispat. All grädde och mjölk ihopvispat. -
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra ca 3 minuter. Det ska vara en tjock sås.
Såsen kokar. -
Tillsätt fiskfond, dill och räkor. Blanda och låt såsen bli varm igen.
Smaka av med eventuellt mer fond, salt och peppar.
- 2 msk fiskfond eller skaldjursfond
- ca 0,75 dl (ca 35 g) hackad dill (går bra med fryst)
- ca 200-300 g frysta skalade räkor
Fond, dill och räkor tillsatt. Såsen klar. -
Häll såsen över fisken och ställ in i mitten av ugnen i 250°C i ca 10 minuter tills den fått lite färg.
Servera gärna med potatismos och sallad.
Såsen hälld över fisken. Fiskgratängen klar.