Recepten.se – Recept> Gluten

Gluten

Glutenfria livsmedel
Några exempel på naturligt glutenfria livsmedel är bovetemjöl, fiberhusk och mandelmjöl. När du är glutenintolerant bör du bland annat undvika mjöl, pasta och bröd.

Om man är glutenintolerant så bör mat som innehåller gluten undvikas. Här finns information om glutenintolerans och glutenfria recept.

Gluten och glutenintolerans

Glutenintolerans kallas även celiaki och innebär att man inte tål gluten.

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Livsmedel som i normala fall innehåller gluten är:

  • bröd
  • mjöl
  • flingor
  • kli
  • gryn
  • pasta

Det finns glutenfria specialprodukter som alternativ och brukar finnas på en särskild hylla i affären. Dessa produkter är ofta baserade på de glutenfria råvarorna; ris, bovete, hirs eller majs.

I många fall finns även bra och naturligt glutenfria produkter man kan ersätta med.

Produkt med gluten Ersätt med glutenfritt alternativ
Vetemjöl i sås Potatismjöl, majsstärkelse, arrowrot
Pasta, bulgur, matvete Quinoa, Potatis, ris

Symptom vid glutenintolerans

Symptom för vuxna

  • Oförklarlig trötthet
  • Låga blodvärden

Symptom för barn

  • Viktminskning
  • Illaluktande, lös avföring

Glutenfri kost

Uteslut produkter som innehåller vete, råg och korn.

Havregryn

Havregryn kan oftast ätas av glutenintoleranta efter samråd med läkare och dietist. Då rekommenderas särskilda havregryn i affären t.ex. "ren havre" från Semper som är framställd på ett särskilt sätt för att inte innehålla några spår av gluten från vete, råg eller korn.

Spannmålsallergi

Man kan även vara allergisk mot spannmål, vilket inte är samma sak som glutenintolerans.

Vanliga symptom är eksem både hos vuxna och barn. Hos barn är även ont i magen, kräkningar och allergisk snuva vanligt.

Glutenfria recept på recepten.se

Recept på luncher och varmrätter är inte uppmärkta som glutenfria eftersom nästan all vanlig mat är glutenfri eller är väldigt enkel att göra glutenfri. De recept som innehåller vetemjöl eller idealmjöl till sås går att byta ut mot t.ex. arrowrot.

Glutenfria recept på bakverk

Recepten nedan innehåller antingen inte gluten eller också så finns det information om vad man ska ersätta dessa ingredienser med för att resultatet ska bli glutenfritt.

Apelsinmandelrutor

Apelsinmandelrutor med chokladtäcke

Mycket goda kakor med endast 4 ingredienser: mandelmassa, apelsin, ägg och choklad. Bakas enkelt i långpanna.

Tid: 1 timma och 20 minuter varav 30 minuter i ugnen
apelsinpannacotta

Apelsinpannacotta

Recept på apelsinpannacotta, en len och fin pannacotta med apelsin och choklad. Otroligt god smakkombination. Prova så får du se!

Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Aprikoser under minttäcke med vispgrädde och valnöt

Aprikoser under minttäcke

Enkelt, gott och lyxigt recept som är klart på 10 minuter! Aprikoser med smält mintchoklad (after eight) serverade med vispgrädde eller glass. Mums!

Tid: 10 minuter
banan och chokladyoghurt, mellanmål

Banan i chokladyoghurt med mandel

Recept på mellanmål eller dessert. Banan i chokladyoghurt med mandel. Bilder steg för steg.

Tid: 10 minuter
blåbärsglass

Blåbärsglass

Recept på mycket god blåbärsglass som är enkel att göra. Med eller utan glassmaskin.

Tid: ca 35 minuter med glassmaskin, ca 4 timmar och 15 minuter utan glassmaskin
Cheesecake

Cheesecake

Fantastiskt god cheesecake. En frusen glasstårta med digestivekex. Mycket god och även enkel att göra med detta recept.

Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Chokladbollar

Chokladbollar

Baka chokladbollar. En svensk klassiker som även kallas kokosbollar. Enkelt recept, perfekt för nybörjare och barn. Ingen ugn behövs. Rulla i kokosflingor eller pärlsocker.

Tid: 30 minuter
chokladfudge med salta jordnötter

Chokladfudge med salta jordnötter

Recept på chokladfudge med salta jordnötter. Otroligt gott och enkelt godis. Endast 3 ingredienser.

Tid: 75 min varav 60 min att stelna
chokladglass

Chokladglass

Recept på godaste chokladglassen som du enkelt gör själv med eller utan glassmaskin!

Tid: 15 minuter + 20 minuter i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen
chokladgodis

Chokladgodis

Recept på supergott chokladgodis. Mycket enkelt att göra. Risk för strykande åtgång!

Tid: 30 minuter och 2-4 timmar för att stelna
chokladknäck

Chokladknäck

Chokladknäck är ljuvligt god knäck med chokladsmak! Mycket gott julgodis. Koka knäcken i en stor kastrull. Gör kulprovet.

Tid: ca 1 ½ timme
chokladkola

Chokladkola

Ljuvligt god chokladkola som du enkelt gör själv med detta recept. Använd gärna termometer. Passar utmärkt som julgodis.

Tid: 1 ½ timme
chokladmousse

Chokladmousse

Underbar chokladmousse. Med mörk choklad, vispgrädde och äggulor. Ett lyxigt recept på en dessert för chokladälskaren.

Tid: 1 timme, 15 min varav 1 timme i kylskåp
chokladmousse GI

Chokladmousse GI

Ett recept på chokladmousse med ytterst få kalorier, nästan inga kolhydrater, mycket protein. Perfekt GI recept. Dessutom väldigt gott!

Tid: 10 minuter
Chokladmuffins LCHF och glutenfria

Chokladmuffins LCHF

Recept på LCHF-Chokladmuffins. Mycket goda chokladmuffins utan varken vetemjöl eller strösocker. De är glutenfria och enkla att göra.

Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen
chokladpannacotta

Chokladpannacotta

Recept på chokladpannacotta som är mycket enkelt att göra! Mycket god och läcker dessert för den som gillar choklad!

Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
chokladsufflé

Chokladsufflé

Enkelt recept på god och krämig chokladsufflé som du enkelt gör i små formar. Servera varma från ugnen.

Tid: 30 minuter, varav 10 i ugnen
chokladtryffel

Chokladtryffel

Underbar chokladtryffel som enkelt tillverkas av mörk choklad, grädde och ev. din favoritlikör. Mycket gott chokladgodis som smälter i munnen.

Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Chokladtryffel med jordnötter

Chokladtryffel med jordnötter - LCHF

Mycket god chokladtryffel med jordnötter som är enkla att göra. Fungerar även med LCHF. Bilder steg för steg.

Tid: ca 20 minuter + ca 2 timmar att stelna
citronglass

Citronglass

Recept på min goda citronglass. Supersmarrig syrlig glass med citron som är enkel att göra!

Tid: 15 minuter + ca 20 min i glassmaskin eller 3-4 timmar i frysen

Kommenterarer

Vill du ha svar?
info
Svar till Viola Järphed Skrivet av Susanne
Jag har inte provat det själv men jag tror du kan byta ut vetemjölet mot kokosmjöl. Sedan byter du ut smöret mot mjölkfritt margarin och grädden i fyllningen mot havregrädde. Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
Skrivet av Viola Järphed
Hej! Jag har gjort din veganska chokladoaj med tryffel och har fått förfrågan om att göra den vegansk, nöt och glutenfri till ett dop. Har du tips på vilken botten man kan göra? Jag är ganska ny på detta område med vegansk och glutenfritt.
MVH Viola
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av bra tips!
Skrivet av Emma
Hej igen!
Jag bakade 2st glutenfria ambrosiakakor, båda blev väldigt bra! Jag använde mig av ditt recept på kakan men bytte ut vetemjölet mot ett glutenfritt mjöl (fint), samma mängd.

Den första gjordes i en för stor form så den blev tunn, trots det så höll den sig ganska fluffig. Den andra gjorde jag i en mindre form och ökade på bakpulvret med 1tsk för att vara på den säkra sidan, den blev riktigt bra också. Höll sig i dagar.

Så det enda man behöver göra är egentligen att byta ut mjölet, extra bakpulver behövs nog inte :)
Svar till Emma Skrivet av Susanne

Nej jag tror precis som du att man kan inte säga något generellt utan det varierar från recept till recept. Tyvärr har jag inget recept på glutenfri ambrosiakaka men eftersom kakan är en typisk sockerkaksbotten med glasyr så borde du kunna hitta ett recept på glutenfri mjuk kaka som du sedan gör ambrosiaglasyren till.

Lycka till och skriv gärna ditt glutenfria recept här om det blev bra! :)

Skrivet av Emma
Jag har hört att man kan byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl i nästan alla recept. Enligt rykten , om man byter ut vetemjölet, ska man dubbla mängden jäst/bakpulver och lägga till 1-2st ägg.
Vet du något om det? 1-2 ägg borde väl inte gälla för varje recept pga att smetstorleken varierar?
Jag tänkte baka en glutenfri ambrosiakaka om det går, men är lite nervös över vad jag behöver ändra i receptet för att det ska bli bra
Svar till "Tellma" Skrivet av Susanne
Att man går upp i vikt beror på att man stoppar i sig fler kalorier än man gör av med. Äter man sötsaker så är det lätt att man äter för mycket eftersom det dämpar mättnadskänslan och ökar suget efter mera mat. Dessutom är det mycket kalorier i sötsaker. Så dra ner på sockret, ät mindre portioner och motionera mera så borde vågen vända neråt.
Skrivet av "Tellma"
Sen kan tilläggas att jag äter en hel del sötsaker, men även dessa är fria från vetemjöl och mejeriprodukter. Varför går jag upp i vikt av sötsaker som varken innehåller vetemjöl eller mejeriprodukter? Det kan knappast vara sockret som orsakat ALLA extrakilon?
Skrivet av "Tellma"
Vetemjöl är onyttigt, själv är jag intolerant och äter utan gluten. Det är bra mycket nyttigare, men sedan jag började med glutenfritt har jag lagt på mig en hel del extrakilon... jag var inte som de flesta intoleranta undernärd innan, jag var normalviktig men numera har jag blivit lite mullig.
Varför har jag gått upp i vikt av att utesluta vetemjöl samt mejeriprodukter? Det ska väl vara tvärtom när man äter nyttigare?
Skrivet av Fabian
Semper har också en del bra glutenfria recept faktiskt. Brukar kolla där ibland. http://www.semperglutenfritt.se/glutenfria-recept