Chokladbollar
Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.

Ingredienser:
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2-3 msk bryggt kaffe
- eller 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk apelsinjuice
- 4 msk kakao
- 3,5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
Garnering:
- ca 0,75 dl kokosflingor
- eller ca 0,75 dl pärlsocker
Utrustning:
- ev. elvisp
-
Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet med elvisp.
Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
Smör, strösocker, vaniljsocker. Smör och socker vispat. -
Blanda snabbkaffepulver med vatten.
(Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)
- 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
Vatten och snabbkaffepulver. -
Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp.
Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.
- 4 msk kakao
- 3,5 dl havregryn
- 1 dl kokosflingor
- 2-3 msk bryggt kaffe
- eller 2-3 tsk snabbkaffepulver och 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk vatten
- eller 2-3 msk apelsinjuice
Kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt. Chokladbollssmet. -
Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.
Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.
(Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.)
- ca 0,75 dl kokosflingor
- eller ca 0,75 dl pärlsocker
Chokladboll och kokosflingor. Chokladboll rullad i kokosflingor. - ca 0,75 dl kokosflingor
-
Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag.
Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.
Serverade chokladbollar.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
LCHF Tips
Variationstips
- Gillar man inte kaffe så kan det enkelt ersättas enligt alternativen i ingredienslistan.
- Chokladbollarna kan rullas i vad man vill t.ex. strössel, krossade corn flakes, kokosflingor och pärlsocker. Man kan om man vill färga t.ex. kokosflingor med karamellfärg.
- Vill man ha lite lyxigare chokladbollar med mer chokladsmak så kan man blanda i ca 50 g finhackad mörk choklad eller doppa bollarna i smält choklad och därefter rulla i kokosflingor.
- Man kan smaksätta med 1 msk punsch eller annan likör som t.ex. Kahlua, Baileys, Amaretto. Prova gärna även lakritspulver, hallonpulver eller flingsalt.
- Prova gärna brynt smör. Då smälter man smöret och låter det steka så det blir gyllene och får en nötig smak. Låt svalna innan du blandar i det.
Hållbarhet och förvaring
Den var jätte krispig och god
Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.
1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.
Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.
Även om detta är ett grundrecept, som du skriver, så är det så trevligt presenterat. Texten ger bra insikt i processen, och jag uppskattar verkligen att ingredienslistan innehåller "eller" dvs förslag på vilka ingredienser som kan bytas mot substitut.
Jag hittade hit efter att google presenterat ditt recept för formfranska, och det var också mycket uppskattat!

webmaster
Går det bra att göra chokladbollar utan havregryn?
Med vänlig hälsning Brittmarie