Recepten.se – Recept> Godis> Chokladbollar

Chokladbollar

Baka jättegoda chokladbollar med havregryn och kakao, ett svenskt klassiskt bakverk som de flesta tycker om, både barn och vuxna, som även kallas kokosbollar. Havrebollar är liknande men inte samma sak som dessa.

Chokladbollar
Mycket goda klassiska svenska chokladbollar rullade i kokosflingor.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter
Mängd: 20 st

Ingredienser:

Garnering:

Laktosfritt - Nästan alla laktosintoleranta tål vanligt smör annars finns laktosfritt smör.
Glutenfritt - Havre innehåller inte gluten men havregryn kan innehålla spår av gluten från framställningen. De flesta glutenintoleranta tål dessa pyttesmå mängder men för de extremt glutenintoleranta så kan man köpa specialframställda glutenfria havregryn t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätta havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Mät upp smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt. Vispa till en jämn smet med elvisp.

    Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fort.

    chokladbollar steg 1: smör, strösocker, vaniljsocker
    Smör, strösocker, vaniljsocker.
    chokladbollar steg 1: smör och socker vispat
    Smör och socker vispat.
  2. Blanda snabbkaffepulver med vatten.

    (Det går också bra att använda bryggt kaffe eller något av de andra alternativen vanligt vatten eller apelsinjuice beroende på vilken smak man vill ha på sina chokladbollar, se ingredienslistan.)

    chokladbollar steg 2: vatten och snabbkaffepulver
    Vatten och snabbkaffepulver.
  3. Tillsätt kaffe (eller vatten eller apelsinjuice), kakao, havregryn och kokosflingor och rör till en jämn smet med elvisp.

    Kör gärna lite extra, gärna ca 5 minuter med elvispen så blir smeten ännu godare.

    chokladbollar steg 3: kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt
    Kaffe, kakao, havregryn, kokosflingor tillsatt.
    chokladbollar steg 3: chokladbollssmet
    Chokladbollssmet.
  4. Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla bollar i valfri storlek av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

    Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

    (Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.)

    chokladbollar steg 4: chokladboll och kokosflingor
    Chokladboll och kokosflingor.
    chokladbollar steg 4: chokladboll rullad i kokosflingor
    Chokladboll rullad i kokosflingor.
  5. Servera chokladbollarna kylskåpskalla, då är de godast tycker jag.

    Man kan annars låta dem stå framme i rumstemperatur en stund så blir de mjukare men även kladdigare.

    chokladbollar steg 5: serverade chokladbollar
    Serverade chokladbollar.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per chokladboll (27 g): 130 kcal, 11 g kolhydrater, 9 g fett, 1 g protein

Serveringstips

Bollarna kan man antingen rulla i kokosflingor eller pärlsocker. Servera dem kylskåpskalla, gärna till fika, som godis eller på barnkalaset!

Tips & tricks

Det här är ett väl beprövat recept som är svårt att misslyckas med. En extra bonus att de bakas utan ugn, perfekt för barn att baka själva.

LCHF Tips

Gör receptet på LCHF chokladbollar istället.

Variationstips

  • Gillar man inte kaffe så kan det enkelt ersättas enligt alternativen i ingredienslistan.
  • Chokladbollarna kan rullas i vad man vill t.ex. strössel, krossade corn flakes, kokosflingor och pärlsocker. Man kan om man vill färga t.ex. kokosflingor med karamellfärg.
  • Vill man ha lite lyxigare chokladbollar med mer chokladsmak så kan man blanda i ca 50 g finhackad mörk choklad eller doppa bollarna i smält choklad och därefter rulla i kokosflingor.
  • Man kan smaksätta med 1 msk punsch eller annan likör som t.ex. Kahlua, Baileys, Amaretto. Prova gärna även lakritspulver, hallonpulver eller flingsalt.
  • Prova gärna brynt smör. Då smälter man smöret och låter det steka så det blir gyllene och får en nötig smak. Låt svalna innan du blandar i det.

Hållbarhet och förvaring

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Oskar Värn
De vart såå goda jag kommer absolut använda detta recept igen😃
Skrivet av BJARNE 🦂
Exakt så ska dom smaka. Tips blanda gärna mortlad turkisk peppar 2 st i smeten & hoppa saltet pricken över i'et 😜
Skrivet av Sandra
Hällde i aningens mer kaffe och bytte ut kokosflingorna mot 0,5dl havregryn. Blev toppen!
Skrivet av Johan
Mycket bra recept men så mycket enklare att i med allt utom havre och kaffe på. Röra om smeten och sedan i med havren och köra elvisp med degkrokar.
Skrivet av Ingela
Hej och tack för ett bra recept, dom blev jättegoda
Skrivet av Jessica
They are so good! Thank you for this recept. Greets from a german Sweden Fan!
Skrivet av benjamin
hej tack för det här jag behövde det till skolarbetet
Skrivet av Ada
Verkligen gott! Gorde med cornflakes i ställlet för havregryn (ide från en annan komentar. Super!
Skrivet av Lilly Aziz
Så god 😋
Den var jätte krispig och god
Skrivet av Rahma
Jag har gjort dessa flera gånger och de var extremt goda, jag har till och med gjort ett nytt eget recept som lyder:

Ingredienser:
200 g smör, 2 dl strösocker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl bryggt kaffe, 3 msk kakao, 1 krm salt, 4,5 dl havregryn, 0,5 dl kokosflingor.

1. vispa ihop smöret (rumsvarmt) med strösockret och vaniljsockret till en jämn smet.
2. tillsätt kaffet, kakaon, saltet, havregrynet och kokosflingorna till smeten och rör till en jämn smet med elvisp.
3. gör smeten till bollar (valfri storlek)
4. häll upp en mängd kokosflingor i en bunke och rulla bollarna i den.
5. efter att ha rullat de i kokosflingorna: lägg bollarna i kylen cirka 1,5 timme och servera kallt.

Jag gjorde detta recept som en blandning av havrebollar och chokladbollar.
Skrivet av sina naseri
jätte god tack så mycket för recepten
Skrivet av Jenna
De godaste chokladbollarna. Så enkelt, så gott!
Skrivet av shahrbanoo 10 år
har dem som skolupgift ops måste sluta läraren kommer hihihh
Skrivet av April
Jag har gjort denna chokladbollar hur många gånger som helst! Så enkelt och så himla god! Tack!
Skrivet av https://toppenfem.blogg.se/
Hej cool blogg
Skrivet av Jenny
Jag plussar på en halv matsked kaffe och 1 matsked vaniljsocker och de blir himmelskt goda 🙂
Skrivet av Heike
Jag gjorde degen på samma sätt. Smakade bra!!! Jag älskar svenska Chokladbollar.
Skrivet av Kenne Stjernquist
Chokladbullarna ser goda ur, men om man inte gillar kokos, kan man öka på med motsvarande mängd havregryn istället, eller har du nåt annat bra alternativ?
Skrivet av Frida
Jag brukar ofta få lite för grynig konsistens på chokladbollarna men det blev jättebra när jag vispade smeten istället för att bara röra med en slev. Bra recept!
Skrivet av Billy
Måste bara säga, vilken fantastisk hemsida!

Även om detta är ett grundrecept, som du skriver, så är det så trevligt presenterat. Texten ger bra insikt i processen, och jag uppskattar verkligen att ingredienslistan innehåller "eller" dvs förslag på vilka ingredienser som kan bytas mot substitut.

Jag hittade hit efter att google presenterat ditt recept för formfranska, och det var också mycket uppskattat!
Skrivet av Hanna
Fina och goda bakelser m.m.m.m.m.m.
Skrivet av Jerry Sollien
Receptet är perfekt som det är, och till de experimentlystna föreslår jag en nypa salt och lite Amaretto.
Skrivet av anonym
kan man göra chokladbollarna med smält smör också? Jag har inte köpt smält smör.
Svar till Brittmarie Skrivet av Susanne
Nja möjligtvis att du skulle kunna ta en massa kokosflingor eller något annat liknande men då blir det ju inte samma smak förstås utan ett annat bakverk. Annars kan du ju bara ställa in smeten (sockret och smöret) i kylen och låta den stå där tills du köpt havregryn, chokladbollssmeten håller sig många veckor i kylen. Lycka till!
Skrivet av Brittmarie
Hej! Blandade ihop socker och smör! Skulle sedan ta havregryn och det var slut (tydligen nån annan som varit och tagit där)!!!!
Går det bra att göra chokladbollar utan havregryn?

Med vänlig hälsning Brittmarie
  1   2   3   4   5   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl