Banka ut köttskivorna så de får större yta och blir tunna. Gör så här: Ta en köttskiva i taget och lägg i en plastpåse och banka ut det med undersidan av en kastrull eller stekpanna.
Lägg de utbankade köttskivorna i en hög på en tallrik.
Mät upp vetemjöl, salt och peppar i en djup tallrik. Blanda.
Knäck äggen i en annan djup tallrik. Vispa upp dem lätt med en handvisp.
Mät upp ströbrödet i en tredje djup tallrik. Ställ tallrikarna i ordning efter varandra.
För varje köttskiva: Doppa först i mjölet. Doppa därefter i uppvispat ägg och doppa sist i ströbröd.
(Tänk på att i varje moment försöka täcka ytan (både under- och översidan).
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka schnitzeln.
(Ta lite smör i taget. Men tänk på att det behövs mer än man tror. Tar man för lite så fastnar paneringen lätt i stekpannan så ta hellre för mycket än för lite.)
Stek ca 5 minuter per sida på medelvärme så att schnitzlarna blir gyllenbruna utan att bli brända. (Det kan hända att man behöver prova sig fram lite här med sin spis för att hitta rätta effekten. Själv har jag läge 5 av 9.)
Tänk på att inte snåla med smöret. Det går åt mycket! När du vänder schnitzlarna kan det hända att du behöver ha på mer smör. Har du för lite smör så fastnar paneringen i stekpannan.
Servera med kokt potatis och gröna ärtor. Lägg en citronskiva på schnitzeln. Lägg ansjovisfiléerna utmed kanten och lägg kapris i mitten (se bild).
Hållbarhet och förvaring
Visa alla kommentarer
Recept och foto: Susanne Jarl