Recepten.se – Recept> Huvudrätter> Rotsakspytt

Rotsakspytt

Rotsakspytt är ett enkelt recept på ugnsstekt potatis, morötter och rotselleri. En mycket god potatisrätt. Passar bra till kött.
Rotsakspytt
Prova detta recept på rotsakspytt med potatis, morötter och rotselleri. Det blir jättegott!
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 timme
Mängd: 4-6 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Skala potatis, morötter och rotselleri.

    Skär i små bitar, antingen strimlor, tärningar eller annan form. Lägg dem i en ugnsform.

    strimlat i formen
    Strimlat i formen.
  2. Häll på olja och salta. Rör om och salta mera. Rör om och häll på så mycket olja att alla rotsaker får lite olja och salt på sig.

    Ställ in i mitten av ugnen i 225°C.

    olja och salt
    Olja och salt.
  3. Ta ut efter ca 20 minuter och rör om, salta och ringla på mer olja om det fastnat.

    efter 20 min i ugnen
    Efter 20 min i ugnen.
  4. När det börjar bli klart - efter totalt ca 35 minuter. Strö över lite timjan och ringla över lite honung.

    Ställ in i ugnen ytterligare 5-15 minuter. Provsmaka en bit för att se när det är klart.

    timjan och honung
    Timjan och honung.

Kategorier

Information och tips

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Peter T Skrivet av Susanne
Ja lök är gott! Tack för bra tips! :)
Skrivet av Peter T
Jag brukar rosta ungefär enligt receptet i smord långpanna (så man kan breda ut rotsakerna) och lägga till lökklyftor efter ca en kvart - 20 minuter. Lite lök i lyfter det hela ett steg till :)
Skrivet av Adam
Testa gärna denna pytt med såsen från asiatisk oxfile.
super.
Skrivet av Susanne
Svar till Hej: Nej, potatisen ska inte kokas.
Skrivet av Hej
Ska man koka potatisen innan?
Skrivet av Sarah
Jag har själv inte testat detta recept, men vill kommentera Harriets inlägg. Honung tillsammans med potatis och morötter (och även pumpa, palsternacka mm) är jättegott! Testa tex honungsglaserade morötter i ugnen tillsammans med en bit kött eller kyckling, underbart gott!
Skrivet av Harriet Tuominen
Rotsaker i ugnen är underbart gott. Men den som har läst sin Montignac skulle med en gång dra ner mängden morötter till hälften (högt glykemiskt index), och avstå från honungen.
Ärligt talat, även utan Montignac skulle det inte ha fallit mig in att droppa över honung; salt, peppar, olivolja och vitlök är vad som gör rotfrukter i ugnen så väldigt goda. Utöver det kan man ha andra kryddor, men de behövs inte.
Harriet
  1
Recept och foto: Susanne Jarl