Vetekex

Ingredienser:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
- Varmluft: 175 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med varmluftsfunktion
-
Smält smöret försiktigt, tag bort bort från värmen när drygt hälften smält och rör sedan tills allt smält och häll sedan på mjölken. Låt stå och svalna.
Smält smör och mjölk. -
Mät upp grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda.
(Var noga när du mäter upp vetemjölet, använd helst våg eller häll upp mjölet i litermått. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket, då blir det svårt att få ihop degen.)
- 1,5 dl grahamsmjöl
- 180 g (ca 3 dl) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,75 tsk salt
Grahamsmjöl, vetemjöl, bakpulver, salt. Torra ingredienserna blandade. -
Häll på det avsvalnade smöret blandat med mjölken. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg, använd gärna elvisp med degkrokar.
Smör och mjölk tillsätts. Ihoparbetad deg. -
Plasta in degen med plastfolie och ställ in kylskåpet ca 30 minuter.
Inplastad deg i plastfolie. -
Kavla ut degen på ett bakplåtspapper 30x40 cm så att degen blir jämntjock. Sporra ut till fyrkantiga bitar.
(Det går även bra att kavla ut på två mindre plåtar, man kan även kavla ut och ta ut med mått i valfri form. Beroende på hur tjocka kex man vill ha kan man även variera det genom att kavla tunnare, tänk bara på att det är viktigt att degen blir jämntjock på en plåt så att kexen blir jämnt gräddad.)
Degen utkavlad. Fyrkantiga bitar utsporrade. -
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme) tills kexen börjar få antydan till färg. (Vill du använda varmluftsfunktionen på din ugn så är det 175°C i ca 12 minuter.)
Låt kexen svalna och kallna på plåten.
Förvara gärna vetekexen i en plåtburk, torrt och svalt.
Grädda i ugn. Färdiggräddade vetekex.