Schackrutor

Ingredienser:
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
Utrustning:
- elvisp
- ev. hushållsvåg
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
Smör och strösocker. -
Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.
Smör och strösocker blandat. -
Tillsätt vetemjölet.
(När du mäter upp vetemjölet, häll upp det i litermått eller väg det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen så blir det väldigt lätt packat och du kommer ta för mycket mjöl.)
- 4,5 dl vetemjöl
Vetemjöl tillsatt. -
Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor (som på bilden).
(Först blir det små smulor och sedan blir dessa smulor större och större. Tar ca 1-2 minuter med elvisp. Sedan går det lätt att trycka ihop degen till en boll.)
Nu går det lätt att trycka ihop degen till en boll. -
Tryck ihop degen till en boll. Dela bollen i två delar. Använd våg om du vill vara exakt.
Hela degen. Degen delad i 2. -
Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker.
Kör med elvisp till en jämn smet.
Tryck ihop degen till en boll.
- 2 tsk vaniljsocker
Vaniljsocker tillsatt. Vaniljsocker inarbetat. -
Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao.
Kör med elvisp till en jämn smet.
Tryck ihop degen till en boll.
- 2 msk kakao
Kakao tillsatt till andra degen. Kakao inarbetat. -
Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka.
Använd gärna hushållsvåg och se till att varje boll väger lika mycket.
De 2 degdelarna. Dela till 4 delar. -
Rulla ut bollarna till längder, ca 27 cm.
Tryck till längderna så de får en kvadratisk form.
Rulla ut till längder. Platta till. -
Lägg längderna tätt ihop, varannan mörk och ljus och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.
Lägg ihop. Lägg ihop. -
Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.
Plasta in. -
Ta fram kakdegen och ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda.
Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass, jag brukar använda min största köttkniv.
Kylskåpskall deg. Skär i skivor. -
Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.
Ogräddade schackrutor. -
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite tendens till gyllene färg i kanten.
Grädda i ugn. -
Låt kakorna svalna utan bakhandduk, jag brukar lägga dem på köksbänken.
Förvara sedan i burkar eller frys in dem.
Kakorna till vänster på plåten är perfekt gräddade medan de till höger är lite för länge gräddade (den gyllene färgen), dock goda ändå men inte perfekta! :) Vill man ha perfekt resultat så är det viktigt att man sorterar kakorna efter tjocklek före gräddning.
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
I tried this recipe. Was bit doubtful about the quantities in swedish. The link showed granulated sugar 1dl to be 90g and flour 1dl to be 60g. So I took 90g sugar and 270g flour. It was bit difficult to make in to log. But I managed. I would like to know if the measuremnts I took are right or not?
Har bakat dessa några gånger och har aldrig frusit dem. Funkar hur bra som helst ändå.

webmaster
Lade ner många timmars jobb på dem...

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster