Recepten.se – Recept> Småkakor> Schackrutor

Schackrutor

Mycket goda schackrutor - fina klassiska småkakor med vanilj och chokladsmak, som är enkla att göra!
schackrutor
Schackrutor, goda klassiska småkakor. Den ljusa delen är smaksatt med vanilj och den mörka delen är smaksatt med kakao. En god smakkombination!
Skriv ut   Mejla
Tid: 2 timmar
Mängd: ca 50 st

Ingredienser:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  3. Tillsätt vetemjölet.

    (När du mäter upp vetemjölet, häll upp det i litermått eller väg det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen så blir det väldigt lätt packat och du kommer ta för mycket mjöl.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
  4. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor (som på bilden).

    (Först blir det små smulor och sedan blir dessa smulor större och större. Tar ca 1-2 minuter med elvisp. Sedan går det lätt att trycka ihop degen till en boll.)

    deg till schackrutor
    Nu går det lätt att trycka ihop degen till en boll.
  5. Tryck ihop degen till en boll. Dela bollen i två delar. Använd våg om du vill vara exakt.

    hela degen
    Hela degen.
    degen delad i 2
    Degen delad i 2.
  6. Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker.

    Kör med elvisp till en jämn smet.

    Tryck ihop degen till en boll.

    vaniljsocker tillsatt
    Vaniljsocker tillsatt.
    vaniljsocker inarbetat
    Vaniljsocker inarbetat.
  7. Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao.

    Kör med elvisp till en jämn smet.

    Tryck ihop degen till en boll.

    kakao tillsatt till andra degen
    Kakao tillsatt till andra degen.
    kakao inarbetat
    Kakao inarbetat.
  8. Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka.

    Använd gärna hushållsvåg och se till att varje boll väger lika mycket.

    de 2 degdelarna
    De 2 degdelarna.
    dela till 4 delar
    Dela till 4 delar.
  9. Rulla ut bollarna till längder, ca 27 cm.

    Tryck till längderna så de får en kvadratisk form.

    rulla ut till längder
    Rulla ut till längder.
    platta till
    Platta till.
  10. Lägg längderna tätt ihop, varannan mörk och ljus och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.

    lägg ihop
    Lägg ihop.
    lägg ihop
    Lägg ihop.
  11. Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.

    plasta in
    Plasta in.
  12. Ta fram kakdegen och ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda.

    Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass, jag brukar använda min största köttkniv.

    kylskåpskall deg
    Kylskåpskall deg.
    skär i skivor
    Skär i skivor.
  13. Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.

    ogräddade schackrutor
    Ogräddade schackrutor.
  14. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite tendens till gyllene färg i kanten.

    grädda i ugn
    Grädda i ugn.
  15. Låt kakorna svalna utan bakhandduk, jag brukar lägga dem på köksbänken.

    Förvara sedan i burkar eller frys in dem.

    färdiggräddade schackrutor på plåt
    Kakorna till vänster på plåten är perfekt gräddade medan de till höger är lite för länge gräddade (den gyllene färgen), dock goda ändå men inte perfekta! :) Vill man ha perfekt resultat så är det viktigt att man sorterar kakorna efter tjocklek före gräddning.

Kategorier

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per kaka (11 g): 56 kcal, 6 g kolhydrater, 3 g fett, 1 g protein, 0 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Rose-Marie Grundin
Schack kakor recept
Skrivet av Hjalmar Åhlund 10 år
Jättebra kakor. Jag älskar dom.
Skrivet av Henrik
Varför delar du inte upp allt från början på två degar?
Skrivet av lovisa
tar det verkligen 2 timmar att baka shackrutor. mvh lovisa
Skrivet av alice
love it
Skrivet av Diana
Bästa Receptet och så bra beskrivning
Skrivet av Jasmine
Bra recept. Men gör jag om dom lär jag ha i kanske en halv tesked extra vaniljsocker. Tyckte att vaniljsmaken vart lite för vag. Men annars jättebra
Skrivet av Linda
Ännu ett bra och tydligt recept från dig! Har bakat från dina recept i flera år nu och det lyckas alltid! Tack för allt arbete du lägger ned på dem, svarar på kommentarer, justerar recepten etc. ! 🙏💚
Skrivet av Fredde
Perfekt, tack!
Skrivet av Birgitta Skarin
Perfekt recept med tydlig beskrivning 👍👏😍
Skrivet av Rolf
Mycket bra och illustrativt recept. Resultatet blev mycket bra.
Skrivet av Nora
Försökt leta efter ett bra recept på småkakor som inte spricker eller jäser så mycket i ugnen. Skulle man kunna använda detta recept och göra vanliga släta vaniljkakor som man kan dekorera med kristyr på?
Skrivet av Mays
Jag undrar om man kan använda fullkorn vetemjöl istället för vanlig vetemjöl
Skrivet av Sindhu
Hello,
I tried this recipe. Was bit doubtful about the quantities in swedish. The link showed granulated sugar 1dl to be 90g and flour 1dl to be 60g. So I took 90g sugar and 270g flour. It was bit difficult to make in to log. But I managed. I would like to know if the measuremnts I took are right or not?
Skrivet av Andreas
Förstår inte varför man ska frysa degen.
Har bakat dessa några gånger och har aldrig frusit dem. Funkar hur bra som helst ändå.
Skrivet av Milo Quvist
Kan man lägga i karamellfärg i kakorna så att dem ska se lite roligare ut utan att påverka smaken?
Svar till Vilda Skrivet av Susanne
Bra att kakorna blev goda! Men hur menar du att de olikfärgade degarna smältes samman? När du skar skivor? Det ska de inte göra. En timma i frysen låter också väldigt länge. Det låter som du tagit för lite mjöl eller något annat fel för så ska det inte vara.
Skrivet av Vilda
Jättegoda! De olik-färgade smetarna smältes samman om jag inte lade dem i frysen en timme var femte minut :I
Lade ner många timmars jobb på dem...
Svar till Susanne Skrivet av Susanne
Så trevligt! Hoppas barnen gillar dem också och grattis till din dotter! :)
Skrivet av Susanne
Dem vart jätte fina & jätte goda =) Imorgon ska dem serveras på dotterns 4 års dag =)
Svar till Susanne Skrivet av Susanne
Hoppas schackrutorna blev bra! :)
Skrivet av Susanne
Bakar nu dessa för första gången =) Än så länge lätt som en plätt, nu ligger degen i frysen & snart ska dem skäras & in i ugnen =)
Svar till Hadia Skrivet av Susanne
Oj vad duktig du är!! Vad roligt att höra! Tack för att du skrev och lycka till med allt! :)
Skrivet av Hadia
Tack för dina recept! Är 12år och kan baka goda och mumsiga kakor och muffins. Har alltid följt dina recept och tack vare de håller jag ett café i skolan :)
Svar till Alice Skrivet av Susanne
Nej de här schackrutorna är inte glutenfria och jag har inte skrivit det heller. Vart har du läst det?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl