| Julmat |

Glögg

Recept på klassisk glögg som du enkelt gör själv. Tänk på att det är viktigt att välja ett rött vin som passar till att göra glögg av.
glögg serverad i glögg-glas
Tid: 20 minuter varav 5 minuters jobb
1 liter, ca 8 glas

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull och lägg i kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.

    kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker
    Kanelstänger, nejlikor, kardemummakärnor och strösocker.
  2. Häll på vinet.

    häll på rött vin
    Häll på rött vin.
  3. Värm upp till ca 75°C. Använd gärna en termometer.

    Låt stå och dra ca 15 minuter (eller längre).

    (Om det blir varmare än 78,3°C som är kokpunkten för alkohol så kokar alkoholen bort, så ha lite marginal till den temperaturen.)

  4. Häll genom en sil för att sila bort kryddorna. Jag brukar hälla upp det i en annan kastrull och ställa den på plattan för att hålla glöggen varm vid servering.

    Servera glöggen vid ca 70°C.

    sila glöggen
    Sila glöggen.

Serveringstips

Servera glöggen med skållad skalad mandel och russin.

Tips & tricks

Vill man ha sötare glögg kan man hälla i mera socker.

GI Tips

Ju mindre socker desto lägre GI.

Hållbarhet och förvaring

Glöggen kan förvaras i kylskåp och värmas igen till 70°C.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av 000
Glögg är supergott!
Svar till Juha Skrivet av Susanne
Spännande, berätta gärna hur det blev!
Skrivet av Juha
Tänkte slänga i stjärnanis även i denna.
Svar till Anna Skrivet av Susanne
Hej Anna, du kan låta det stå och dra längre om du vill det. Det är möjligt att 30 minuter är en bättre ideal minimumtid. Jag är ingen glöggexpert så jag kan tyvärr inte svara så mycket på dina frågor. Jag har gjort mitt recept ganska många gånger och tycker det blivit bra - det är allt. :) God Jul! /Susanne
Svar till Anna Skrivet av Anna
Oj, jag glömde inkludera länken till artiklen om hur man hittar på sitt eget glöggrecept. Ursäkta. Här är den:
http://www.thefoodmethod.com/2013/12/how-to-create-your-own-glogg-recipe.html?showComment=1386110040863

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest