Recepten.se – Recept> Godis> Kola

Kola

Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas! Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
kola
Supergott recept på kola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Skriv ut   Mejla
Tid: 1 ½ timme
Mängd: ca 50 st, 90 st i ischokladformar

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Gör hemgjord kola så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

Så här gör du kolan: Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg och perfekt konsistens tycker jag. Vid 130°C är kolan hård men lite seg i mitten. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmaker - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

Häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Lägg kolorna i en burk. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

OBS! Gör bara en sats åt gången!

kola steg 1-3
1. Ta fram en stor kastrull och en slev med rak kant. 2. Mät upp ingredienserna. 3. Smält och rör om ordentligt.
kola steg 4-6
4. Låt koka upp och koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. 5. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över. Så här högt pöste min smet upp. 6. Smeten sjunker sedan och tjocknar och då så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
kola steg 7-9
7. Låt sedan fortsätta koka. Detta kan ta allt från 5-60 minuter. På denna bild är min kola 97°C. 8. Nu är kolasmeten 122°C och är klar. 9. Ta av kastrullen från plattan. När det slutar bubbla ser smeten ut så här.
kola steg 10-11
10. Glöm inte att smörja din folieform. 11. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär sedan bitar med vass kniv, vilket jag gjort på bilden.
kola steg 12-13
12. Om du använder ischokladformar så ställ gärna upp dem på något så blir det lättare att hälla. Jag vände en skål upp och ner. Häll upp smeten i något som går att hälla ur med handtag så att du inte bränner dig. Jag tog ett litermått. 13. Fördela kolasmeten i formarna. Låt svalna.

Information och tips

Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

Näringsvärden

Näringsvärde per bit, beräknat på 1 sats = 50 bitar (17 g): 65 kcal, 9 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Tips & tricks

Man kan använda ischokladformar istället för folieformen så får man kolan portionerad direkt.

Hållbarhet och förvaring

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Michael
jag ville ha en mjuk kolla så kokade till 122 grader men det är som om kolan "smälter" i rumstemperatur. Vad har jag gjort för fel då?
Skrivet av Pernilla
Hej, har alltid lindat in mina kolor i papper men blev nu lite sugen på att prova att hälla smeten direkt i ischokladformar, lät så smidigt. Vad är att föredra? Eller är det bara krångligt med formarna? Och fastnar kolan verkligen inte i formarna?

Kram
Skrivet av Julen
Du har verkligen en liten form min minsta är
28 cm o 22cm..
Kan jag dubbla smeten eller blir kolan för hög då?
Och hur länge håller kolan om man gör nu i dagarana? Till jul?
Svar till monika Skrivet av Susanne
Ja du kan använda plastslev men låt den inte stå i smeten och koka med den om du inte är säker på att den tål det. En del plastslevar t.ex. Rosti Mepal, så tål sleven över 100°C men inte under längre tid, alltså kan man använda den och röra om men man får sedan ta ur sleven.
Skrivet av monika
Kan man använda plastslev eller smälter den
Svar till Tony Grehn Skrivet av Susanne
Ja det låter verkligen som pricken över i med flingsalt! Tack för tips!
Skrivet av Tony Grehn
Kanongott å så pricken över iet lite flingsalt när den börjar att stelna
Svar till Stella E Skrivet av Susanne
Det finns en risk att kolan fastnar i pappret men kanske går det. Ischokladformar fastnar kolan garanterat inte i.
Skrivet av Stella E
Hej! Jag undrar om man också kan ha knäck formar istellet för is choklad formar (svara så fort som möjligt)
Svar till Sassa Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet och beskrivningen! Tack för bra tips med att variera smaksättningen! 👍
Skrivet av Sassa
Bra recept, bra beskrivet! Jag kryddade smeten på slutet med pepparkakskryddor. Blev jättebra. Ska göra denna igen och sen ha i lite kakao!
Svar till Karina Skrivet av Susanne
Det beror på hur kallt det är där du förvarar kolan när den ska stelna. Ju kallare desto fortare går det! Hoppas den blev bra! :)
Skrivet av Karina
Hej Susanne!
Hur lång tid tar det för kolan att stelna innan man kan skära upp den? Det är första gången jag gör kola, så är lite på helspänn, haha :)
Svar till Matias Skrivet av Susanne
Ja, jag har använt ett halvlitermått i plast. Men senaste åren har jag använt en chokladtratt när jag gjort knäck som ju blir lika varm. Men så klart gäller det ju att det man använder tål de höga temperaturerna på kolan på bortåt 130°C. 
Skrivet av Matias
Hej Susanne! Det ser ut som du använde en plastkanna när du hällde upp kolan (kan ju vara glas också fast det inte syns). Jag använde en tillbringare av plast en gång, problemet var bara att den inte tålde den heta kolasmeten, så allt rann ut i botten på kannan. Inte så kul... Ska prova att göra din kola nu :-)
Svar till Sandra Skrivet av Susanne
Jag tror det kan bero på att den sockrat sig lite. Rör försiktigare i smeten, alltså följ instruktionerna i receptet där jag beskrivit detta. Skriv gärna och berätta om det blev bättre om du provar!
Skrivet av Sandra
Hejsan,
Undrar om du som expert kan svara på en sak som brukar hända när jag kokar kola, både med ditt recept och andra.

Den brukar bli rätt i smak och konsistens, men så fort den stelnar så blir det som en vit beläggning uppe på ytan. Ser ut lite som stearing och smakar lite knasigt...

Har du en aning om vad det beror på och vad jag kan göra för att slippa det vid årets kolakokande? =)

Tack på förhand!
/Sandra
Svar till Nicklas Skrivet av Susanne
Vad kul att det blev så bra! :) Ja jag tycker också att det är svårt att hinna med med kultestet iaf när jag kokar i en stor kastrull för då går det så fort. Vips har kolan kokat lite för länge under tiden man testar.
Skrivet av Nicklas
Tydligt och bra recept! Kokat kola förut men detta var första gången jag använde termometer istället för kultestet och resultatet blev perfekt! Tack!
Svar till Magnus Skrivet av Susanne
Hoppas det blir bra! Det är stor risk att det inte blir bra om man gör dubbel sats så därför är det inte att rekommendera. Men jag håller tummarna! :) Skriv gärna och berätta hur det gick!
Skrivet av Magnus
Fantastiskt gott men gör dubbla sats tar då två timmar
Svar till Jenny Skrivet av Susanne
Hoppas din kola blev bra! Oftast går det lite segt ett tag med temperaturhöjningen men så plötsligt börjar den stiga och då går det snabbt. Ja det är viktigt att man inte rör för kraftigt för då kan kolan sockra sig och det blir fudge. Lite kan man röra i kolasmeten men som sagt man får vara lite försiktig (så som jag skrivit i receptet). Tack för att du skrev! God Jul!
Skrivet av Jenny
Tack för fantastiskt bra instruktion för kolakok! Gör efter annat recept, men saknade där tid/temperatur etc. Bytte också till större kastrull under koket eftersom man tydligen ska röra så lite som möjligt enligt ditt recept. Inte riktigt klar ännu. Nu har smeten fastnat runt 107 grader en stund men bidar min tid.
Tack och god jul!
Skrivet av Oscarsson
Helt fantastiskt goda!
Svar till Pamela Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för att du delar med dig! Jag har aldrig provat med mörk sirap så bra att veta! :)
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl