| GI | LCHF |

Älgstek - Recept

Mycket enkelt recept på älgstek som du tillagar enkelt i ugnen med köttermometer. Köttet blir mört och fint.
Älgstek
Tid: 2-3 timmar
6-18 portioner beroende storlek på steken

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 100 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till innertemperatur 65°C)
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ta fram en ugnsform som är ungefär lika stor som älgsteken. Salta och peppra på botten av formen.

    Lägg steken i formen och salta och peppra ovanpå. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten.

    instruktion steg 1.1 älgstek
    Salta och peppra.
    instruktion steg 1.2 älgstek
    Salt och peppar.
    instruktion steg 1.3 älgstek
    Stick in kött-termometer.
  2. Ställ in i nedre delen av ugnen i 100°C och låt stå tills köttermometern visar 65°C.

    instruktion steg 2 älgstek
    Stek i ugnen.
  3. Ta ut ur ugnen och låt steken svalna ordentligt. Jag låter min stå minst en timme i rumstemperatur men om det är kallt ute kan man ställa ut den så den svalnar fortare.

    Klipp upp och ta bort nätet om älgsteken har nät. Skär i skivor med en vass kniv.

    instruktion steg 3 älgstek
    Låt svalna. Skär upp.

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med t.ex. hasselbackspotatis och béarnaisesås eller gör en sås av spadet i formen: Häll över spadet i formen i en såskastrull och blanda med lite grädde eller crème fraiche. Smaksätt ev. med mer kryddor och buljong. Låt koka ett par minuter.

Hållbarhet och förvaring

Det går bra att frysa den färdigskivade steken. Håller sig minst ett halvår i frysen. Den håller sig en vecka i kylskåp.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Marianne
Tack för ett strålande bra recept! Jag har lagat många älgstekar i mitt liv men denna blev den bästa!!!
Skrivet av Göran Molin
Hej Sussane,gjorde ditt recept på älgstek i ugn.
Blev helt perfekt köttet smälter i munnen, otroligt mört.
Nu ska jag göra såsen

Tack för dina goda fina recept här, använder dom ofta
Skrivet av Helene
Hej!
ska man marinera älgsteken före innan ugnen?
Svar till Helena Skrivet av Susanne
Jag skulle ta fram älgsteken ur frysen på onsdag kväll och lägga den i kylen. Sedan skulle jag nog stoppa in den i ugnen senast kl. 13, jag tror den tar ca 3-3,5 timmar i ugnen. Sedan när den är klar så låter jag den stå i rumstemperatur fram till servering.
Skrivet av Helena
Tack för svar! Min tanke är att servera steken på fredag kl 18. Jag har en fryst älgstek på 1,2 kg. När bör jag då ta fram den ur frysen. Och när bör jag ställa in den i ugnen för att vara säker på att den går att servera vid tänkt tid?

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest