Recepten.se – Recept> Snabbt & Lätt> Scones

Scones

Baka goda scones när du snabbt vill ha nybakat bröd. Receptet på scones bakas med bakpulver och därför behöver inte brödet jäsa. Välj att baka dem med vetemjöl och grahamsmjöl eller bara vetemjöl. Servera dem nygräddade.
scones
Scones med grahamsmjöl serverade med smör och ost.
Skriv ut   Mejla
Tid: 30 minuter varav 15 min i ugnen
Mängd: 2 st - 4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfri mjölk. Smör tål nästintill alla annars finns även det laktosfritt.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter med över- och undervärme

Baka scones så här:

  1. Sätt ugnen på 250°C. Mät upp vetemjöl (eller vetemjöl och grahamsmjöl, totalt 5 dl till en sats) i en bunke. Tillsätt bakpulver och salt. Blanda.

    scones steg 1: mät upp torra ingredienser
    Mät upp torra ingredienser.
    scones steg 1: mjöl, bakpulver, salt blandat
    Mjöl, bakpulver, salt blandat.
  2. Skär smöret i mindre bitar och lägg i mjölblandningen. Finfördela smöret med fingertopparna till en smulig deg.

    (Om smöret är kylskåpskallt kan man låta smöret ligga i mjölblandningen en stund i rumstemperatur så mjuknar det och blir lättare att finfördela.)

    scones steg 2: skär smöret i mindre bitar
    Skär smöret i mindre bitar.
    scones steg 2: lägg smöret i mjölblandningen
    Lägg smöret i mjölblandningen.
    scones steg 2: finfördela smöret
    Finfördela smöret.
  3. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en jämn deg.

    Man kan använda elvisp med degkrokar eller jobba ihop den för hand.

    scones steg 3: tillsätt mjölk
    Tillsätt mjölk.
    scones steg 3: rör ihop till en deg
    Rör ihop till en deg.
  4. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats) och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter.

    Skåra med en kniv i ett kors och nagga med gaffel.

    scones steg 4: platta ut degen till runda kakor
    Platta ut degen till runda kakor.
    scones steg 4: skär skåror och nagga
    Skär skåror och nagga.
  5. Grädda mitt i ugnen i 250°C i ca 12-15 minuter tills brödet fått fin färg och är genomgräddat.

    Låt svalna något och servera.

    scones steg 5: färdiggräddade scones
    Färdiggräddade scones.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (141 g): 388 kcal, 58 g kolhydrater, 13 g fett, 8 g protein, 3 g fibrer

Serveringstips

Servera med te, smör, ost och/eller marmelad.

Planeringstips

Eftersom scones är gjorda på bakpulver är de inte goda i mer än en dag. Orkar du inte äta upp allt, frys in.

Hållbarhet och förvaring

Ät helst upp brödet direkt eller samma dag. Frys annars in, hållbarhet ca 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Eleonor Dan Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du, så roligt att du tycker om mina recept och att dina barn kan använda sajten! 😊❤️
Skrivet av Eleonor Dan
Hej, nu är jag inte den som är i köket så ofta för här hemma är det min man som lagar mat, men när jag ska baka eller tillaga något så använder jag alltid din site. Den är fantastisk!!! Mina barn har kunnat använda din site sedan dom var små eftersom du har bilderna som dom kan följa. Så jag ville bara tacka, för att du har skapat denna sida 😊
Mvh Eleonor
Skrivet av MC
Gjorde jättegoda scones med en tredjedel grahamsmjöl och så havredryck istället för mjölk.

Tack för alla dina toppenrecept! Jag kollar alltid denna sida först när jag letar efter ett recept.
Skrivet av Paulina
Vill börja med att tacka för ett riktigt bra recept!

Nu är det så att jag har kommit över en del blåbär och tänkte prova göra blåbärsscones. Tror du att det går att bara addera blåbär i degen eller bör man göra några ändringar?
Svar till Sonja Skrivet av Susanne
Ja det bör fungera med glutenfri mjölmix istället. Ta 4,5 dl glutenfri mjölmix tror jag blir bra (istället för grahamsmjöl och vetemjöl i receptet).
Skrivet av Sonja
Kan man ersätta vetemjöl till glutenfritt? Jag brukar oftast ta dina recept då de är enkla. Men ska bjuda en vän ikväll och hon är glutenintolerant. 😊
Svar till Bernt O´Johan Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! Vill bara förtydliga att jag antar du menar att du använder varmluftsfunktionen på ugnen när du kortar tiden? Även om man har varmluftsugn kan man använda vanlig över- och undervärme vilket är det som avses i alla mina recept när inget annat anges. Vad härligt det låter med hus i Torrevieja! Ha det fint!
Skrivet av Bernt O´Johan
Tack för receptet. Jag tog 2,5 dl havremjöl i stället för graham och det blev supergott. Bakar två bröd och fryser in ett så nu kan jag tina upp och få mig lite gott till morgonkoppen mer än en dag i veckan.
Pass upp om ni använder varmluftsugn, jag kortar ner tiden en aning till 8-10 minuter. Går ju att kolla när man tycker att det ser klart ut.
Sitter ofta ute på framsidan av huset nere i Torrevieja och mumsar i mig mina scones.
Svar till Snb Skrivet av Susanne
Använd inställningen över- och undervärme så blir det bra. Tänk på att bara för att man har en varmluftsugn har man fortfarande en inställning för över- och undervärme och det är den som bör användas om man vill vara på den säkra sidan när man följer ett recept.
Skrivet av Snb
Hej!
Är det samma ugnstemperstur och tid som gäller om man gräddar sconesen i varmluftsugn? :)
//S
Svar till Staffan Skrivet av Susanne
Vad roligt! Tack för tips, låter gott med flingsalt!
Skrivet av Staffan
Precis gjort scones efter ditt recept,gott och lättbakat till frukost på helgen. Det jag gjorde extra var lite flingsalt på. Tack för en riktigt bra sida, har sedan en längre tid haft sidan med innertemperatur vid grillning :-)
Svar till Sofia Skrivet av Susanne
Du får göra 8 satser så får du 16 st. Men tänk på att de är väldigt mättande. Jag orkar äta upp max en halv själv.
Skrivet av Sofia
Om man vill göra 15 st hur mycket ska man ha då?
Svar till anlo Skrivet av Susanne
Tack för ditt stöd! Oroa dig inte jag orkar inte ta åt mig av allt. Det är alltid intressant att läsa hur olika personer uppfattar saker och jag försöker ju vara pedagogisk vilket inte alltid är lätt men en kul utmaning.
Skrivet av anlo
Vilka petitesser när man kan lägga sin åsikt och energi på annat. T ex att vi har ett kök, möjlighet att baka, doften, äta gott, må bra, smaken osv. Gnällspikar har väl aldrig fört något framåt ? Jag hade inga problem med att förstå och har man det fråga då din sambo, granne, tjejen i kassan eller passa på att ringa en god vän! Eller gör fel, det lär man sig mest på.! Jag har lagat mat i 40 år och gjort massor av misstag. Jag gör inte om just dom i alla fall. Och Susanne, bry dig inte, en del måste ha något att klaga på, hur man än gör har man röva bak!
Svar till Patrik Skrivet av Susanne
Tack snälla du vad roligt att läsa dina tankar!
Skrivet av Patrik
Hej
Roligt att så många kommenterar om "eller". Tycker det är roligt att du som ingenjör (och kanske främst programmera) väljer att presentera eller-satsen i receptet på det här sättet. Ett annat sätt att presentera det på vore:
5 dl vete
eller {2.5 dl vete och 2.5 dl graham}
kanske skulle göra det tydligare för många.

En polare berättade tidigare att programmerare måste vara de ödmjukaste personerna på jorden då de måste angripa alla problem med "hur skulle en idiot tänka här".
Mycket roligt att programmerat sidan själv och att du kan kombinera dina två intressen på ett sånt utmärkt sätt. Du är dessutom en förebild för alla unga tjejer där ute som funderar på att bli tekniker.
Svar till Rolf Selberg Skrivet av Susanne
Tack för att du delar med dig av ytterligare en variant som fungerar bra! Låter gott och havregryn är ju nyttigt också!
Skrivet av Rolf Selberg
Hej
Jag hade inget grahamsmjöl, mosade ner 1dl havregryn istället funkade bra. 4dl mjöl 1dl havregryn.
MVH Rolf
Svar till Anina Skrivet av Susanne
Ja precis. Det är ju samma sak med de andra "eller" i ingredienslistan, det är endast raden ovan som "eller" gäller. Jag hoppas alla förstår vad jag menar men uppenbarligen är det inte helt klart för jag har fått den här frågan från fler än dig. Jag får fundera på om jag kan göra något för att förtydliga det. :)
Svar till Anina Skrivet av Anina
Ok, vi förstår det olika, jag förstod det som att "pricken" ska ersätta allt som står ovanför. Hur som helst, de flesta förstår säkert vad du menar ;-)
Svar till Susanne Skrivet av Anina
Hejsan,
Om du går in på receptets sida och tittar på INGREDIENSER, så står det 2,5dl VETEMJÖL som alternativ för 2,5 vetemjöl + 2,5 grahamsmjöl, och inte 5 (siffran!) dl vetemjöl. Det står fel siffra, det borde stå 5 och inte 2,5. Hoppas du ser nu vad jag menar (titta noga en gång till) :)
Svar till Anina Skrivet av Susanne
Nej det står inte fel. Antingen blir det alltså 2,5 dl vetemjöl och 2,5 dl grahamsmjöl eller också 5 dl vetemjöl. Du kan ta 5 dl siktat dinkelmjöl. Tack detsamma! :)
Skrivet av Anina
Hej,
Det står faktiskt fel i receptet:
"Ingredienser:
2.5 dl vetemjöl
2.5 dl grahamsmjöl
eller 2.5 dl vetemjöl"
Funderar på att enbart använda siktat ekologiskt dinkelmjöl för att baka till en person som är histaminintolerant. Synpunkter?
Glad Annandag!
A.
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl