Korvbröd med fullkorn

Baka enkelt dessa goda korvbröd med fullkorn! Mycket godare, nyttigare och matigare än köpta som dessutom går snabbt och enkelt att göra. Ett nyttigt recept som innehåller fullkorn, men vill du inte ha fullkorn går det enkelt att utesluta, se tips nedan.
korvbröd med fullkorn
Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
ca 22 st

Ingredienser:

Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    smulad jäst
    Smulad jäst.
  2. Värm mjölken till 37°C.

    (När du värmer mjölken och mäter temperaturen - rör om i botten ordentligt så att värmen fördelar sig. Annars är risken att du värmer för varmt. Blir det för varmt dör jästsvamparna och degen jäser inte. Hellre för kall än för varm mjölk. Kallare mjölk leder endast till längre jästid. Temperaturen kan enkelt mätas genom att stoppa ner ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)

    värm mjölken
    Värm mjölken.
  3. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.

    Häll på resten av mjölken.

    lite av mjölken på jästen
    Lite av mjölken på jästen.
    upplöst jäst
    Upplöst jäst.
  4. Tillsätt olja, salt, strösocker och kli. Rör om.

    tillsätt olja, salt, strösocker
    Tillsätt olja, salt, strösocker.
    tillsätt vetekli
    Tillsätt vetekli.
    rör om
    Rör om.
  5. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Arbeta först in grahamsmjölet och hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av vetemjölet, lite i taget tills degen är smidig, släpper bunkens kanter och inte är för kladdig. Detta tar ca 5 minuter.

    (När du mäter upp mjölet, häll upp det i litermått eller väg det. Gräver du med decilitermåttet i mjölpåsen packas det och du tar för mycket.)

    (Undvik att arbeta in för mycket vetemjöl. Bröden jäser bättre, blir luftigare och saftigare med mindre mängd vetemjöl. Ta därför inte mer vetemjöl än nödvändigt, utan att degen blir för kladdig. Mäter du rätt med litermått eller våg så bör det bli bra.)

    tillsätt grahamsmjöl och hälften av vetemjölet
    Tillsätt grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.
    arbeta ihop till en deg
    Arbeta ihop till en deg.
    korvbrödsdegen klar för jäsning
    Korvbrödsdegen klar för jäsning.
  6. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30-60 minuter under en bakhandduk.

    färdigjäst deg
    Färdigjäst deg.
  7. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.

    Dela degen i 2 delar (om du bakar en sats korvbröd).

    knåda degen
    Knåda degen.
    korvbrödsdeg i 2 delar
    Degen i 2 delar.
  8. För varje degdel:

    • Kavla eller forma degen till en rektangulär platta ca 12 x 25 cm.
    • Skär i längder, ca 2.5 cm breda (så att det blir ca 10 st).
    • Rulla varje bit ett par varv för en lite rundare form.
    • Lägg bröden med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
    korvbrödsdeg rektangulär platta, ca 12x25 cm
    Rektangulär platta av deg, ca 12x25 cm.
    Deg skuren i längder, ca 2,5 cm breda
    Skär degen i längder, ca 2,5 cm breda. 10 st.
    korvbröden på plåtar med snittytan uppåt
    Korvbröden på plåtar med snittytan uppåt.
  9. Låt jäsa ca 30 minuter under bakhandduk till nästan dubbel storlek.

    korvbröd efter jäsning
    Korvbröd efter jäsning.
  10. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter tills korvbröden fått fin färg (med över- och undervärme).

    (Korvbröden kan även gräddas i varmluft i 200°C i ca 12 minuter.)

    korvbröd gräddas i ugn
    Korvbröd gräddas i ugn.
  11. Låt de färdiggräddade korvbröden svalna under bakhandduk, gärna på galler.

    Frys helst in de korvbröd som inte ska ätas det närmaste dygnet så håller de sig färska. Tänk på att de bör svalna helt innan de förpackas och fryses in.

    färdiggräddade korvbröd
    Färdiggräddade korvbröd.

Näringsvärden

Näringsvärde per korvbröd (62 g): 154 kalorier, 25 g kolhydrater, 4 g fett, 4 g protein, 3 g fibrer

Serveringstips

Skär en skåra med brödkniv och lägg i korven.

Variationstips

Om man vill ha mindre nyttiga bröd kan man utesluta kli samt byta ut grahamsmjöl mot vetemjöl. Tillsätt ev. då ½ -1 dl extra vetemjöl. Vanligt vetemjöl eller vetemjöl special går bra.

Hållbarhet och förvaring

Frys gärna in korvbröden. De håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Barbro
Jättegoda korvbröd, lätta och smidiga att göra👍
Skrivet av Knytt
Bra recept!
Jag penslar dem med ägg och strör över sesamfrön, urgott!
Skrivet av Miiig
Mkt gott och inte alls så svårt att göra, bara att följa beskrivningen! efter 2 korvar med detta bröd blir man mätt och håller sig länge!
Skrivet av Scovia
Mmmmmms! mycket gott, nyttigt och enkelt att göra.
Skrivet av Anna
Byte ut lite av vetemjölet till graham, -riktigt gott med mer smak.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest