Korvbröd med fullkorn

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 0,5 dl olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1 dl vetekli
- eller 1 dl kruskakli
- eller 1 dl vetegroddar
- 4 dl grahamsmjöl
- 8 dl vetemjöl
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 50 g jäst
Smulad jäst. -
Värm mjölken till 37°C.
(När du värmer mjölken och mäter temperaturen - rör om i botten ordentligt så att värmen fördelar sig. Annars är risken att du värmer för varmt. Blir det för varmt dör jästsvamparna och degen jäser inte. Hellre för kall än för varm mjölk. Kallare mjölk leder endast till längre jästid. Temperaturen kan enkelt mätas genom att stoppa ner ett finger. När det varken känns varmt eller kallt är det 37°C.)
- 5 dl mjölk
Värm mjölken. -
Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den är upplöst.
Häll på resten av mjölken.
Lite av mjölken på jästen. Upplöst jäst. -
Tillsätt olja, salt, strösocker och kli. Rör om.
- 0,5 dl olja
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- 1 dl vetekli
- eller 1 dl kruskakli
- eller 1 dl vetegroddar
Tillsätt olja, salt, strösocker. Tillsätt vetekli. Rör om. -
Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin. Arbeta först in grahamsmjölet och hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av vetemjölet, lite i taget tills degen är smidig, släpper bunkens kanter och inte är för kladdig. Detta tar ca 5 minuter.
(När du mäter upp mjölet, häll upp det i litermått eller väg det. Gräver du med decilitermåttet i mjölpåsen packas det och du tar för mycket.)
(Undvik att arbeta in för mycket vetemjöl. Bröden jäser bättre, blir luftigare och saftigare med mindre mängd vetemjöl. Ta därför inte mer vetemjöl än nödvändigt, utan att degen blir för kladdig. Mäter du rätt med litermått eller våg så bör det bli bra.)
- 4 dl grahamsmjöl
- 8 dl vetemjöl
Tillsätt grahamsmjöl och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en deg. Korvbrödsdegen klar för jäsning. -
Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 30-60 minuter under en bakhandduk.
Färdigjäst deg. -
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i 2 delar (om du bakar en sats korvbröd).
Knåda degen. Degen i 2 delar. -
För varje degdel:
- Kavla eller forma degen till en rektangulär platta ca 12 x 25 cm.
- Skär i längder, ca 2.5 cm breda (så att det blir ca 10 st).
- Rulla varje bit ett par varv för en lite rundare form.
- Lägg bröden med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper.
Rektangulär platta av deg, ca 12x25 cm. Skär degen i längder, ca 2,5 cm breda. 10 st. Korvbröden på plåtar med snittytan uppåt. -
Låt jäsa ca 30 minuter under bakhandduk till nästan dubbel storlek.
Korvbröd efter jäsning. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter tills korvbröden fått fin färg (med över- och undervärme).
(Korvbröden kan även gräddas i varmluft i 200°C i ca 12 minuter.)
Korvbröd gräddas i ugn. -
Låt de färdiggräddade korvbröden svalna under bakhandduk, gärna på galler.
Frys helst in de korvbröd som inte ska ätas det närmaste dygnet så håller de sig färska. Tänk på att de bör svalna helt innan de förpackas och fryses in.
Färdiggräddade korvbröd.
Näringsvärden
Serveringstips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Jag penslar dem med ägg och strör över sesamfrön, urgott!