> Huvudrätter> Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis
Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis
Ryggbiff med vitlökssås och ugnsstekt potatis är både väldigt gott och enkelt, passar bra en lördagskväll när man vill ha något gott och lite lyxigare än vardagsmat.
Stek i mitten av ugnen i 225°C grader i 20 minuter.
Ta ut formen och rör om, salta och ringla ev. över mer olivolja om det fastnat i botten eller det ser torrt ut.
Efter 20 min i ugnen.
Ställ in i ugnen ytterligare 20-30 minuter tills det fått lite färg och potatisen är mjuk inuti. (Hur lång tid det tar beror på tjockleken på potatisklyftorna.)
Stek under tiden ryggbiffen och gör vitlökssåsen.
Potatisen är klar.
Stekt ryggbiff:
Hetta upp smör i en stekpanna. När det slutat bubbla är det varmt.
Byt ut ugnsstekt potatis och morötter mot ugnsstekt lök, zucchini, paprika eller andra grönsaker med lågt GI. Tiden i ugnen blir då lite kortare, ca 25-30 minuter totalt kan vara lagom.
Tips för att undvika tillsatser
Använd äkta vispgrädde.
Kommentarer och betyg
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat! Nytt recept på vitlökssås, stekt ryggbiff och bilder steg för steg!
️ Skrivet av Lisa
Jag håller med JOHAN. Varför dribbla med hur länge ni ska steka den? Jag hivar ner den i en varm panna låter den ligga till den fått färg , vänder, sen in i ugnen...
Vilka diskussioner för en KÖTTBIT
️ Skrivet av Johan
Det här var kul att läsa! Vad svårt ni gör det för er....För det första, att bryna en köttbit har främst 2 syften. Att ge köttet en fin färg och en god smak, och det har ingenting med att stänga inne köttsafter att göra. Så, då kan man alltså bryna sin köttbit i pannan på hög värme tills man fått en fin yta vilket inte tar speciellt många sekunder, sedan använder man den fantastiska uppfinningen digitaltermometer, stoppar i den i köttbiten och kör den i ugn på 80 grader tills man nått önskad temperatur. Är det en skiva skulle jag kört den till 53 grader, låter den vila, då går den upp 2 grader och jag har en fantastisk mediumstekt genomrosa biff med knaprig och välsmakande yta......enkelt!! Att hålla på att prata om tider i stekpanna är bara att lägga ned! Kan variera otroligt mycket beroende på vad man har för stekpanna, vilket fett man använder, vilken startemperatur köttet har, vilken kvalitet det är på köttet och en rad andra faktorer. Alltså...1. Stek i panna för att ge en fin färg och god smak på hög värme. 2.Efterstek i ugn på 80 grader tills önskad temp....lycka till :)
️ Skrivet av Kocken
Man brukar steka/grilla en fin yta på köttet för att inte köttsaften ska sippra ut och för syns skull. Detta då i väldigt het panna eller grill.
Sen lägger man in köttet i ugnen på låg/medel-värme till det är färdigt.
Har gjort så i alla år som kock.
Men en skuren bit biff behöver knappt 2-3 min på varsin sida o det är färdigt!!
Vira in köttbiten i aluminiumfolie o låt vila nån minut efter stekningen oxå.
️ Skrivet av Manis
Är det inte så att man ska steka på hög värme på båda sidorna först för att få en yta på köttet, och sedan steka på svag värme utan att hålla på att vända i onödan?
webmaster
️ Skrivet av Susanne
Svar till vaav: Köttvätskan rinner ut om du håller på och vänder på köttet innan det nått en viss temperatur för när du lyfter på köttbiten så kyls stekytan av. Så är det även om du steker på hög värme. Så låt det ligga och vänd helst bara en gång.
Gillar du medium eller blodig biff så kan du steka den några minuter på varje sida på hög värme istället.
️ Skrivet av vaaav
Hur fasen gör man med all köttvätska som rinner ut om man steker på svag värme? Det blir ju bara kokt, inte stekt. Att steka kött i stekpanna är ju egentligen bara ett ganska dåligt substitut till att grilla det.
️ Skrivet av Lina
När jag lagar potatis i ugnen brukar jag även skiva ner palsternacka tillsammans med morötterna och potatisen. Jättegott!
️ Skrivet av Daniel
långt tid och svag värme = mört och fint kött, förstår inte hur ungdommarna tänker i dag, steker köttet 5-10 minuter på högsta värme, Tommy, om du hade varit kock så hade du förstått att inte köttet kan bli STENHÅRT om man steker det i 30 min på svag värme, går själv hotell och resturang tredje året och detta är metoden alla mina lärare har lärt ut..
️ Skrivet av Tommy
Stek INTE köttet i 30min om du inte vill ha stenhårda bitar! Är kock så det är ej att rek...