Rostbiff är nötkött som lämpar sig bäst att tillaga som stek i ugnen som maträtten med samma namn - rostbiff. Både styckningsdetaljen och maträtten har alltså samma namn vilket kan vara förvirrande ibland.
Maträtten rostbiff kan även tillagas av andra köttbitar som t.ex. fransyska. Rostbiff är dock lite finare och dyrare kött än de flesta andra nötköttbitar som lämpar sig att tillaga som stek. Så för ett billigare alternativ välj t.ex. fransyska.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för rostbiff:
Blodig: 60°C
Medium: 65°C
Genomstekt: 70°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Jag har gjort en app som innehåller innertemperaturer för kött så att du snabbt kan slå upp dem med 2 klick. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket eller ute vid grillen och snabbt behöver slå upp stektemperaturen!
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rostbiff.
Energi:
118 kcal
Kolhydrater:
0 g
Protein:
21 g
Fett:
4 g
Fibrer:
0 g
Tips och info
Finns i affären:
I köttdisken.
Hållbarhet och förvaring:
I kylen ca 1 vecka, se bäst före datum. I frysen minst 1 år.
Pris:
ca 80-150 kr/kg
Köptips:
Passa på att köpa när priset är lågt och frys in.
Ersätt med:
Fransyska, nötstek.
Kommentarer
️ Skrivet av Sven-Erik
Hej!
Jag blir inte klok! Jag har 1,6kg rostasfile som jag skall tillaga och efter mycket läsande så tänker jag köra den på 90 grader i runt 90 minuter och hoppas innerligt att den landar på 55 grader när jag tar ut den. Målet är blodig till medium och temperaturen ökar ju efter man tagit ut köttet så jag vill att det stannar på 60-65 grader.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl