Näringsvärde per portion (350 g): 462 kalorier, 35 g kolhydrater, 29 g fett, 13 g protein, 4 g fibrer
Tips & tricks
För att undvika en vattnig potatisgratäng: Använd en mjölig potatissort. Låt inte potatisen, efter att du skivat den, ligga i kallt vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse). Använd äkta vispgrädde.
Variationstips
Vispgrädde och mjölk kan bytas ut mot matlagningsgrädde eller vispgrädde blandat med vatten eller bara mjölk. Ta bara samma mängd vätska så kan man blanda som man vill för önskad fetthalt. Man kan också ta lite mindre vätska om man så vill.
Planeringstips
Potatisgratängen kan förberedas. Ställ den kallt efter du hällt allt i ugnsformen utom osten. Före servering: strö över riven ost och grädda i ugnen ca 25-30 minuter (alltså lite längre tid, eftersom den är kall då).
Hållbarhet och förvaring
Gratängen håller sig i kylskåp minst 5 dagar.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av RAGNHILD Bengtsson
Hej!
Kan man använda varmluftsugn till potatisgratäng? Jag ska göra en stor sats för 14 personer och behöver nog använda två långpannor. Tacksam för råd!
Ragnhild
️ Skrivet av Nisse Pärlemo
Mjölig potatis och dessutom med lök, näe.. Vad är det här för gatuköks-recept?
️ Skrivet av Vivie Johansson
Det här blev en riktigt god gratäng. Du har så noggranna och och uttänkta recept, så det är svårt att misslyckas! Jag tycker att jag kan få så många bra tips.Min man har som pensionär tack vare dig, blivit en duktig kock! Tusen tack!
webmaster
Svar till
Torbjörn
️ Skrivet av Susanne
Naturligtvis blir inte resultatet bra om mjölken bränns vid. Man får ha väldigt låg värme och även se till att röra om i botten så att det inte bränns vid. Självklart blir det svårare att lyckas med detta om man har mycket i grytan vilket jag antar du haft när du gjorde så mycket på en gång. Men det kanske finns något jag förtydliga och förbättra i receptet för att det inte ska misslyckas - för det blir väldigt gott och bra när man lyckas! Kul att du tycker om receptet på aioli!
️ Skrivet av Torbjörn
Vet inte om jag missförstod receptet men när jag gjorde en 2,5 ggr sats med vispgrädde o mjölk så brändes mjölken fast i botten på grytan så hela gratängen sedan fick en bränd smak. Jag skulle inte rekommendera receptet. Dock så har jag gjort aioli med mixer flera ggr och det är ett bra recept. Dock med lite för mycket vitlök så där ska överben vitlöksälskare avvika från receptet.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl