Potatisgratäng

Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med. Ett recept där man kokar potatis och lök som ger ett mycket bra resultat.
potatisgratäng
Tid: Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.
6 portioner

Ingredienser:

Glutenfritt
Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Tillaga potatisgratäng så här:

  1. Skala potatis och skär i tunna skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Lägg över i en stor kastrull. (Jag använder en 5-liters kastrull.)

    (Lägg inte potatisen i kallt vatten. Det drar ur stärkelse och leder till vattnig potatisgratäng istället för krämig.)

    • 1 kg medelstora (ca 12 st) potatis helst en mjölig sort t.ex. King Edward
    skalad potatis
    Skalad potatis.
    potatisskivor
    Potatisskivor.
    lägg i gryta
    Lägg i gryta.
  2. Skala och hacka gul lök i mindre bitar. Lägg över löken i grytan. Pressa eventuellt över vitlök.

    hackad gul lök
    Hackad gul lök.
    potatis och gul lök
    Potatis och gul lök.
  3. Häll vispgrädde och den mindre mängden av mjölken (2 dl om du gör en sats), salt och peppar i en stor kastrull. Lägg i potatis och lök. Tryck ner potatisen så den hamnar under ytan. Häll ev. på mera mjölk (max 5 dl totalt om du gör en sats annars kan det bli för vattnigt istället för krämigt).

    häll på mjölk, grädde, kryddor
    Häll på mjölk, grädde, kryddor.
  4. Låt koka upp, sänk plattan och koka på svag värme ca 3-5 minuter. Späd med mera mjölk (max 5 dl totalt om du gör en sats) beroende på mängden och tjockleken på vätskan och efter tycke och smak. Hur mycket mjölk man behöver späda med beror också på hur vattnig den potatissort man använder är. När potatisen kokar upp avger olika sorters potatis olika mängd vatten.

    Efter 3-5 min ska potatisen fortfarande vara hård, men "böjbar", märker du att den blir mjuk tidigare så sluta koka då.

    (Anledningen till att man kokar detta är att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)

    koka
    Koka.
  5. Riv osten om du inte köpt färdigriven.

    • 3-4 dl (ca 100 g) riven ost
    100 g prästost i bitar
    100 g prästost i bitar.
    100 g riven ost
    100 g riven ost.
  6. Häll allt i en tillräckligt stor ugnssäker form. Strö över riven ost.

    häll i ugnsform
    Häll i ugnsform.
    riven ost ovanpå
    Riven ost ovanpå.
  7. Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter tills potatisgratängen fått fin färg.

    potatisgratäng i ugnen
    Potatisgratäng i ugnen.
    färdig potatisgratäng
    Färdig potatisgratäng.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (350 g): 462 kalorier, 35 g kolhydrater, 29 g fett, 13 g protein, 4 g fibrer

Tips & tricks

För att undvika en vattnig potatisgratäng: Använd en mjölig potatissort. Låt inte potatisen, efter att du skivat den, ligga i kallt vatten (man kan vilja göra det för att motverka att den blir brun men problemet är att detta drar ur stärkelse). Använd äkta vispgrädde.

Variationstips

Vispgrädde och mjölk kan bytas ut mot matlagningsgrädde eller vispgrädde blandat med vatten eller bara mjölk. Ta bara samma mängd vätska så kan man blanda som man vill för önskad fetthalt. Man kan också ta lite mindre vätska om man så vill.

Planeringstips

Potatisgratängen kan förberedas. Ställ den kallt efter du hällt allt i ugnsformen utom osten. Före servering: strö över riven ost och grädda i ugnen ca 25-30 minuter (alltså lite längre tid, eftersom den är kall då).

Hållbarhet och förvaring

Gratängen håller sig i kylskåp minst 5 dagar.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av RAGNHILD Bengtsson
Hej!
Kan man använda varmluftsugn till potatisgratäng? Jag ska göra en stor sats för 14 personer och behöver nog använda två långpannor. Tacksam för råd!
Ragnhild
Skrivet av Nisse Pärlemo
Mjölig potatis och dessutom med lök, näe.. Vad är det här för gatuköks-recept?
Skrivet av Vivie Johansson
Det här blev en riktigt god gratäng. Du har så noggranna och och uttänkta recept, så det är svårt att misslyckas! Jag tycker att jag kan få så många bra tips.Min man har som pensionär tack vare dig, blivit en duktig kock! Tusen tack!
Svar till Torbjörn Skrivet av Susanne
Naturligtvis blir inte resultatet bra om mjölken bränns vid. Man får ha väldigt låg värme och även se till att röra om i botten så att det inte bränns vid. Självklart blir det svårare att lyckas med detta om man har mycket i grytan vilket jag antar du haft när du gjorde så mycket på en gång. Men det kanske finns något jag förtydliga och förbättra i receptet för att det inte ska misslyckas - för det blir väldigt gott och bra när man lyckas! Kul att du tycker om receptet på aioli!
Skrivet av Torbjörn
Vet inte om jag missförstod receptet men när jag gjorde en 2,5 ggr sats med vispgrädde o mjölk så brändes mjölken fast i botten på grytan så hela gratängen sedan fick en bränd smak. Jag skulle inte rekommendera receptet. Dock så har jag gjort aioli med mixer flera ggr och det är ett bra recept. Dock med lite för mycket vitlök så där ska överben vitlöksälskare avvika från receptet.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest