Kokt färskpotatis med olja

Färskpotatis kokad med olja som smälter i munnen.
färskpotatis kokad i olja och vatten
Tid: 25 minuter
1 kg potatis - ca 4 portioner

Ingredienser:

Laktosfritt
Glutenfritt
Vegetariskt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Tvätta potatisen, men skala den inte. Lägg potatisarna i en kastrull och häll på kallt vatten.

    instruktion steg 1 kokt färskpotatis med olja
    Färskpotatis i vatten.
  2. Låt koka upp. Häll i olivoljan, salt och eventuellt dillkvistar.

    instruktion steg 2.1 kokt färskpotatis med olja
    Tillsätt olivolja.
    instruktion steg 2.2 kokt färskpotatis med olja
    Tillsätt salt.
  3. Sänk värmen till medel och låt koka under lock, lite på glänt, ca 10-20 minuter (beroende på hur stora potatisarna är) tills potatisen är genomkokt. Prova gärna med en sticka.

    Häll av vattnet och servera!

    instruktion steg 3.1 kokt färskpotatis med olja
    Koka.
    instruktion steg 3.2 kokt färskpotatis med olja
    Koka under lock på glänt.
    instruktion steg 3.3 kokt färskpotatis med olja
    Färdigkokt.

Tips & tricks

Om du har potatisar i väldigt olika storlekar, lägg i de största först och låt koka 5 min innan du lägger i de små.

GI Tips

Färskpotatis har lägre GI än vinterpotatis. Kokt kall potatis har lägre GI än varm.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Magnus Bäcklund
Kanske potatisen äts med skal och kokvatten med, och därför olivolja i denna rätt? En del näringsämnen försvinner ju med kokvattnet.
Skrivet av Daniel P
Gud va löjligt.. Det finns ingen som helst poäng med att koka potatis i 2 matskedar olja..
Men du får gärna ge en anledning till varför du slösar på olja i koket?

Man kan ha på lite fin extra Virgin olivolja när man dresserar potatisen.
Skrivet av Magnus
Förstår faktiskt inte anledningen till att ha olja i potatisen men kanske är det jag som är trög :)
Svar till Phille Skrivet av Susanne
Det måste inte täcka helt när man kokar med locket på, men det bästa är ju om vattnet täcker potatisarna så är man på den säkra sidan att alla potatisarna blir genomkokta samtidigt. Jag hade lite för fullt med potatis i kastrullen på bilderna och då kan man inte ha fullt med vatten för då kokar det över.
Skrivet av Phille
Haha men vattnet täcker ju inte potatisen alls på bilderna! xD

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest